Provinsen sur på københavneriet
*Statens milliardinvesteringer i København møder voksende modstand i provinsen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Især jyske politikere, universitets- og erhvervsfolk frygter, at regeringens ambition om at gøre hovedstaden til et kraftcenter i Øresundsregionen kan true udviklingen i det vestlige Danmark.
De kritiske røster mener, at regeringen lader milliarderne rulle til prestigeprojekter i København, mens det øvrige land selv må punge ud til forskning, uddannelse og kultur.
Og flere af de jyske kritikere tegner et billede af en nation, som blot et år efter indvielsen af Storebæltsbroen bliver splittet mellem en hovedstad, der smelter sammen med det sydlige Sverige, og et jyskfynsk bagland, der får rollen som underleverandører til opsvinget ved Øresund.
12 dræbt i kampe i Tyrkiet
*Tyrkiske soldater dræbte 11 kurdiske oprørere i et sammenstød lørdag i det sydøstlige Tyrkiet som svar på drabet på et medlem af de tyrkiske sikkerhedsstyrker.
Kampene fandt sted i provinsen Hakkari nær grænsen til Iran og Irak, oplyser provinsguvenørens kontor i hovedbyen Dayarbakir.
Seks medlemmer af PKK, Kurdistans Arbejderparti, er blevet dræbt i kampe i Hakkari løbet af den seneste uge.
De kurdiske oprøreres leder, Abdullah Öcalan, er midt i en retsag, hvor han er tiltalt for højforræderi og mord i forbindelse med kurdernes 15 år lange væbnede kamp for selvstændighed. Anklageren har krævet Öcalan dødsdømt.
Retssagen fortsætter den 23. juni med forsvarets procedure.
Unge kvinder stemte ikke til EU
*Kun en tredjedel af kvinderne mellem 18 og 29 år deltog ifølge en Sonar-måling i valget til EU-Parlamantet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.
Ph.d.-studerende Ulla Højmark, der skriver en afhandling om unge og politisk kultur, er overrasket over den lave valgdeltagelse:
"De unge kvinder er mere vidende om politiske forhold end nogensinde, men de har en tendens til ikke at stemme, hvis de ikke er helt sikre. Mændene derimod har nemmere ved at danne sig en holdning til politiske spørgsmål, også selvom de måske ikke har så meget at basere den på," siger hun.
Tvind udnytter smuthul i sociallov
*Socialministeriet er på vej til at skabe grobund for en ny blomstrende millionforretning for skolekoncernen Tvind, skriver Berlingske Tidende søndag.
Trods hårdt pres fra Amtsrådsforeningen for at få lukket et smuthul i loven, der gør det muligt at åbne institutioner for vanskeligt stillede over 18 år uden amternes godkendelse og tilsyn, afviser Socialministeriet ifølge avisen foreløbig at ændre loven.
"Det er meget dumt af ministeriet. Hvis det offentlige fortsat skal betale tårnhøje udgifter til noget, hvor vi indholdsmæssigt ikke aner, hvad der foregår, så må Socialministeriet påtage sig det politiske ansvar," siger Amtsrådsforeningens formand, den sønderjyske amtsborgmester Kresten Philipsen (V).
Politiet inddrog 106 kørekort
*106 fartglade bilister kan nu se frem til at måtte til ny køreprøve, efter at de er blevet snuppet for at køre for hurtigt og har fået betinget frakendelse af deres kørekort.
Det er resultatet af politiets landsdækkende kampagne med hastighedskontrol i bytrafikken, "Ta' toppen af farten."
I alt blev 6000 bilister taget i hastighedskontrollerne, der foregik fra mandag den 7. juni til og med lørdag den 12. juni, oplyser Rigspolitichefens Færdselsafdeling.
En enkelt bilist havde så megen fart på, at bilisten satte kontrollens "hastighedsrekord" ved at køre 127 km/t, hvor det kun var tilladt at køre 50 km/t.
Under hele kampagnen blev der dog generelt kørt med lavere hastigheder end normalt, og mange bilister oplyste, at de var bekendt med kampagnen og politikontrollen, fortæller politiet.
Fattige børnefamilier skal skånes
*De fattigste børnefamilier skal have forhøjet deres tilskud til børnepasning, så de ikke bliver ramt af de højere priser på vuggestue- og børnehavepladser, der kan ventes efter regeringens økonomiske aftale med kommunerne.
"Grænsen for at få tilskud til børnepasning skal i mine øjne justeres, så de fattigste bliver fritaget for den dyrere børnepasning," siger socialminister Karen Jespersen (S) til Berlingske Tidende søndag.
Dermed vil hun komme de 78.330 familier til hjælp, der i dag får børn passet enten helt gratis eller med rabat.
Intet sparet ved færre kommuner
*Der er ingen økonomiske gevinster at hente ved en sammenlægning af små kommuner, siger professor Poul Erik Mouritzen fra institut for statskundskab, Syddansk Universitet i Odense.
Han går dermed i rette med indenrigsminister Thorkild Simonsen (S), der lægger op til, at Danmark skal have færre og større kommuner for at spare penge og øge kvaliteten, skriver De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten søndag.
"Generelt er de økonomiske fordele så små, at det ikke kan begrunde kommunesammenlægninger," siger Poul Erik Mouritzen.
FDB afviser strammere génpolitik
*FDB's kongres afviste lørdag med massivt flertal at skærpe FDB's politik over for génsplejsede fødevarer, sådan som flere FDB-afdelinger ellers havde ønsket det.
FDB's bestyrelse havde på forhånd afvist forslagene til en mere restriktiv kurs i forhold til génsplejsning og stillede i stedet forslag om, at FDB skal arbejde for at FDB's egne varer på sigt bliver fri for génsplejsede ingredienser. Dette forslag, som ligger på linje med FDB's hidtidige génpolitik, blev i stedet vedtaget af kongressen med overvældende flertal.
FDB's formand, Ebbe Lundgaard, påpegede, at det ville være forretningsbegrænsende slet ikke at forhandle génfødevarer og mindede om, at der foreløbig kun er to génsplejsede fødevarer i FDBs butikker, nemlig FDBs egen majsstivelse og snacks af mærket Bugles.
Regeringen glemmer børnene
*Regeringens plan for folkesundhed mangler ambitioner, når det drejer sig om at sikre indeklimaet i daginstitutioner og folkeskoler. Det siger formanden for arbejderbevægelsens børne- og familieorganisation, DUI-Leg og Virke, Helle Christensen, som også er medlem af hovedbestyrelsen i Socialdemokratiet.
"Det er utrolig vigtigt, at regeringen sætter børns fysiske miljø højt på dagsordenen. Det er regeringen, der via lovgivning eller dialog med forældrene kan presse kommunerne til at opprioritere børns sundhed," siger Helle Christensen.
DUI-Leg og Virke vil nu rejse diskussionen om indeklima over for det frivillige foreningsliv, så der også her sker forbedringer af det fysiske miljø.
Ja til fortsat fri heroin i Schweiz
*Overraskende knebent, med godt 52 procent af stemmerne, vedtog de schweiziske vælgere i går, at forsøget med lægekontrolleret udlevering af heroin til de svageste narkomaner kan fortsætte foreløbig frem til år 2004.
Det store antal nej-stemmer tager den schweiziske regering som udtryk for, at schweizerne frygter, at heroinforsøget bliver indledningen til en almindelig liberalisering af den schweiziske markopolitik.
Udleveringen vil komme til at omfatte 3.000 narkomaner.
Tæt løb før urafstemning
*Det tegner til tæt løb mellem ja- og nej-stemmerne, når resultatet af jordemødrenes urafstemning offentliggøres i dag. Allerede på forhånd opfordrer en gruppe jordemødre i et åbent brev til at stemme nej. I brevet har de fremlagt et regnskab, der viser, at der ikke er noget at vinde ved det nye forlig.
Jordemødrene har stemt om det mæglingsforslag, der blev indgået mellem Amtsrådsforeningen og Den Almindelige Danske Jordemoderforening i Forligsinstitutionen for knap 14 dage siden.
Ved sidste afstemning stemte 84 procent af jordemødrene nej, og det betyder, at 35 procent af stemmerne skal flyttes til ja, hvis en strejke skal undgås på jordemoderområdet fra torsdag.
Svensk nazist på vej hjem
*Den svenske nazist Tony Olsson, der er mistænkt for meddelagtighed i drabene på to svenske politifolk, bliver i slutningen af den kommende uge fløjet til Sverige.
Sent lørdag aften fik det svenske rigskriminalpoliti besked fra Costa Rica om, at alt er klar til udleveringen.
"Det er gået meget hurtigere, end vi havde troet. Alle dokumenter er klar, efter at vi som det sidste har sendt forsikringer om, at vi hverken har dødsstraf eller udøver tortur," siger chefen for rigskriminalpolitiet, Lars Nylén, til det svenske nyhedsbureau TT.
Paven syet med tre sting i hovedet
*Pave Johannes Paul II måtte lørdag syes med tre sting i panden efter at være faldet på sit private badeværelse i Vatikanets ambassade i Warszawa. Der bliver imidlertid ingen ændringer i Pavens planlagte program for hans 13 dage lange besøg i Polen, sagde Vatikanets talsmand, Joaquin Navarro-Valls.
Paven fløj lørdag videre til Sandomierz i det sydlige Polen for at messe for 350.000 mennesker.
Her læste Paven sin prædiken med fast stemmeføring og så ikke ud til at lide af efterveer fra faldet, men et hvidt plaster i panden lige nedenfor pavens kalot vidnede om morgenens uheld.
Russisk blokade af lufthavn
*Fyldte biler og traktor-anhængere læsset med Kosovo-serbere fyldte i går vejene i Kosovo. Mange Kosovoserbiske flygtninge talte om terror fra Kosovos Befrielseshær (UCK) - specielt i den sydlige del af provinsen:
"De kom til vor landsby. De skød på os - og dræbte fem unge mænd," fortalte Stojan, en ung Kosovoserber fra landsbyen Musutiste i det sydlige Kosovo.
Vejen fra Makedonien til hovedbyen Pristina var i går eftermiddag pakket med traktorer, biler og lastvogne fyldt med Kosovoserbere - og de fortalte enslydende historier om angst for UCK-angreb, nu da de serbiske styrker er på vej ud af Kosovo.
Serbisk tv bragte historier om flygtninge, der sagde, at de også frygter gengældelse fra Kosovoalbanere i takt med, at disse vender hjem fra deres landflygtighed i Makedonien og Albanien.
De fleste flygtninge syntes at komme fra den sydlige del af landet, mens situationen i hovedbyen Pristina fortsat var meget spændt mellem byens serbiske og albanske befolkningsdel.
En serbisk paraply-organisation i Kosovo, Alliancen for Forandring, rapporterede søndag om, at 30.000 kosovoserbere var på flugt.
Redigeret af Manja Sørensen