Læsetid: 5 min.

Nyhedsoverblik

24. juni 1999

NATO-soldater dræber to
*Amerikanske jægersoldater kom onsdag aften under beskydning ved en kontrolpost i Kosovo, hvorved de dræbte mindst to af de angribende, oplyste deres øverstkommanderede officer.
Det fremgik ikke, om angriberne var serbere eller medlemmer af den kosovoalbanske befrielseshær, UCK.
Skudtræfningen skete i landsbyen Zegra i det sydøstlige Kosovo ved Gnjilane, hvor der blev skudt på deres kontrolpost. Jægersoldaterne skød igen og dræbte to og omringede fem-seks andre angribere i en bygning.

Etik og teknologi skal spille i takt
*Der skal stilles skrappe etiske krav til brugen af bioteknologi, og fremover bør virksomheder nægtes tilladelse til at bruge teknologien, hvis det kun er for at tjene penge. Det anbefaler den såkaldte BioTIK-gruppe, nedsat af erhvervsministeriet, der de sidste to år har kortlagt de etiske problemer ved brug af bioteknologi. Derfor anbefaler gen-eksperterne, at politikerne fastsætter et sæt etiske spilleregler for at sikre, at brugen af genteknologi er samfundsmæssigt nyttig, og at der bliver taget hensyn til befolkningens dybe skepsis over for gensplejsning. En lang række politikere, forbruger- og erhversorganisationer opfordrer erhversminister Pia Gjellerup til at følge opfordringen og hurtigst muligt komme med et udspil på området.
Artikel på forsiden

Tyskerne skal på kraftig slankekur
*Tysklands rød-grønne regering godkendte onsdag en økonomisk reformsparepakke, som med forbundskansler Gerhard Schröders ord bliver det største reformprojekt i forbundsrepublikkens historie.
Den voldsomme plan lægger blandt andet op til nedskæringer på det statslige budget på 30 mia. D-mark (over 115 mia. kr).
Artikel på forsiden

Spansk politi beskyldes for tortur
*Der er utallige eksempler på, at de spanske myndigheder fortsat udsætter fængslede baskere for tortur og mishandling. Det skriver Amnesty International i en rapport, der blev offentliggjort i går.
Varetægtsfængslede får en plasticpose over hovedet og udsættes for slag og spark på hænder, hoved eller testikler, hedder det. Andre har været udsat for 'næsten-drukning', hvor hovedet blev presset ned under vand, seksuel tortur, mordtrusler og voldtægt. Men Amnesty udtrykker også bekymring over den tortur, den baskiske organisation ETA skal have stået bag.

Nazister anmelder Krigsaviserne
*Formanden for de danske nazister, Jonny Hansen, har indgivet politianmeldelse mod udgiverne af de såkaldte Krigsaviser.
Jonny Hansen mener, at der er manipuleret med et genoptryk af det antisemitiske blad Kamptegnet, som indgik i krigsaviserne del 21.
Angiveligt skulle udgiverne have udskiftet en artikel om ritualmord blandt jøder med en artikel om den daværende næstformand for De Samvirkende Fagforbund, Ejler Jensen.
Hos Krigsaviserne afviser man anmeldelsen som grundløs.
"Jeg sidder her med den originale udgave af Kamptegnet, og i den er artiklen om Ejler Jensen," siger ansvarshavende redaktør for Krigsaviserne, Benjamin Holst.

Flygtninge bliver vinteren over
*De omkring 2.800 flygtninge fra Kosovo, der er kommet til Danmark, skal blive i landet ind i det kommende år, hvis det står til FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR.
Talsmand for UNHCR, Kris Janowski, siger til Kristeligt Dagblad onsdag:
"De flygtninge, der opholder sig i lande uden for Balkan, er de mindst vigtige at få tilbage til Kosovo.
Topprioriteten for UNHCR er ifølge talsmanden at skaffe husly og mad til de mange, der allerede nu opholder sig i eller er på vej til Kosovo.

Thorsen havde ikke ret til at tale
*Som varetægtsfængslet havde den sigtede entreprenør Kurt Thorsen ikke ret til at udtale sig til pressen. Det har har Højesteret fastslået i en kendelse, som kan have principiel betydning.
Da Københavns Politi i vinter havde udtalt sig vidt og bredt om den store kriminalsag om dokumentfalsk for mere end tre milliarder kroner, ønskede den dengang fængslede Kurt Thorsen også at komme til orde. Østre Landsret fastslog dog dengang, at pressen skulle nægtes adgang til Thorsen i Vestre Fængsel. Spørgsmålet om fængsledes ytringsfrihed har principiel interesse, og derfor har senest fem dommere i Højesteret vurderet sagen. Dommerne lægger vægt på, at Kurt Thorsen sad fængslet, fordi han på fri fod ville kunne vanskeliggøre politiets efterforskning.

EDB-projekt skal under lup
*Undervisningsminister Margrethe Vestager (R) har besluttet, at der skal gennemføres en advokatundersøgelse som følge af Rigsrevisionens hårde kritik af det såkaldte VUE-system, et edb-system til de videregående uddannelser. Statsrevisorerne kritiserede efterfølgende undervisningsministeriet for ikke tidligere at have taget affære trods advarsler.

50 dræbt under kampe i Colombia
*Mindst 50 mennesker er blevet dræbt i Colombia under de seneste døgns voldsomme kampe mellem den venstreorienterede partisangruppe FARC og soldater og halvmilitære højreorienterede grupper, beretter colombianske radiostationer fra det nordvestlige Colombia.
Kampene begyndte for to dage siden, da omkring 500 FARC-medlemmer havde stormet et skov- og bjergområde i den nordlige Cordoba-provins, i Nudo del Paramillo, som bevæbnede bønder fra den stærkt højreorienterede ACCU (Selvforsvarsgruppen for Bønder i Córdobas og Urabás) har kontrol over.

Fornyer bliver græsk kommissær
*Grækenlands ny EU-kommissær bliver den 40-årige Anna Diamantopoulou - hidtil viceminister for industriel udvikling. Hun tilhører kredsen af såkaldte fornyere i det regerende socialistparti og er en af ministerpræsident Kostas Simitis' fortrolige medarbejdere. Det er endnu ikke

Skatterne stiger for rige nordmænd
*Forskellen på rig og fattig i Norge er blevet større i løbet af de sidste ti år, viser en OECD-undersøgelse af udviklingen i 13 lande. Kun i Italien er den sociale ulighed taget endnu mere til i samme periode. Statssekretær Steinulf Tungesvik vil på den baggrund øge skatterne for de velhavende grupper i Norge.

Kampene fortsætter i Kashmir
*Indiske styrker satte onsdag massive angreb ind mod flere nøglepositioner i Kashmir-området, hvor muslimske separatister, der støttes af Pakistan, holder til. Angrebene er koncentreret i den nordlige del af indisk Kashmir, og også i Munto-Dholo-området, der har været besat af pakistansk-støttede styrker.
Flere indiske forsvarskilder siger, at separatister har øget deres angreb omkring Tololing-bjergkammen, hvor Punkt 5.140, den højeste bjergspids i området, blev erobret af indiske styrker søndag.
Indiens udenrigsminister, K. Raghunath, sagde onsdag, at Indien er bekymret over, at Pakistans regering "endnu ikke har indset, at hele verden er imod dem og ønsker, at de trækker de indtrængende væk fra indisk område". Den britiske ambassadør i Indien, Rob Young, sagde til indisk presse, at London har sendt "skarpe budskaber" til Islamabad, Pakistan, for at få pakistanerne til at trække separatisterne ud af indisk Kashmir.
"Den eneste løsning på konflikten i Kashmir er, at de indtrængende styrker trækkes ud," sagde Young.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her