Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

21. juni 1999

G8: Hjælp når Milosevic er væk
*Tysklands kansler, Gerhard Schröder, udelukkede søndag, at G7-landene vil yde økonomisk hjælp til genopbygningen af Jugoslavien så længe præsident Slobodan Milosevic er ved magten i landet. Dog vil nødlidende jugoslavere kunne regne med humanitær hjælp fra verdens syv førende industrilande.
"Genopbygningshjælp, re-etablering af de økonomiske strukturer og genindlemmelsen i Europa forudsætter demokratisering, og det er ikke muligt med Milosevic," sagde Schröder på et pressemøde ved afslutningen af G8-topmødet i Tyskland. Siden fredag har lederne for de syv førende industrilande samt Rusland været forsamlet i Köln for at diskutere ikke mindst Kosovo.
Schröder påpegede, at der er forskel på hjælp til genopbygning og akut, humanitær hjælp.

Mowlam: Dødvande skal brydes
*Den britiske regering gjorde det søndag klart, at sidste års historiske fredsaftale for Nordirland kan bryde sammen i løbet af sommeren, hvis ikke de nordirske parter inden 10 dage når til enighed om planens virkeliggørelse.
Pro-britiske protestanter og katolske irske nationalister har fået besked om, at de senest 30. juni skal bryde det politiske dødvande. Altimens truer en genopblussen af de sekteriske gadekampe med at kaste Nordirland ud i den politiske vold, der hærgede provinsen i 30 år.
"Parterne må tage skyklapperne af, tage risici og bevæge sig fremad. Det bliver ikke nemt, men med mindre vi får noget på plads, tror jeg freden langsomt vil falde fra hinanden i løbet af sommeren," sagde den britiske minister for Nordirland, Mo Mowlam, søndag til britisk fjernsyn.
"Vi har 10 dage. Vi kan klare det, hvis vi prøver," forsikrede Mowlam.

Støtte til Nepal og Kenya
*Udviklingsminister Poul Nielson vil på torsdag søge Folketingets finansudvalg om støtte til udviklingsprojekter i Nepal og Kenya.
Støtten til Nepal er 45 mio. kr. og skal bruges til etablering af 2500 nye skovbrugergrupper som følge af, at statsskovene i de seneste 10 år er blevet overdraget til lokale brugergrupper. Hver skov-brugergruppe har 100-120 familier som medlemmer og overdragelsen af i alt 175.000 hektar skov vil således forbedre forholdene for mange tusinde familier. Veletablerede grupper har ifølge Udenrigsministeriet oparbejdet betydelige overskud, som bl.a. bruges til drikkevandsforsyning, veje og skoler. Projektet i Nepal udføres i 1999-2003.

Fire vagter dræbt af bombe
*Fire sikkerhedsvagter er blevet dræbt ved en bombeeksplosion i det nordlige Algeriet, skriver det algeriske dagblad El Watan søndag.
Vagterne, medlemmer af et privat vagtværn, patruljerede i landsbyen Ighzer Oumezaine, 120 km sydøst for hovedstaden Algier, lørdag, da deres bil kørte over en bombe, der detonerede.
17 mennesker blev såret ved eksplosionen.
Algeriet har været hærget af politisk vold siden 1992, da militæret greb ind og annullerede et valg, som Den Islamiske Frelserfront (FIS) stod til at vinde.

Badegæster i livsfare
*Badegæster langs de danske kyster risikerer livet, fordi langt de fleste kystkommuner er for fedtede til at oprette fælles kystlivredningstjeneste.
Kun langs Nordsjællands kyst mellem Helsingør og Hundested er der sommeren igennem en effektiv kystredningstjeneste, som de fem kystkommuner og amtet står bag. Desuden er der livreddere ved Blokhus, men på den ofte farlige badestrand langs Jyllands vestkyst glimrer livredderne ved deres fravær.
Formanden for Rådet for Større Badesikkerhed, Michael B. Aller, er sikker på, at det er pengene, der afholder kystkommuner og -amter fra at oprette korps af livreddere.
"Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste koster cirka tre mio. kr. om året. De fem kommuner betaler halvdelen og amtet resten, så det er jo ikke de store beløb, vi taler om. Alligevel vil kommunerne ikke være med," siger Michael B. Aller.

Advarsel efter mord på turister
*De thailandske myndigheder har opsat skilte i Bangkoks internationale lufthavn, der advarer turister mod faren ved at tage uautoriserede hyrevogne efter at seks udenlandske turister er blevet myrdet.
De store skilte opfordrer turister til kun at benytte autoriserede vogne, da seks turister inden for de seneste 10 måneder er blevet myrdet efter at være blevet samlet op i lufthavnen.
Myndighederne i Bangkok mener, at kriminelle har lokket de nyankomne turister ind i hyrevogns-lignende biler for derefter at bortføre, berøve og slutteligt myrde dem.
De seneste 10 måneder er to franskmænd, en østriger, en tysker, en iraner og en emirataraber blevet myrdet.

Avis: Hillary forlader Det Hvide Hus
*Den amerikanske præsidentfrue Hillary Rodham Clinton har planer om til efteråret at forlade Det Hvide Hus for at flytte til New York, skriver avisen U.S. News and World Report.
Ifølge avisens mandagsudgave ønsker Hillary Clinton at flytte til New York for at forberede sin kampagne i forbindelse med næste års valg til Senatet, som hun antageligt stiller op til.
"Til efteråret skulle hun være her i New York," siger en af hendes rådgivere til avisen. "Alle vil have forståelse for, at hun skal rejse tilbage til Washington, når der er et NATO-topmøde eller lignende. Men der er ingen tvivl om, at hun vil forlade Det Hvide Hus tidligt," siger den unavngivne rådgiver videre.

Mad-kampagne uden stor effekt
*En storstilet kampagne i efteråret, "Seks om dagen", der skulle få danskerne til at spise seks stykker frugt eller grøntsager hver dag, har ikke haft den ønskede effekt.
Det var bl.a. Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og FDB, der stod bag kampagnen. Den var etableret fordi indtagelse af større mængder frugt og grøntsager styrker helbredet og forebygger f.eks. kræft.
Men nu oplyser både FDB og Dansk Supermarked til DR-Radio Syd, at der kun var været en beskeden stigning i salget af frugt og grønt, og ikke mere end ventet på grund af den almindelige udvikling i salget. Et forskningsprojekt, der begynder om to uger, skal vise, hvordan det så er muligt at få os til at øge indtagelsen af frugt og grønt.

Institutioner kvalitetsmåles
*Forældre, der skal have børn indmeldt i en institution i Nordborg kommune eller den kommunale dagpleje, skal selv kunne tjekke kvaliteten og forskellene i de forskellige kommunale institutioner.
Det siger formanden for kommunens socialudvalg, Jørgen Jørgensen (SF), efter en stor brugerundersøgelse har vist store forskelle på institutionerne.
Jørgen Jørgensen siger til DR-Radio Syd, at kommunen i første omgang havde tænkt sig at offentliggøre hovedresultatet, men efter at have fået undersøgelsen vil kommunen lægge vurderingen af forholdene i de enkelte institutioner ud på Internettet, så kommende brugere kan bruge oplysningerne til at vælge, hvor de er interesseret i at få deres barn passet.

Ogata på rundrejse i Afrika
*FN's Højkommissær for Flygtninge, Sadako Ogata, indledte søndag en ugelang rejse i Afrika. Her vil hun besøge nogle af de talrige afrikanske lande, der huser eller "producerer" flygtninge på grund af krige og interne konflikter. Tyngdepunktet i hendes rejse ligger i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo). Flygtningestrømmen ud af det borgerkrigshærgede land er en af Afrikas mest vedholdende. Siden august i fjor er der dagligt flygtet hundreder af mennesker i både over Tanganyika-søen til Tanzania. I sidste måned blev det samlede antal flygtninge fra DRCongo opgjort til 62.000. Til den vestlige del af DRCongo strømmer samtidig tusinder af mennesker fra de borgerkrigsramte lande Angola og Congo-Brazzaville.
Af verdens i øjeblikket henved 21,1 million flygtninge befinder de 6,5 millioner sig på flugt i Afrika.

Dansk Kosovo-beredskab bliver i Italien
*Selv om NATO søndag formelt afsluttede luftoffensiven mod Jugoslavien, har de danske soldater på den italienske NATO-flyvebase Grazzanise foreløbig ikke fået besked på at pakke sammen.
Presseofficer Frede Vester Hansen fra Flyvertaktisk Kommando regner dog med, at det muligvis vil ske allerede i løbet af mandag eftermiddag eller aften.
"Umidelbart sker der ikke noget med de danske soldater, før NATO beslutter sig for at gå ned i beredskab. Vi har jo afgivet vores fly til NATO's kommando, og ligesom de 11 andre nationer må vi vente, til NATO giver ordren om, at de kan vende hjem," siger Frede Vester Hansen til Ritzau. Gennem hele luftkrigen har der konstant været omkring 110 danskere på basen ved Napoli, hvor soldaterne har arbejdet i skiftehold af seks uger ad gangen. være afsted. Med sine i alt ni fly har de danske soldater fløjet omkring 250-300 missioner, hvoraf en række har været offensive bombetogter.
Mere Kosovo på forsiden og side 3

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her