Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

19. juni 1999

Russerne får ikke zone i Kosovo
*USA og Rusland nåede fredag aften under forhandlinger på topplan i Helsingfors til enighed om betingelserne for russisk deltagelse i den NATO-ledede KFOR-fredsstyrke i Kosovo.
De russiske styrker vil ifølge aftalen ikke få deres egen zone, som Rusland ellers har krævet, og de ville også komme under NATO-kommando, oplyste diplomater fredag aften i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles.
Til gengæld vil russiske styrker ifølge den aftale, der fredag blev nået, deltage med i alt fem bataljoner - formentlig med lidt under eller lidt over 3.000 soldater - i fire forskellige zoner i Kosovo.
Artikel på forsiden, nyhedsanalyse her på siden og tema side 6

USA ophæver dansk importstop
*USA har ophævet det importstop for danske fødevarer, som blev indført for godt to uger siden i forbindelse med den belgiske dioxin-skandale.
Importstoppet er kun blevet ophævet for danske varer, men gælder fortsat for fødevarer fra de øvrige EU-lande, oplyser Fødevareministeriet.

Danmark støtter gen-pause
*Miljø- og energiminister Svend Auken vil støtte et græsk forslag om et treårigt stop for udsætning af gensplejsede organismer, når EU's miljøministre mødes i den kommende uge. Men det er stærkt tvivlsomt, om ideen vinder flertal, understreger han.
"Jeg må på forhånd sige, at det bliver vanskeligt, for der er meget betydelig modstand mod en sådan tænkepause. Men det er alligevel mit indtryk, at flere og flere lande kan se, at det er en god idé," siger Svend Auken.
Artikel på forsiden og tema side 5

Tilbage til Kosovo i løbet af to uger
*Flygtninge fra Kosovo kan begynde at vende tilbage under organiserede forhold inden for de næste to uger. Det siger Søren Jessen-Petersen, FN's vicehøjkommmissær for Flygtninge.
Søren Jessen-Petersen siger, at "den spontane" hjemrejse, som mange af de lidt bedrestillede Kosovo-albanske flygtninge har begivet sig ud i, betyder, at omkring 50.000 mennesker er i bevægelse på vejene mod og inden i Kosovo, og at denne menneskemængde vil tage til og vokse sig så stor, at Søren Jessen-Petersen regner med, at de flygtningelejre, der er ved grænsen til Albanien, næsten vil stå tomme i slutningen af næste uge.
FN's Flygtningehøjkommissariat, anbefaler stadig flygningene, at de bliver i lejrene og venter med at rejse hjem, indtil situationen er mere sikker.

Nielson på vej til EU?
*Udviklingsminister Poul Nielson (S) er "et godt bud" på en kommende dansk EU-kommissær.
Det sagde en centralt placeret minister i går til flere medier, deriblandt til Ritzau og TV2-Nyhederne. Kilden, som ikke ønsker at udtale sig officielt, vil dog ikke udelukke, at den nuværende kommissær, Ritt Bjerregaard, kan blive genudnævnt.
"Meget vil afhænge af statsministerens forhandlinger med den nye kommissionsformand," siger kilden.

Letland får ny præsident
*Letlands parlament valgte torsdag den tidligere canadi- ske statsborger, Vaira Vike-Freiberga, til landets præsident, hvilket gør hende til den første kvindelige præsident i landets historie.
53 af parlamentets 100 medlemmer stemte for Freiberga, mens 20 stemte på landets udenrigsminister Valdis Birkavs, mens økonomiminister Ingrida Udre kom ind på tredje pladsen.

Indien udelukker krig trods bomber
*Selv om indiske fly fredag igen bombede oprørsstillinger på sin egen side af grænsen i Kashmir, så udelukkede den indiske regering, at konflikten om den omstridte delstat kan udvikle sig til en regulær krig med nabolandet Pakistan.
"Jeg kan ikke se en omfattende krig," sagde den indiske udenrigsminister Jaswant Singh til journalister i Indiens hovedstad, New Delhi. Indiske hærenheder og flystyrker fortsatte således deres flere uger lange offensiv i det bjergrige Kashmir mod separatisterne, som ifølge Indien støttes af Pakistan.

Frahm afløses af EU-skeptiker
*SF's nyvalgte EU-parlamentariker Pernille Frahm afløses i Folketinget af den 54-årige EU-skeptiker Knud Erik Hansen, når hun nedlægger sit mandat i Folketinget. Det oplyser EU-modstandernes avis Det Ny Notat fredag. Knud Erik Hansen ser de fire danske forbehold mod fælles forsvar, mønt, unionsborgerskab og retligt samarbejde som kernen i kampen mod Europas Forenede Stater.

Kommunerne sylter miljøkontrol
*Hver fjerde kommune sylter kontrollen med miljøforholdene på de særligt forurenede virksomheder. Det viser en undersøgelse af kommunernes miljøkontrol i 1998, som bladet Ingeniøren har gennemført.
Foreløbig er halvdelen offentliggjort, og en gennemgang viser, at 26 procent af kommunerne ikke lever op til de regler for tilsyn som Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen i fællesskab fastsatte i 1996.
Underdirektør Jesper Hermansen, Miljøstyrelsen, påpeger, at tilsynsbesøgene på de såkaldte listevirksomheder (f.eks. kemiske fabrikker, lakeringsvirksomheder og store svinefarme) er vigtige for at forebygge miljøsvineri.
"Listevirksomhederne kan forurene miljøet betydeligt. Derfor bør der ikke gå en årrække, før myndighederne sætter deres ben på den type virksomheder. At tjekke listevirksomhederne hvert andet år er ikke noget horribelt krav," siger han.

USA advarer Nordkorea
*USA har advaret Nordkorea om, at det vil få "alvorlige konsekvenser", hvis landet afprøver et langtrækkende missil, sagde en talsmand for Det Hvide Hus, fredag.
"Vi har gjort det klart for Nordkorea, at det får alvorlige konsekvenser for forholdet mellem vore to lande, hvis de atter gennemfører en missilafprøvning," sagde talsmanden P. J. Crowley.
Nordkorea udløste panik i Tokyo og Washington, da landet i august uventet afprøvede et langtrækkende missil - selvom styret i Pyongyang hævdede, at det blot var et forsøg på at sende en satellit i kredsløb.

Hækkerup får belgisk konkurrent
*Ifølge den britiske avis The Independent har den afgående belgiske ministerpræsident, Jean-Luc Dehaene, nu meldt sig i feltet med kandididater til posten som NATO's nye generalsekretær.
Et felt som også inkluderer den danske forsvarsminister Hans Hækkerup.
Foreløbig har ingen kandidater officielt meldt sig på banen, men The Independent citerer fredag den belgiske presse for, at manglen på "tunge" navne har bragt Jean- Luc Dehaenes navn i spil. Jean-Luc Dehaene, der tabte det belgiske parlamentsvalg i søndags, siges at kunne få støtte fra Frankrig.

Flere piger vælger matematik
*En ny opgørelse af tilmeldingerne til gymnasiet viser, at andelen af piger på matematisk linje er kraftigt stigende, skriver Berlingske Tidende fredag. 19,8 procent af pigerne i efterskolernes 10. klasser har i år tilmeldt sig matematisk linje - sidste år var andelen kun 5,4 procent. Der findes endnu ikke tal for den endelige fordeling af drenge og piger i de matematiske klasser, som starter efter sommerferien.

Drop folkeskolens afgangsprøver
*Folkeskolens afgangsprøver er dyre og unødvendige, mener flere organisationer. De netop afsluttede 9. og 10. klasses eksaminer kostede 119 mio. kr. - eller det samme som driften af syv skoler med hver 400 elever, skriver Politiken.
"Det er en generel opfattelse, at eleverne rent praktisk bruger afgangsprøverne. Men det passer ikke. De har ingen betydning for adgangskravene. Man burde kigge på, om prøverne er relevante," siger Bo Palle Jensen, der er formand for Landsforeningen af 10. klasse-skoler i Danmark til avisen.

Billige bleer betaler sig
*Ved at købe de billigste bleer kan forældrene spare 3.500 kroner om året. Det viser en undersøgelse, foretaget af Forbrugerstyrelsen, der som beregningsgrundlag har haft fem bleskift per døgn. Den billigste ble i testen - Vibella - koster 1,40 kroner stykket, mens de dyreste - Libero Up and Go og Pampers Premiums koster 3,30 kroner stykket. Den forskel giver en årlig besparelse på cirka 3500 kroner. Ifølge testen suger de ni testede bleer lige godt og klarer den oven i købet alle til højeste karakter.

Elever forskelsbehandles økonomisk
*Der er store forskelle i kommunernes udgifter til Folkeskolen, fremgår det af en ny rapport fra Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut. Kommunernes udgifter varierede i 1996 fra 31.000 til 54.000 kr. pr. elev. I 1970'erne og 1980'erne var variationen endnu større, idet den dyreste kommune brugte ca. dobbelt så mange penge pr. elev som den billigste. I de sidste 20 år er elevtallet i folkeskolen faldet kraftigt, men udgifterne er ikke faldet tilsvarende. Dermed har der været en betydelig vækst i udgifter pr. elev.

Paris-operaen kønsdiskriminerer
*Frankrigs højeste appeldomstol fandt fredag Paris-operaen skyldig i kønsdiskrimination. Opera-huset har nemlig den praksis, at kræve, at kvindelige balletdansere træder tilbage, når de fylder 40 år, mens deres mandlige kolleger kan blive, til de er 45 år. Og det er kønsdiskrimination, der, i henhold til et EU-direktiv fra 1976, ikke er tilladt. Advokater for Paris-operaen talte for døve øren, da de påpegede, at EU-regler åbner mulighed for kønsmæssig forskelsbehandling i visse erhvervsgrene, der har en "særlig karakter".

G7 lover delvis gældssanering
*De syv førende industrilande, kaldet G7, blev fredag, på deres møde i Köln, enige om at reducere gælden for verdens fattige lande med 70 mia. dollar (cirka 490 mia. kroner), oplyste den tyske forbundskansler, Gerhard Schröder.
Forslaget indebærer en nedbringelse af landenes såkaldte multilaterale gæld til internationale institutioner, som den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken, med 170 mia. kroner. Samtidig saneres de fattige landes bilaterale gæld, som de skylder direkte til individuelle rige lande.
G7-embedsmænd sagde således, at i alt vil den samlede gældssanering høvle 490 mia. kroner af gælden hos verdens 40 fattigste lande. Allerede nu siger en række internationale organisationer dog, at forslaget ikke er vidtrækkende nok. De mener, at de fattige landes gæld helt bør eftergives af de rige industrilande.
I alt skylder de fattigste 40 lande 1.500 mia. kroner væk.
Leder på forsiden og artikel side 7

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu