Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

17. juni 1999

Jackson: UCK afvæbnes snart
*Den Kosovo-albanske oprørshær UCKs ledelse ventes inden for de kommende to eller tre dage at underskrive en aftale om at lade sig afvæbne, sagde den britiske general Michael Jackson onsdag.
Men tidligere på dagen sagde talsmænd for Kosovos Befrielseshær (UCK), at den Kosovo-albanske milits kan blive tvunget til at reagere med våben over for de russiske styrker i Kosovo, som den anser for at være fjendtlig militær tilstedeværelse.
Samtidig fastslog NATO på et pressemøde onsdag at 26.000 af de anslåede 41.000 jugoslaviske soldater nu har forladt Kosovo.

Barsebäck lakker mod enden
*Regeringsretten i Sverige fastslog i går, at den svenske regering var i sin gode ret til at kræve reaktor 1 på Barsebäck lukket. Rettens kendelse betyder, at den første reaktor lukkes inden 1. november - og reaktor nummer to efter al sandsynlighed den 1. juli næste år, som det hele tiden har været meningen i den socialdemokratiske plan om at lukke Barsebäck.

K-eksklusion er udemokratisk
*Det konservative hovedbestyrelsesmedlem, Søren Pape Poulsen, tager afstand fra eksklussionen af partimedlemmet Frank Dahlgaard.
"At Frank Dahlgaard vælger at fastholde en diskussion om Danmarks rolle i EU ved at stemme på netop Mogens Camre, tager jeg på det skarpeste afstand fra. Men jeg tager ligeså stærk afstand fra Det Konservative Folkepartis politiske eksklusion af ham," siger Søren Pape Poulsen, der mener, at eksklusionen er direkte udemokratisk.
Han frygter, at der kan følge yderligere eksklussioner.
"Jeg rejste selv spørgsmålet om, hvad der skal ske med partiets øvrige skeptikere uden at få svar. Jeg håber det ikke, men jeg frygter flere eksklusioner," siger Søren Pape Poulsen.

Tvind melder Farmand til politiet
*Tvind meldte tirsdag to afhoppede lærere og den tidligere PET-meddeler Frede Farmand til politiet for at have opfordret en tredje tidligere Tvind-lærer til at smugle lytteudstyr ind i Tvinds administrative hovedkvarter i Grindsted, oplyser flere medier.
Opfordringen til den ulovlige aflytning skulle være kommet på et møde i april, som Frede Farmand optog på bånd. Efterfølgende har den tredje Tvindlærer fået kolde fødder, og han har i en underskrevet erklæring til Tvinds advokat, Jørgen Jacobsen, fortalt om mødets forløb.

Al Gore bekræfter præsidentdrømme
*Den amerikanske vicepræsident, Al Gore, meddelte onsdag, at han stiller op til præsidentvalget.
"Med jeres hjælp vil jeg tage mine værdier - tro og familie - med til præsidentposten for at bygge et USA, der ikke bare er rigere, men også bedre end i dag," sagde Gore til flere tusinde på et møde i delstaten Tennessee.
Det har længe været ventet, at Gore vil gøre sin kampagne officiel - og han tippes i meningsmålinger til at være favorit til posten som Det demokratiske Partis kandidat ved næste års nominering.

Betalingsbalancen fortsat styrket
*De røde tal på betalingsbalancen trænges fortsat bort af et overskud, der fra januar til marts nåede op på 4,6 mia. kroner.
I samme periode sidste år havde Danmark et underskud på betalingsbalancen på 2,8 mia. kroner, og ifølge Danmarks Statistik skyldes fremgangen især en forbedring af saldoerne for formueindkomst og i mindre grad for varer.
At overskuddet er fortsat med at vokse i marts bekræfter klart den forbedring, som blev registreret allerede i januar og februar. Men tager man det seneste år (april 98 - marts 99) som et hele, viser saldoen på betalingsbalancens løbende poster et underskud på 7,4 mia. kroner i forhold til et underskud på 0,5 mia. kroner i samme periode året før.

IMF frygter ny krise i Mexico
*Mexico er på vej til at få en gigantisk låne- og kreditpakke på 23,7 mia. dollar (169 mia. kr.) for at afværge en ny mexicansk krise. Det oplyste Guillermo Ortiz, guvernør for Mexicos nationalbank, på et pressemøde sent tirsdag.
Lånepakken skal modvirke eventuelle problemer i forbindelse med præsident Ernesto Zedillos forestående overdragelse af magten til en efterfølger. Da Zedillo fik magten i 1994, løb Mexico ind i en alvorlig økonomisk krise, der truede med at forplante sig til USA og resten af verden - det ønsker IMF ikke gentaget.

Lussing koster overlæge jobbet
*Den voldsdømte overlæge Finn Brøns fra Frederikshavn fyres på gråt papir. Et flertal i Nordjyllands Amtsråd besluttede tirsdag aften, at overlægen afskediges disciplinært og derfor må forlade sin stilling uden pension.
Lægen blev i april idømt en betinget fængselsstraf og en bøde for at have stukket en ældre senildement patient en lussing kort før jul 1998.
Foreningen af Speciallæger (FAS) er stærkt utilfreds med amtets beslutning. FAS havde håbet, at politikerne ville bakke op om det forlig i sagen, som amtsdirektøren, med forbehold for amtsrådets accept, havde indgået med foreningen. Ifølge den aftale gik overlægen med til lade sig forflytte eller afskedige med pension.

Akademikere aktiveres i stor stil
*Ledigheden blandt akademikere falder fortsat, og i april var ledigheden på 4,1 procent. Men bag tallene gemmer sig det faktum, at faldet hovedsageligt skyldes en tredobling af antallet af akademikere i uddannelsesaktivering. I april var 1.700 i aktivering på den måde, hvilket er en tredobling i forhold til samme periode for et år siden.

Flere har forladt folkekirken
*Folkekirken oplever fortsat, at flere og flere melder sig ud. I perioden fra 1. januar 1998 til 1. januar 1999 valgte 2.000 danskere at kvitte deres medlemsskab af folkekirken, oplyser Danmarks Statistik.
Størstedelen af befolkningen er dog fortsat medlem - hele 85,4 procent var pr. 1. januar i år registreret som medlem af folkekirken og det er en lille nedgang i forhold året før, hvor medlemsskaren var på 85,8 procent. Det svarer til et fald på 0,4 procentpoint, fremgår det af tallene.

Milliardordre til Lindø-værftet
*Maersk Line, der er containerskibsrederiet i A.P. Møller, har bestilt yderligere fire store containerskibe på Odense Staalskibsværft.
Lindøværftet har leveret 14 af den samlede ordre på nu 19 store containerskibe - seks af K-typen med plads til 6.000 tyve-fods containere (TEU) og otte af S-typen med plads til 6.600 TEU og dermed verdens største containerskibe. Med el-stik til 700 fyrre-fods kølecontainere er skibene også blandt verdens største køleskibe.
De resterende fem er alle af S-typen, og de leveres i år og næste år.
Med den seneste ordre på de fire skibe til cirka 600 mio. kr. stykket uden tilhørende containere har A.P. Møller distanceret sig yderligere i den benhårde konkurrence blandt verdens førende con-tainerrederier.

Ligestillingen får ny minister
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen er fra den 1. juli ikke længere minister for ligestilling. Fremover kommer det ansvarsområde til at læg-ge hos By- og Boligminister Jytte Andersen. Skiftet er en direkte konsekvens af Folketingets ligestillingsdebat 12. maj. Formanden for Ligestillingsrådet MF'er Ingrid Rasmussen (S) udtrykker tilfredshed med at Jytte Andersen fremover også kan kalde sig ligestillingsminister.

Joschka modtog Dalai Lama
*Trods protester fra Kina modtog den tyske udenrigsminister Joschka Fischer igår den tibetanske eksil-leder Dalai Lama i Bonn i går.
Dalai Lama der er på en uges besøg i Tyskland erklærede inden mødet med Fischer, at han venter fortsat støtte til sin kamp for selvstyre i Tibet.
Besøget har fået Kina til at protestere overfor Tyskkland, og beskyldte i en erklæring fra det kinesiske udenrigsministerium, Dalai Lama for at ville "spalte Kina og sabotere den nationale enhed"

EFFO-sag for ombudsmanden
*Sagen om beskatning af 100 mio. kr, som er udbetalt til EFFO's forbrugere i forbindelse med salget af det nordsjællandske elselskabt til NESA, ruller videre og indbringes nu for Ombudsmanden, skriver Frederiksborg Amts Avis.
Statens Ligningsråd har tilkendegivet, at de udbetalte beløb er skattepligtige, men sagen er gået i hårknude, fordi de overordnede skattemyndigheder er tøvet med at komme med hurtige og klare instrukser.

Etiopien og Eritrea i hårde kampe
*Etiopiske styrker hævder at have dræbt, såret eller taget flere end 21.000 soldater fra Eritrea til fange under kampe langs de to landes grænse, i dagene mellem den niende og 13. juni. Eritrea hævder omvendt at dræbt, såret eller fanget 18.000 soldater fra Etiopien.
Grænsekrigen mellem de to lande har varet godt et år, men konflikten stammer tilbage fra 1993, da Eritrea rev sig løs fra Etiopien.

Mbeki enstemmigt valgt af parlamentet
*Thabo Mvuyelwa Mbeki blev i går indsat som Sydafrikas anden demokratisk valgte præsident - og hans populære forgænger Nelson Mandela deltog i den hyldest, som 4.500 gæster fra hele verden og titusinder af fremmødte sydafrikanere badede den 56-årige nybagte statsleder i.
Som længe planlagt blev Mbeki mandag i Cape Town enstemmigt valgt som landets nye præsident af det parlament, der blev valgt den 2. juni - og hvor Mbekis parti Den Afrikanske Nationalkongres (ANC) vandt 266 ud af de 400 pladser.
Mbekis valg var ventet, fordi han længe har været den 80-årige Mandelas kronprins i ANC. Thabo Mbeki har lovet at bekæmpe landets høje kriminaliteten og den fortsatte økonomiske ulighed mellem den sorte og den hvide del af befolkningen. Trods det møder den nærmest socialdemokratiske Mbeki fortsat modstand i ANC's mere radikale kredse.
Mbeki har vist sig som en meget manøvredygtig realpolitiker, uden den helt store karisma, og han bliver næppe den landsfaderlige skikkelse, Mandela har været.

Information retter
*I gårsdagens bagsideleder, En solid Bastion, indsneg der sig et par stavefejl i to politikernavne. Den rigtige stavemåde er, Nicolas Sarkozy og Alain Madelin.

Redigeret af Manja Sørensen
Vi beklager fejlene, red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her