Læsetid: 2 min.

Öcalans skæbne fortsat uvis

30. juni 1999

PKK-lederen dømt til døden, men først skal en appeldomstol og det tyrkiske parlament behandle sagen. Tyrkiet har ikke fuldbyrdet en dødsdom i 15 år

BERLIN - De frygtede uroligheder efter dødsdommen over PKK-lederen Abdullah Öcalan udeblev. Fra morgenstunden var tysk politi i alarmberedskab, men det kom kun til nogle små, spontane demonstrationer i bl.a. Bonn og Hamborg.
I Moskva samledes 1.500 demonstranter foran Tyrkiets ambassade, mens kurdere på Cypern kastede sten mod den amerikanske ambassade.
Den tyske indenrigsminister Otto Schily (SPD) opfordrede de ca. 500.000 kurdere, der lever i Tyskland, til at forholde sig roligt og afvente appeldomstolens kendelse og sagens behandling ved den europæiske menneskerettighedsdomstol.
"Dommen er beklagelig, men det sidste ord er endnu ikke sagt. Forbundsregeringen vil sammen med den samlede Europæiske Union sætte sig massivt ind for, at dødsdommen ikke bliver fuldbyrdet," lovede han kurderne i Tyskland.
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) opfordrede Tyrkiet til at afstå fra henrettelsen.
"Det vil forværre forholdet mellem Tyrkiet og EU. Det gør et meget dårligt indtryk i et EU, der aktivt modarbejder dødsstraf," sagde han.
I Frankrig kaldte formanden for parlamentets udenrigsudvalg, tidligere kulturminister Jack Lang, selve retssagen for en "parodi":
"Uanset hvilke fejl, Öcalan måtte have begået, så kan det kurdiske folk ikke opfatte dødsdommen over ham som andet end en fornærmelse, en provokation," advarede han.
Abdullah Öcalan var anklaget for at have grundlagt en terroristisk organisation (PKK), og som dens leder at have ansvaret for flere tusinde dødsofre, samt for at have forsøgt en spaltning af den tyrkiske republik. Dommen blev afsagt i går morges, straffen er hængning. Abdullah Öcalan viste ingen tegn på sindsbevægelse i retten.
Efter dommen brød jubelscenerne ud i Tyrkiet.
"Blod for blod," råbte en kvinde til en journalist fra det tyske nyhedsbureau dpa. I hånden holdt hun et billede af sin dræbte søn.
"Vi er meget lykkelige. Dette er en festdag for alle martyr-familier," jublede en anden.
Blandt de tyrkiske politikere var stemningen mere behersket, og spørgsmålet er, om dommen nogensinde eksekveres. Tyrkiet har ikke anvendt dødsstraffen de sidste 15 år, fordi dommene er blevet omstødt af parlamentet. I går afviste premierminister Bülent Ecevic fra Demokratisk Venstreparti at kommentere dommen, og han ville heller ikke udtale sig om, hvordan hans parti ville stemme, når Öcalans skæbne skal afgøres. Præsident Süleyman Demirel nøjedes med at betone, at retten havde gjort sin pligt.
Blandt kurderne i Tyskland var der i går ingen tvivl om, at dommen ville blive fuldbyrdet:
"Appeldomstolen vil stadfæste dommen og parlamentet vil nå samme resultat," sagde Mehmet Tanriverdi fra det kurdiske samfund. "I tilfælde af en fuldbyrdelse regner vi med uroligheder over hele Europa," forudså han.
Det kurdiske eksil-parlament i den nordspanske by Vitoria advarede Tyrkiet mod en fuldbyrdelse:
"Den tyrkiske stat leger med ilden. Det kurdiske folk vil ikke uden videre acceptere dommen, for en dom over Öcalan har samme virkning som en dom over alle kurdere," sagde talsmanden Ali Yigit. Han anser det for usandsynligt, at det tyrkiske parlament omstøder dødsdommen og appellerede til det internationale samfund om at standse konflikten.
"Når man har grebet ind i Kosovo, er det også retfærdiggjort i Kurdistan," sagde Ali Yigit.
Eksil-parlamentet hævder, at 4.000 kurdiske landsbyer er brændt ned og fem millioner mennesker drevet på flugt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her