Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

5. juni 1999

NATO fortsætter angreb
*NATO gennemførte fredag en række dagangreb på mål i Jugoslavien på trods af den jugoslaviske regerings accept torsdag af fredsplanen for den serbiske Kosovo-provins, rapporterede det officielle nyhedsbureau, Tanjug.
På samme tid oplyste
NATO, at lederen af alliancens såkaldte "udrykningstyrke", general Mike Jackson, allerede lørdag mødes med jugoslaviske generalstabsofficerer med henblik på at aftale detaljer vedrørende tilbagetrækningen af serbiske styrker fra Kosovo-provinsen.
I Washington sagde USA's præsident, Bill Clinton, at Milosevic' politiske fremtid ikke er afklaret, og at han fortsat risikerer at blive anholdt for angivelige krigsforbrydelser.
Artikler på forsiden,
side 6 og 7 og nyhedsanalyse her på siden

Solana flytter fra NATO til EU
*Det bliver NATO's nuværende generalsekretær Javier Solana, der som EU's første udenrigspolitiske talsmand skal tegne den europæiske udenrigs- og sikkerhedspolitik på den internationale scene.
På deres topmøde i Köln besluttede EU's stats- og regeringschefer sig dermed for at lægge ud med en høj og markant profil, når EU i fremtiden skal til at markere sig stærkere i omverdenen.
På EU-topmødet glippede det samtidig for Danmark at få den danske EU-ambassadør, Poul Skytte Christoffersen, placeret som Solanas næstkommanderende i EU. I stedet blev den franske EU-ambassadør, Pierre de Boissieu, ny vicegeneralsekretær for Ministerrådet.
Forsvarsminister Hans Hækkerup (S) nævnes ofte som en mulig ny NATO-chef.
Artikel side 6

Nyrup afviser kritik
*Statsministeren og udenrigsministeren afviste fredag den kritik der er rejst i Danmark af, at regeringen på trods af det danske forsvarsforbehold agter at deltage aktivt i EU's arbejde med at etablere et samarbejde med NATO om krisestyring, humanitær bistand og militær indsats for at bevare eller skabe fred.
Kritikken er kommet både fra EU-skeptikerne i Folketinget og fra en af regeringspartiernes spidskandidater til EU-valget, den radikale Lone Dybkjær, der er gift med statsministeren.
Hun meddelte fredag i Politiken, at hun siger nej til den model, der foreligger nu, og at hun ikke vil være med til bane vejen til en Europa-hær.

Opgør om formandspost
*Vrede og frustrerede lærere vil vælte formanden for Danmarks Lærerforening, Anni Herfort Andersen.
Det er lang tids utilfredshed og uenighed om strategien for den faglige kamp, som kulminerede i går, da et snævert flertal på bare 54,7 procent af lærerne sagde ja til den nye overenskomst, der nu får formandens taburet til at vakle.
"Det er ikke umuligt, at der bliver kampvalg om formandsposten," sagde Anders Bondo Christensen, i går i Radioavisen.
Anders Bondo er medlem af DLF's hovedstyrelse og er udråbt som den ideologiske bannerfører for den interne opposition i DLF.

Flere indvandrere bliver selvstændige
*Mens færre og færre danskere starter deres egen virksomhed, er det modsatte tilsyneladende gældende for indvandrere.
Siden 1982 er flere og flere indvandrere blevet herre bag egen disk i grønthandler, kiosker, pizzariaer, restauranter osv. Og det på trods af, at de sjældent har kunnet låne penge i banken til at etablere sig og ofte har en arbejdsuge på 80-90 timer.
Det viser en undersøgelse, som forskere ved Syddansk Universitet er i gang med, skriver læreanstaltens blad, Ny Viden.
Fra 1982 til 1996 er antallet af selvstændige erhvervsdrivende i gruppen af erhvervsaktive danskere - dvs. danskere mellem 18 og 59 år - faldet fra 12,1 procent til 8,7 procent. Hvis man ser på gruppen af tyrkere og pakistanere i den erhvervsaktive alder i Danmark er virksomhedsejernes antal nærmest steget med raketfart fra hhv. 1,8 til 18,7 procent og fra 8,6 til 30,7 procent.

Ledige føler sig uden for grundlov
*Grundloven, der i dag fejres overalt i landet, er ikke en grundlov for alle. Ledige og sociale klienter nyder ikke samme beskyttelse som alle andre.
Det mener i hvert fald organisationen Landsorganisationen af Arbejdsledige (LA). I dag arrangerer LA deres eget grundlovsmøde foran Det Kongelige Bibliotek - et stenkast fra Folketingets store Grundlovsfest ved Christiansborg. Men her er det ikke festtalerne, der vil dominere. Over for sociale klienter overtrædes Grundloven på flere områder, mener de.
"Vi har flere områder, hvor vi mener, at Grundloven tilsidesættes for de ledige. Blandt andet tilsidesætter forvaltningsorganer domme, der går dem imod på socialområdet," forklarer jurist Hans Schjørmann fra LA.
Han henviser til en dom fra Vestre Landsret fra 24. februar sidste år. Landsretten afgjorde, at Århus Kommune ikke kunne kræve bistandshjælp tilbage fra klienter, der havde fået for meget. Det kunne kommunen ikke, fordi det ville give de berørte færre penge end bistandshjælpen at leve for. Og det er ikke tilladt, mente landsretten.
Artikler side 5, feature side 10 og opinion side 15

Retssag hæves på grund af uro
*Retssagen mod kurderlederen Abdullah Öcalan måtte fredag hæves efter tumultur i retslokalet, hvor anklagemyndighedens advokater blev bortvist, rapporterede det anatolske nyhedsbureau.
På et tidspunkt tog blandt andet en gammel soldat sit kunstige ben og fremviste det i retslokalet.
Samtidig sagde de kurdiske oprørere, at de ville nedlægge deres våben, hvis Tyrkiet gik med til forhandlinger om en løsning på den kurdiske konflikt, skrev det tysk-baserede kurdiske nyhedsbureau DEM.
Abdullah Öcalans advokat krævede fredag, at slægtninge til dræbte kurdiske partisaner får lov til at vidne under retssagen, hvilket vakte opstand blandt slægtninge til dræbte tyrkiske soldater i retssalen.
Samtidig har FN's højkommissær for menneskerettigheder, ireren Mary Robinson, sendt en international juridisk ekspert afsted som skal overvære retssagen.

FDB fjerner belgiske produkter
*Dagligvaregiganten FDB har besluttet at fjerne alle belgiske produkter, der indeholder fjerkræ eller æg.
Det sker, efter at Levnedsmiddelkontrollen i Glostrup har nedlagt forbud mod salg af disse produkter på grund af mistanke om forurening med det supergiftige, kræftfremkaldende dioxin.
Det er hovedsagelig kyllingepålæg, importeret fra Belgien, der nu fjernes fra FDB's hylder.
FDB har fået garantier fra leverandørerne om, at varerne ikke kommer fra de berørte områder i Belgien. Men indtil de belgiske myndigheder har givet en officiel bekræftelse, er varerne ude af sortimentet.
De hele kyllinger, der sælges i FDB, er udelukkende danske. Med hensyn til æg, der anvendes i bagerierne, har belgiske myndigheder attesteret, at de er i orden og ikke forurenet med dioxiner.

