Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

11. juni 1999

Opposition kræver Milosevic' afgang
*Lederen af Serbiens vigtigste oppositionsparti sagde torsdag, at Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, må gå af, hvis Serbien skal have en fremtid.
"I de næste ti dage, må Serbiens opposition begynde at kræve Milosevics tilbagetræden og nyvalg," sagde Zoran Djindjic, leder af Det Demokratiske Parti.
"Serbiens overlevelse afhænger af det, det er nøglen til virkeligt demokrati," sagde han til Reuters.
Artikel på forsiden og tema side 4

Valg skæmmet af lav deltagelse
*Da valglokalerne lukkede klokken 20, havde 49 procent af vælgerne stemt til Europa-Parlamentsvalget.
Selv om den endelige valgdeltagelse dermed bliver lavere end for fem år siden, da 52,9 procent stemte, ligger dette års valgdeltagelse højere end ved "katastrofe-valget" i 1989, da kun 46,2 procent stemte.
Leder og artikler på forsiden og tema side 3

Kina sender dissident i fængsel
*En kinesisk dommer idømte i går den systemkritiske tidligere embedsmand Fang Jue fire års fængsel. Under retssagen nægtede dommeren at lade den anklagede komme til orde for at forsvare sig, oplyste Fangs søster, Liu Jing.
Fang Jue var anklaget for ulovligt salg af olieimportkvoter, mens han var ansat som statslig planlægger i den sydøstlige by Fuzhou.
Ifølge menneskerettighedsorganisationer er anklagerne falske og har haft til formål at ramme Fang, fordi han sammen med flere partimedlemmer sidste år skrev et dokument, der krævede demokrati i Kina.

Flere unge ender i tung ledighed
*Trods mindre ungdomsårgange samt en forstærket indsats mod ungdomsarbejdsløsheden vokser antallet af unge mellem 16-24 år med tunge ledighedsproblemer - de såkaldt marginaliserede unge.
I perioden fra 2. kvartal 1997 til 2. kvartal sidste år steg antallet af marginaliserede unge med knap 25 procent. Det svarer til, at antallet af marginaliserede unge i perioden fra 1997 til 1998 voksede med i alt 1.307 fuldtidspersoner.
Antallet af marginaliserede unge - unge, der har været borte fra det ordinære arbejdsmarked i mere end 70 procent af de sidste tre år - er nemlig vokset fra 5.760 personer i 1997 til 7.067 personer i 1998, skriver Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev, Agenda.

Kosovo-krig rammer andre fattige
*Nødlidende mennesker mange steder i verden får mindre hjælp på grund af støtten til ofrene for krigen i Kosovo. I Danmark har Udenrigsministeriet set sig nødsaget til at barbere bevillingerne til nødhjælpsaktioner i f.eks. Sierra Leone, Kaukasus og Uganda for at skaffe midler til Kosovo-flygtningene. Dansk Røde Kors oplyser, at Udenrigsministeret har reduceret midlerne til organisationens hjælpearbejde i den fattige verden med 30 procent.
"Det er tragisk nok i sig selv, at så mange mennesker er ramt på Balkan. Men hvis det medfører, at fattige og syge i resten af verden tilføres yderligere lidelser, så er det dobbelt tragisk," siger præsidenten for Dansk Røde Kors, Freddy Karup Pedersen.
Kristeligt Folkeparti ønsker ikke, at Kosovo-konflikten skal gå ud over bevillingerne til u-lande og har kaldt udviklingsminister Poul Nielson (S) i samråd.

Tilsyn vender ryggen til Hafnia-tid
*Finanstilsynet skal ikke være livredder for den danske finanssektor. I et nyt strategigrundlag tager tilsynet skarpt afstand fra tiden i begyndelsen af 90'erne, hvor tilsynet optrådte særdeles aktivt i redningerne af Hafnia og Færøbanken.
"Ord som anbefalinger og henstillinger er slettet fra medarbejderenes PC'ere," sagde Finanstilsynets direktør Henrik Bjerre-Nielsen, da han fremlagde den nye strategi på et presseseminar i går.
Den nye strategi, som ligner et definitivt opgør med tilsynets rolle under Bjerre-Nielsens forgænger, Eigil Mølgaard, skal gøre Finanstilsynet langt mere åben. I stedet for rollen som livredder, vil Finanstilsynet fremover optræde som udstillingsvindue for den finansielle sektor. Kongstanken er, at øget information skal styrke sektoren og tilliden til den.
Tilsynet vil derfor indføre en lang række nøgletal for de finansielle institutter, som gør det muligt at sammenligne risikoforhold- og forskelle.
"Det er et signal om, at det at være underlagt Finanstilsynets tilsyn ikke rokker ved den kendsgerning, at ansvarets for virksomhedens drift påhviler virksomhedsledelsen," siger Henrik Bjerre-Nielsen.

Massefyringer på Danish Crown
*Slagteriet Danish Crown, der for nylig fusionerede med Vestjyske Slagterier og er Danmarks største slagterivirksomhed, nedlægger 850 arbejdspladser, men opretter samtidig 650 nye jobs i andre dele af virksomheden.
En ny produktionsstruktur skal give besparelser på 110-120 mio. kr. De tre slagterier i Hjørring, Aars og Samsø nedlægges.

Københavnerne dør af forurening
*Ifølge en ny opgørelse over luftforurening og sygdomme i København medfører især forureningen med små partikler, at mange dør tidligere end ellers i hovedstadsområdet. Det vurderes i rapporten, som er lavet af embedslæger og miljøkontrol i Københavns Kommune, at partiklerne årligt medfører mellem 100 og 300 for tidlige dødsfald. Forureningen med partikler stammer især fra forbrændingen i personbiler og tung dieseldrevet trafik.

Unge er tilfredse med SU'en
*Mere end syv ud af ti, der modtager Statens Uddannelsesstøtte (SU), er tilfredse med deres levestandard, og over halvdelen, 57 procent, er tilfredse med SU-beløbets størrelse.
Blandt de unge på videregående uddannelser er 77 procent desuden tilfredse med længden af den periode, hvor de kan få SU, viser en undersøgelse blandt brugerne af SU-systemet.
Undersøgelsen, der er foretaget af Bysted og Gallup for SU-styrelsen, viser endvidere, at 91 procent af SU-modtagerne er tilfredse med SU-systemet, herunder at servicen fungerer, og at pengene kommer til tiden.
Mere end hver tredje i undersøgelsen har taget et studielån, og næsten tre ud af fire supplerer med erhvervsarbejde. Godt hver tredje får fast eller lejlighedsvis tilskud hjemmefra.

Østrig kræver a-sikkerhed
*Den østrigske regering vil foreslå EU, at de østeuropæiske land først kan komme på tale til optagelse i unionen, hvis de kan garantere sikkerheden på deres atomkraftværker.
Den østrigske miljøminister, Martin Bartenstein, meddelte således torsdag, at han vil sende en formel henvendelse til EU, hvori han meddeler landets modstand mod optagelse af lande med "ustabile atomfaciliteter".
EU har allerede indledt optagelsesforhandlinger med Polen, Ungarn, Tjekkiet, Estland, Slovenien og Cypern. Men de nye lande ventes ikke optaget før om fire til seks år.
Østrig har også været en indædt modstander af atomkraft, siden landets befolkning stemte nej hertil ved en afstemning i 1978.
Den østrigske kansler, Viktor Klima, lovede samtidig torsdag, at landet vil blive "fakkelbærer for atomkraftmodstanderne i EU".

Minister afviser takststigninger
*Regeringen afviser at lade kommunerne hæve taksterne betragteligt for pladser i børneinstitutioner ved at lade kommunerne indregne husleje og stigninger i ejendomsskatter, oplyser socialminister Karen Jespersen til Ritzau.
"Det afviser vi 100 procent. Det har intet på sig og får intet på sig," siger socialministeren til presseforlydender om, at der er lagt op til store takststigninger ved at ændre beregningsgrundlaget i budgetforhandlingerne med kommunerne.
Hun afviser dog ikke, at der kan komme mindre stigninger på tale.
"Vi er mere optaget af at få sikret, at der bliver institutionspladser til alle," siger Karen Jespersen, som ikke vil oplyse, hvor pengene skal komme fra.

Danske fødevarer skal dioxin-tjekkes
*Danske fødevarer skal formentlig undersøges for dioxin, og der vil blive lavet en ny undersøgelse af dioxin i modermælk. Det har de danske myndigheder besluttet i kølvandet på den belgiske dioxin-skandale.
Det er 11 år siden, der sidst er lavet en samlet undersøgelse af dioxin-indholdet i danske fødevarer, og i lyset af den omsiggribende belgiske dioxin-sag er Veterinær- og Fødevaredirektoratet tæt på at beslutte en ny generel undersøgelse af danske fødevarers eventuelle indhold af det stærkt kræftfremkaldende dioxin.

Fortsat uro blandt sygeplejersker
*Sygeplejerskerne fra Københavns Amt rører stadig på sig efter Folketingets indgreb i konflikten. Torsdag nedlagde alle sygeplejersker og radiografer på Herlev Sygehus arbejdet, mens sygeplejerskerne på Glostrup Sygehus holdt fagligt møde.
Det er utilfredshed med, at Københavns Amt stadig ikke har indkaldt til lokale lønforhandlinger, der vækker vrede blandt sygeplejerskerne.

Verdens ældste a-kraftværk lukker
*Verdens første atomkraftværk, som i 1954 blev indviet i den russiske by Obninsk, gøres nu klar til lukning i år 2004.
Viktor Kuzmin, som leder atomkraftværket, fortalte, at værket vil stoppe driften på den dato for at blive et museum. På det tidspunkt vil værket, som ligger 100 kilometer sydvest for Moskva, have været i drift i 50 år - 20 år mere end oprindeligt planlagt.
Viktor Kuzmin fortalte, at opgaven nu bliver at finde ud af, hvad man skal gøre med atomkraftværkets radioaktive materialer. En plan går ud på at forsegle det hele med smeltet bly.

Efter freden kommer oprydningen
*NATO stoppede i går sine bombadementer af Jugoslavien og satte dermed et foreløbigt punktum for de daglige flyvninger over Balkan. I løbet af de næste 11 dage skal de jugoslaviske styrker trække sig fra Kosovo - og allerede i dag ventes de internationale fredstyrker at rykke ind. Overalt i Europa blev freden hilst velkommen.
"Det er næsten ikke til at tro. Da Javier Solana offentliggjorde standsningen af bombardementerne, var det et af de bedste øjeblikke, jeg har oplevet i de seks år, jeg har haft med international politik at gøre," sagde Poul Nyrup Rasmussen. Danske soldater skal være med til at sikre, at de tusindvis af flygtninge, der er fordrevet fra Kosovo, kan vende tilbage, og det håber statsministeren kan begynde at ske i løbet af ganske få uger.
"Og så står vi foran den næste store opgave. Nu har vi stoppet Milosevic' uhyrligheder. Nu skal vi vinde freden, og det kræver en mangeårig økonomisk og social indsats fra os allesammen," sagde statsministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her