Russiske styrker ind i Jugoslavien
*Den første gruppe af russiske soldater rullede fredag ind over grænserne til Jugoslavien for at udfylde det hul, som de serbiske styrker efterlader sig i Kosovo.
Den russiske indrykning kom som en overraskelse for alle, fordi detaljerne i Ruslands deltagelse i den kommende fredsstyrke endnu ikke er på plads.
Russerne kom fra Bosnien, hvor de deltager i den såkaldte SFOR-styrke. På de køretøjer, som russerne kom kørende i, havde de russiske soldater da også overmalet S'et og erstattet det med K, således at styrken nu har det rette navn - KFOR.
EU-Kommissionen fastslog fredag, at den ikke vil støtte genopbygningen af Jugoslavien, så længe præsident Slobodan Milosevic stadig er ved magten i det sønderbombede land.
En talsmand for EU-Kommissionen sagde, at EU vil støtte Kosovo og de omkringliggende lande med undtagelse af Jugoslavien.
Også USA har afvist at give støtte til Jugoslavien, så længe Slobodan Milosevic sidder i præsidentpaladset i Beograd.
Hårdere kurs på Sjælland
*Med dommen på syv års fængsel til Bjørn Stiedl fortsætter tendensen med hårde straffe i de selskabstømmer-sager, som har været til bedømmelse hos dommere på Sjælland.
Siden 1997 er der afsagt i alt otte domme i straffesager om selskabstømning.
Foreløbig tyder noget på, at dommerne øst for Storebælt tager hårdere fat på selskabstømmerne end deres kolleger i byretten i Århus.
I en artikel i Tidskriftet for Skatter og Afgifter har statsadvokat Flemming Kjær noteret, at to Århus-domme "antyder en relativt behersket sanktionsfastsættelse". Mens Østre Landsret omvendt har brugt noget højere straffe, end hvad der normalt ses i sager om økonomisk kriminalitet.
At der er forskel på øst og vest kan ses ved en sammenligning af to domme, hvor skattevæsenet blev unddraget næsten identiske beløb.
Rigsrevisionen ser på edb-kaos
*Mens Undervisningsministeriet kæmper med at placere ansvaret for det skandaleramte edb-projekt, VUE, er Rigsrevisionen gået i gang med at kulegrave andre af statens kuldsejlede edb-projekter, skriver nyhedsmagasinet Ingeniøren.
Alene inden for de sidste fem år har hele 11 edb-projekter under otte forskellige ministerier sprængt budgetrammerne og kostet staten merbevillinger for over en kvart milliard kroner, fremgår det af en redegørelse fra Finansministeriet.
Det har fået Finansudvalget og Statsrevisorerne til at kræve en tilbundsgående revisionsmæssig undersøgelse, der går på tværs af ministerier og styrelsesområder.
Samtidig kritiseres Rigsrevisonens kritiske beretning om udviklingen af edb-systemet VUE for at være uhæderlig. Til edb-bladet Computerworld siger edb-manden Malthe Jacobsen, der fra 1990 til 1993 deltog i projektet som direktør for konsulentvirksomheden Mentor Informatik, at Rigsrevisionens kraftige kritik af Undervisningsministeriet på en række punkter er baseret på påstande, som er udokumenterede eller direkte urigtige.
Danmark stemmer imod EU-regler
*Danmark vil mandag stemme imod et forslag om at overføre personoplysninger fra amerikanske datterselskaber i EU-lande til moderselskabet i USA samt sælge oplysninger videre til andre selskaber.
EU-Kommissionens direktiv-forslag skal forbedres, så den registrerede person bl.a. kan gøre indsigelse, før Danmark kan støtte forslaget.
Det oplyste justitsminister Frank Jensen (S), som fredag fik støtte til sin holdning fra Folketingets Europa-udvalg.
EU-Kommissionen ventes mandag at presse på for at få forslaget vedtaget i et såkaldt artikel 31-udvalg af embedsmænd. Her træder forslaget i kraft, selv om EU-landene med kvalificeret flertal er imod. Efter tre måneder kan EU's ministerråd forkaste forslaget med kvalificeret flertal, forklarede Frank Jensen.
Amternes budgetramme på plads
*Amtsrådsforeningen og regeringen nåede fredag til enighed om en aftale for amternes budgetter for år 2000.
Aftalen indebærer en samlet driftsstigning på en pct. for de offentlige finanser, men ud over driftsrammen afsættes der yderligere 750 mio. kr. som øremærkes til hospitalsområdet. Desuden udsteder regeringen en form for budgetgaranti, der skal give sikkerhed, primært for medicinudgifternes størrelse og desuden bl.a. for udgifter på børne- og ungeområdet og indenfor specialundervisningen.
Idrætshøjskole lukker
*Odsherreds Idrætshøjskole i Klint ved Nykøbing Sjælland er gået konkurs. 15 ansatte mister deres arbejde, og de 20 elever, der har meldt sig til efterårets kursus mister deres indskud, oplyser formanden for højskolens bestyrelse, Klaus Nikolaisen.
"Højskolen har i de seneste to år ikke haft det antal elever, som er nødvendigt for, at højskolen økonomisk kan løbe rundt," siger Klaus Nikolaisen og tilføjer, at der er for mange højskoler i Danmark i forhold til udbuddet.
Et antal sommerkurser, der skulle begynde 13. juni, er ligeledes aflyst, og også her mister kursisterne deres penge, oplyser formanden.
Dramatisk optakt til belgisk valg
*En i forvejen vanskelig optakt til Belgiens bunkevalg, hvor vælgerne på søndag skal skifte ud i regionale og nationale parlamenter på én gang og stemme til Europa-parlamentet, har udviklet sig til en katastrofe for den siddende centrum-venstre regering.
"Chickengate" - skandalen, der startede med fundet af det kræftfremkaldende stof, dioxin, i kyllinger og æg - bredte sig siden til svinekød, oksekød og smør, og det er stadig helt uoverskueligt, hvor stor regningen ender med at blive, inden tilliden til madvarerne engang måtte vende tilbage.
Som en snebold, der er umulig at stoppe, udløste dioxin-fundet importforbud mod europæiske madvarer rundt om i verden, to belgiske ministre er blevet tvunget til at gå af, ligesom EU-Kommissionen truer Belgien med en retssag ved Europa-domstolen for at have forsømt at gribe ind over for dioxin-forgiftningen.
Irak beskylder Iran for angreb
*Irak beskyldte fredag Iran for at have skudt tre langtrækkende missiler ind i Irak.
Raketterne var rettet mod en militærbase, hvor den iranske oppositionsgruppe Folkets Mujahedin holder til, skrev det irakiske nyhedsbureau INA.
Adskillige medlemmer af Folkets Mujahedin, der kæmper mod præstestyret i Iran, er blevet dræbt i Irak i det seneste år.
I den forgange uge blev seks iransk Mujahedin-medlemmer således dræbt, mens 36 andre blev såret uden for Bagdad, da en bilbombe eksploderede ved den bus, hvori iranerne sad.
Trafikministeriet ophæver taxilov
*Den politiske side af den såkaldte taxisag er nu endelig afsluttet.
Trafikminister Sonja Mikkelsen (S) har ophævet det omstridte krav om dansk statsborgerskab som betingelse for at få tilladelse til at drive virksomhed som taxivognmand.
Loven blev reelt vedtaget den 25. februar, men i tilknytning til loven blev det vedtaget, at trafikministeren skulle fastsætte datoen for lovens ikrafttræden. Et flertal i Folketinget ønskede, at den nye lov skulle kædes sammen med Trafikministeriets nye bekendtgørelse om taxikørsel. Derfor trådte loven først i kraft den 9. juni.
Borgmester opgiver ikke håbet
*Borgmesteren i Billund, Erik Tychsen (V), har ikke opgivet håbet om, at kommunen på et tidspunkt kan forlade Ribe Amt og blive indlemmet i Vejle Amt.
Selvom torsdagens folkeafstemning om et ja eller nej til amtsskiftet kun var vejledende, så har borgmesteren dog tænkt sig at respektere, at et flertal af kommunens borgere valgte at sige nej.
"Byrådet henlægger nu sagen, og så må vi vente på, at landspolitikerne bliver parate," siger
Erik Tychsen.
Hækkerup får opbakning
*Den amerikanske regering mener, at forsvarsminister Hans Hækkerup (S) ville være "særdeles" kvalificeret til posten som NATO's nye generalsekretær, hvis den danske regering fremfører ham som officiel kandidat.
Samtidig skriver Flensborg Avis lørdag, at en af Tysklands konservative politiske sværvægtere, tidligere forsvarsminister Volker Rühe, støtter den danske forsvarsminister.
Volker Rühe, der er CDU-spidskandidat ved landdagsvalget i Slesvig-Holsten i begyndelsen af år 2000, understreger, at han gennem flere års samarbejde som tysk forsvarsminister har fået et godt og venskabeligt forhold til Hans Hækkerup.
"Jeg ønsker, at Hans Hækkerup får posten. Det har jeg også sagt til den tyske forsvarsminister Rudolf Scharping (SPD). Jeg håber, at den tyske forbundsregering vil bakke op om Hans Hækkerup som efterfølger for Javier Solana," siger Volker Rühe til avisen.
Naboer til naziborg får pris
*Carl Scharnbergs Uofficielle Fond hædrer Beboergruppen Skansen i Nørresundby med en pris på 15.000 kroner for dens modstand mod nazismen. Prisen overrækkes tirsdag den 15. juni mellem klokken 20 og 21 foran den danske nazibevægelses hus på Niels Lykkes Gade i Nørresundby.
Siden de danske nazister i februar overtog huset i Nørresundby, har de lokale beboere hver aften - uden undtagelse - sunget antinazistiske sange foran huset. Op mod et hundrede deltager dagligt i "aftensangen" og på særlige mærkedage som 9. april og 4. maj har mange hundrede sluttet sig til protesten.
Desuden har beboerne været uhyre aktive i en lokal underskriftsindsamling, hvor 8.000 i Nørresundby - gav udtryk for deres protest.
PKK truer med total krig
*Kurdiske PKK-oprørere truede fredag Tyrkiet med total krig, hvis deres fængslede leder Abdullah Öcalan henrettes. Det skete via satellit tv-kanalen Cultural TV, der sender fra London.
"Hvis Apo (øgenavn for Öcalan - red.) bliver henrettet, vil det åbne vejen for ny krige og ødelæggelser," sagde Cemil Bayik, der er et af de seks højtstående medlemmer af PKK, der har ledet organisationen siden Öcalan i februar blev bortført af tyrkiske agenter i Kenya.
Politiske iagttagere tvivler på, hvor vidt PKK virkelig er i stand til at rejse en større offensiv vendt mod det tyrkiske militær. Omvendt tvivler ingen på, at PKK er i stand til at fortsætte den bølge af enkeltstående terrorhandlinger, der op til retssagen har rystet Tyrkiet.
Før retssagen gik i gang var der i specielt de tyrkiske medier inegn tvivl om, at Öcalan skulle ende sit liv for enden af et reb - hænges for sine ugerninger. Men efterhånden som sagen er skredet frem, peger iagttagere på en række ting, der måske betyder, at retssagen mod Öcalan ender med en langt mildere og politisk løsning.
Dels har Öcalan selv fra dag ét i retssagen angret og beklaget sine og PKK's blodsudgydelser. Tilmed har han tilbudt at hente de anslået 3000 PKK-soldater ned fra bjergene i løbet af tre måneder og standse PKKs blodige regimente: "Men det kræver jo, at jeg er i live, som Apo har sagt det fra sit bombesikre glasbur i retssalen."
Redigeret af Jesper Jürgensen