Trafikminister i politisk modvind
*Selv om rigsrevisionens rapport om Combus kritiserer Trafikministeriet for ikke at have haft styr på busselskabets mere og mere katastrofale økonomi, er der ikke politisk flertal til at vælte trafikminister Sonja Mikkelsen.
De konservative, Venstre og Fremskridtspartiet opfordrede hende til at gå af, men hun havde støtte fra de radikale og SF. Sonja Mikkelsen skal onsdag i samråd om sagen i Folketingets trafikudvalg.
Desuden har Dansk Folkeparti kaldt statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i samråd, fordi trafikministeren og/eller hendes embedsmænd skal stilles til ansvar, krævede DF's trafikordfører, Ole Donner. Sonja Mikkelsen går ikke af, men hun har derimod bestilt en advokat-undersøgelse efter aktieselskabslovens granskningsregler af ansvaret for selskabets direktion, bestyrelse samt Trafikministeriet. Det oplyste hun fredag aften til Ritzau.

KL: Styring skal ikke ske oppefra
*Indenrigsminister Thorkilds Simonsens (S) udspil om at gøre det lettere for mindre kommuner at lægge sig sammen hilses velkomment af Kommunernes Landsforening (KL).
Men samtidig advarer KL kraftigt mod at lade udviklingen mod færre og større kommunale enheder styre oppefra. De kommuner, der er interesserede, skal selv have lov at styre processen i deres eget tempo.
Regeringen er på vej med flere lovudspil. Det gælder såvel mulighederne for at lave en fælles administration af ejendomsbeskatningen, samt et udspil, der skal sikre økonomien ved sammenlægninger. Planen er, at kommunerne ved sammenlægning i en overgangsperiode skal bevare deres statslige grundtilskud, så de ikke stilles dårligere økonomisk end hidtil.
Artikel side 4

Slut med vejbump i Sønderjylland
*Det er slut med bump på vejene i Sønderjylland. Det har Sønderjyllands amtsråds tekniske udvalg besluttet. Udvalget mener, at bumpene giver for mange rygskader hos især bus- og taxachauffører.
Vejbump har i mange år været brugt til at få bilisterne til at sætte farten ned.
I stedet vil amtet nu i stigende omfang bruge chikaner, heller og elektroniske vejtavler til at få bilisterne til at sænke hastigheden, oplyser amtet.

Information tilføjer
*På fredagens tema-side om Grundloven i et internationalt perspektiv, manglede en del af den sidste sætning i Bente Bundgaards artikel fra Storbritannien. Den fulde ordlyd er:
"Her i landet er magten koncentreret i No. 10, Downing Street (premierministerens residens, red.). Vi synes, balancen mellem udførende og lovgivende magt er ulige - parlamentet bør have mere magt til at holde øje med regeringen," siger John Adams.
Vi beklager fejlen. red

Et lille råb og håb om demokrati
*Kinesisk politi anholdt fredag en mand, der smed flyveblade op i luften nær Beijings Tiananmen plads på ti-årsdagen for de pro-demokratiske protester på pladsen.
Flyvebladene opfordrede til demokrati og en afslutning på korruption - de to hovedemner, der var oppe da studenterne for ti år siden besatte pladsen i syv uger, indtil hæren ryddede pladsen ved hjælp af kampvogne og geværer, hvilket kostede hundreder, muligvis tusinder af demonstranter livet.
Pladsen har været afspærret med stålhegn de seneste dage, og de kinesiske myndigheder sagde, at den skulle renoveres i anledning af den forestående 50 årsdag for grundlæggelsen af Den Kinesiske Folkerepublik den 1. oktober.
Flyvebladene advarede mod en genopdukken af kapitalister i Kina og den stadig større kløft mellem rig og fattig. De opfordrede de hundredetusinder af arbejdsløse til at bevæge sig fremad for at opbygge "et retfærdigt Kina" med lighed for alle. Lønnen til regeringsansatte og militære videnskabsmænd skulle stige og myndighederne opfordredes til at indføre arveafgifter og skat på bankaktier.
Samtidig blev et regeringsdokument frigivet i Washington, og det siger, at op mod 2.600 mennesker blev dræbt og 7.000 såret under demonstrationerne på Tiananmen pladsen for ti år siden.
Myndighederne i Kina har aldrig offentliggjort dødstallet efter demonstrationerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu