Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

3. juni 1999

Kina tilbageholder syv dissidenter
*De kinesiske myndigheder tilbageholdt onsdag syv dissidenter, som havde planlagt at markere 10 års dagen for den blodige nedkæmpelse af studenterdemonstrationerne på Tiananmen-pladsen i Beijing den 4. juni.
Den Hong Kong-baserede menneskerettighedsgruppe Informationscentret for Menneskerettigheder og Demokrati oplyser, at mere end 70 dissidenter er blevet arresteret i den forgangne måned. 28 holdes stadig tilbage.
Det kinesiske politi forventes at arrestere endnu flere aktivister forud for årsdagen den 4. juni, hvor det kinesiske militær slog studenterdemonstrationerne ned. Hundreder - måske tusinder - anslåes at være blevet dræbt på denne dag for ti år siden.

Kurdere støtter stop for krig
*Det Kurdiske Arbejderparti, PKK, støtter Abdullah Öcalans opfordring til, at kurderne standser 15 års væbnet kamp med den tyrkiske hær i Østtyrkiet.
Samtidig advarede PKK dog om, at organisationen er parat og militært forberedt til at fortsætte kampen for et selvstændigt Kurdistan, hvis de tyrkiske myndigheder ikke tager mod opfordringen og selv indstiller kamphandlingerne.
"Hele vor organisation er enige om at indstille kamphandlingerne. Vi støtter fuldt og helt det modige og respektfulde forslag fra vor leder," hed det i en erklæring fra PKK onsdag.

FN-domstol afviser Jugoslaviens krav
*FN's internationale domstol i Haag afviste onsdag Jugoslaviens begæring om at få indstillet NATO's luftangreb mod jugoslavisk territorium, men retsformand Christopher Weeramantry udtrykte betænkeligheder over det juridiske grundlag for bombningerne.
"Domstolen er dybt bekymret over brugen af magt i Jugoslavien. Under de nuværende omstændigheder rejser denne brug alvorlige problemer for international lov," siger Christopher Weeramantry.
Olivier Ribbelink fra Asser Institute of International Law understreger, at ingen resolution fra FN's Sikkerhedsråd har legitimeret luftkrigen.
"Der er ingen international retlig retfærdiggørelse af bombningerne," siger han.
Han mener, at domstolens 15 faste dommere og fem ad hoc dommere har valgt den "sikre vej" med deres flertalsafgørelse.
Dommerne ved den internationale domstol afviste med 12 stemmer mod fire den første af ti sager mod NATO-medlemmer - den første var mod Belgien - og sagde, at det ville være umuligt at gennemføre en midlertidig dom for at standse bombningerne.

Lærerne splittet i to lejre
*Når de menige lærere torsdag har stemt om deres nye løn- og arbejdsforhold, bliver det for alvor synligt, hvor splittet Danmarks Lærerforening er.
Ifølge arbejdsmarkedsforskerne Jesper Due og Jørgen Steen Madsen, er der tale om en direkte tillidsafstemning for eller imod foreningens ledelse med Anni Herfort i spidsen.
Endnu et nej og en strejke blandt 5.500 lærere kan betyde, at lærernes formand, Anni Herfort Andersen, trækker sig med øjeblikkelig virkning.
Andre vurderer, at hun vil kæmpe videre, og at hun først på lærernes kongres til november vil blive stillet til regnskab for to resultater, som stort set delte medlemmerne i to lige store lejre - uanset om det bliver et ja eller et nej.

EU-beredskab skal sikre flygtninge
nDanmark vil på topmødet i Köln anbefale, at EU opretter et beredskab til at tage sig af flygtningekatastrofer som i Kosovo, oplyste statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) onsdag efter et samråd i Folketingets markedsudvalg.
Med opbakning fra Folketinget vil han opfordre sine kollegaer i de andre EU-lande til, at de opretter, hvad han kalder en humanitær udrykningsstyrke, som Danmark har.
"Danmark vil lægge sig i spidsen for, at vi bliver så dygtige som muligt til at klare den slags opgaver. Der er fortsat et massivt behov i Kosovo," sagde Nyrup Rasmussen.

Skarp kritik af KL-undersøgelse
*Næstformand i Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL), Klaus Wilmann, kritiserer skarpt en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL) om lange børnearbejdsdage. KL har fået indberetninger fra omkring 100 kommuner, og de viser, at 58 pct. af børnehavebørnene bliver passet mere end 49 timer om ugen. Ifølge Klaus Wilmann har KL ikke været ude på institutionerne og krydse af, hvornår børnene er kommet og gået.
"KL har sendt et spørgeskema ud til kommunerne, som så har foretaget et skøn, og i et konkret tilfælde har en kommune opgivet tal, der i virkeligheden stammer fra en viden om, hvilke ønsker forældrene har til institutionernes åbningstid," siger Klaus Wilmann.
BUPL advarer imod, at man i forbindelse med kommunalforhandlingerne lader KL's undersøgelse danne baggrund for, at kommunerne får adgang til at øge forældrebetalingen på institutionsområdet.

Udvalg sat udenfor i Combus-sag
*Politikere fra Folketingets trafikudvalg føler sig sat helt ud af spillet i sagen om Combus. Trafikminister Sonja Mikkelsen (S) har gennem Folketingets trafikudvalg ydet et lån på 300 mio. kr. til det skrantende busselskab Combus. Og det vækker harme i trafikudvalget, at udvalget på intet tidspunkt er blevet orienteret om sagen. Først i næste uge orienteres trafikudvalget, der har kaldt Sonja Mikkelsen i samråd om Combus.
Private busfirmaer kalder lånet ulovlig statsstøtte, og det spørgsmål ser EU nu nærmere på. EU-Kommissionen vil vurdere, om lånet til Combus er i overensstemmelse med EU's regler, oplyser en talsmand for EU-Kommissionens transportkommissær til Politiken. Lånet er endnu ikke anmeldt til EU, som det skal ifølge reglerne.

Krf: Flere penge til Kosovo
*Den danske støtte til Kosovo-flygtningene må ikke udhule u-landsbistanden til verdens fattige lande, mener Kristeligt Folkeparti.
"Hvis der ikke er flere penge på kontoen for humanitær indsats og katastrofehjælp under Danida-rammen, må man finde nye penge i form af en tillægsbevilling," siger Jann Sjursen, der både er partiformand og medlem af Folketingets Udenrigsudvalg.
Jann Sjursen vil kalde udviklingsminister Poul Nielson (S) i samråd i udvalget for at få en orientering om, hvordan regeringen har tænkt sig at finansiere den fremtidige indsats over for Kosovo-flygtningene.

Arbejdsskadesager bliver genoptaget
*Mange danske lønmodtagere kan se frem til at få en erstatning for en arbejdsskade, som det danske system ellers har afvist, skriver Politiken onsdag. Seks højesteretsdomme inden for kort tid - den seneste i slutningen af april - kritiserer Den Sociale Ankestyrelses brug af lægelige konsulenter og har omstødt flere afgørelser fra styrelsen, fordi der manglede dokumentation. Ankestyrelsen erkender problemet; afgørelserne indebærer, at mange gamle sager kan tages op igen.
Specialarbejderforbundet, SiD, vil sørge for, at en række tidligere afviste sager bliver genoptaget. I SiD foregår sagsbehandlingen lokalt, og derfor sender SiD nu et cirkulære ud om, hvad de lokale afdelinger kan gøre efter dommene.

Indien indleder nye angreb
*Indiske kampfly angreb igen onsdag muslimske separatistområder i det nordlige Kashmir nær våbenstilstandslinjen med Pakistan, sagde indiske forsvarsembedsmænd.
Flere hundrede sværtbevæbende separatister har indtaget stillinger i Kargil-, Drass- og Batalik-områderne, der ligger tæt ved en vigtig indisk hovedvej. Det har fået New Delhi til at beordre luftangrebene og skabt ny spænding i forhold til Pakistan. Indien har sagt, at luftangrebene vil fortsætte indtil separatister, som det siger at Pakistan støtter militært, er fjernet fra det indiske Kashmir.

MD's andelshavere taber 300 mio. kr
*Ved fusionen mellem MD Foods og Kløver Mælk i marts i år blev mælkekrigen bilagt, men først nu skal regningen betales, og den sendes direkte til andelshaverne.
MD Foods offentliggjorde onsdag sit regnskab for det sidste halvår, og det viser et tab på 300 mio. kr. målt på nettoresultatet til de 10.000 andelshavere i det fusionerede selskab.
Resultatet betyder et fald på 15 øre pr. liter leveret mælk i forhold til første halvår 1997/98. Her fik mælkeleverandørerne 2,48 kr. pr. liter mælk, mens de i første halvår 1998/99 må nøjes med 2,33 kr.

Tre udvisningssager i Højesteret
nHøjesteret kommer atter i søgelyset, når fem dommere i den kommende uge skal tage stilling til tre nye sager, hvor anklagemyndigheden har krævet udvisning af narkokriminelle udlændinge, skriver Berlingske Tidende.
I alle tre sager er der tale om mænd, der har opholdt sig i Danmark i mange år og som har familie og børn her.
Forsvaret mener, at hensyn til børn og familiemedlemmer betyder, at udvisning vil være en krænkelse af artikel otte i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention om retten til et familieliv. Hidtil har Højesteret i fem sager afvist at udvise narkokriminelle udlændinge.
Højesterets dom falder på onsdag i næste uge, hvorefter rigsadvokaten vil udarbejde nye retningslinjer for kommende udvisningssager.

Sydafrikas vælgere går til stemmeurnerne
*Der var lange køer foran valgstederne i Sydafrika, da de onsdag åbnede dørene for landets andet frie valg, som samtidig markerer afslutningen på Mandela-æraen. De første prognoser gav Nelson Mandelas parti, Den Afrikanske Nationalkongres (ANC), omkring 60 procent af stemmerne, rapporterede nyhedsbureauet AFP. Selv om det længe har stået klart, at ANC vil vinde valget, har spørgsmålet været, om partiet vil få de nødvendige totredjedele af stemmerne, der kræves, for at ANC eventuelt kan ændre Sydafrikas forfatning. Den mand, som skal afløse Nelson Mandela, vicepræsident Thabo Mbeki, sagde ved sin stemmeafgivning i Pretoria, at stemmen var for demokratiet. Thabo Mbeki tilføjede, at han håbede, valget ville blive frit og fair og uden voldelige episoder.
Flere end 100.000 soldater og politifolk er blevet udkommanderet for at bevogte Sydafrikas mere end 14.600 valgsteder.
Marthinus van Schalkwyk, leder af det største oppositionsparti Det Nye Nationalistparti (NNP), fortalte journalister i Cape Town, at han er overbevist om, at NNP vil nå sit politiske mål.
"Det er at forhindre ANC i at få et totredjedels flertal i hele landet og igen vinde i Western Cape-provinsen," forklarede Marthinus van Schalkwyk.
NNP, som i 1994 fik 20 procent af stemmerne, skal dog ifølge de foreløbige meningsmålinger være heldige, hvis de får 10 procent denne gang. Støtten til partiet er dykket siden 1997, hvor van Schalkwyk overtog ledelsen af NNP efter tidligere præsident F.W. de Klerk.

Redigeret af Pernille Jørgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her