Læsetid: 3 min.

Øko-brug trues af gensplejsning

18. juni 1999

Nu må Svend Auken lægge sig i selen for et midlertidigt EU-forbud mod gen-afgrøder, siger grønne organisationer efter nye oplysninger om risiko ved gensplejsning

En ny rapport udarbejdet for det britiske landbrugsministerium afslører, at pollen fra gensplejsede afgrøder kan spredes over store afstande med insekter og med vinden og dermed overføre de fremmede gener til andre planter.
Det kan betyde, at sådanne gener fra for eksempel gensplejset raps ender i en mark med økologisk raps og laver krydsninger med planterne her. EU's udenrigsministre har netop i denne uge vedtaget fælles EU-regler, der fastslår, at afgrøder, der kaldes økologiske, ikke må være genetisk manipulerede. Derfor er den ny rapport en advarsel om, at hele den økologiske planteavls renommé og eksistensgrundlag kan blive truet af de gensplejsede afgrøder.
De økologiske landmænds organisation i Storbritannien har tidligere fremlagt undersøgelser, der peger på, at deres marker kan blive forurenede med gen-bærende pollen fra gensplejsede afgrøder på flere kilometers afstand.
De økologiske landmænd har på den baggrund gjort indvendinger mod den såkaldte sikkerhedsafstand på nogle hundrede meter mellem gensplejsede og økologiske marker.
Den ny rapport konkluderer ifølge BBC, at omkring en procent af planterne i en given økologisk mark kan ende som gensplejsede krydsninger, hvis der er en gensplejset mark i nærheden.

Tre-årigt forbud
Herhjemme siger Danmarks Naturfredningsforening (DN), at den britiske rapport er endnu et vidnesbyrd om, at der ikke er styr på den gensplejsede landbrugsproduktion, og at det derfor er endnu mere oplagt, at EU's miljøministre, når de mødes i næste uge, forsøger at vedtage et midlertidigt EU-forbud mod nye gensplejsede afgrøder.
"Det er dybt foruroligende, at det kan komme som en overraskelse for myndighederne, at bier kan flyve over 200 meter med pollen, og at vinden kan bære det længere væk," siger biolog Henning Mørk Jørgensen, DN.
Han påpeger, at myndigheder i EU og USA for blot få uger siden blev tilsvarende overraskede over at opdage, at sommerfugle kan blive forgiftede, hvis de indtager pollen fra afgrøder med indsplejset insektgift.
"Den gældende praksis for risikovurdering af de gensplejsede afgrøder er alt for slap. Der er i den grad brug for at gennemgå hele proceduren for godkendelse og risikovurdering på dette område. Den britiske rapport dokumenterer jo, at man kan ødelægge hele den økologiske landbrugsproduktion, hvis man fortsætter som hidtil."

Tænkepause?
På torsdag og fredag i næste uge mødes EU's miljøministre i Luxembourg for at drøfte både et græsk forslag om en tre-årig EU-tænkepause for nye gensplejsede afgrøder og et forslag fra Europa-Kommissionen om nye godkendelsesregler.
Sammenslutningen af europæiske miljøorganisationer EEB har op til mødet appelleret til Ministerrådet om at vedtage en tænkepause. I lyset af de nye britiske undersøgelser mener Danmarks Naturfredningsforening, at vedtagelsen af det ny godkendelsesdirektiv også bør udsættes.
"Der er ikke meget mening i at vedtage et direktiv med nye regler, hvis disse regler er forældede fra starten, fordi ny forskning viser behov for andre krav til risikovurdering, sikkerhedszoner og så videre.," siger Henning Mørk Sørensen.
DN siger, at Svend Auken er nødt til at mande sig op og slås for en tænkepause, hvis den skal have en chance for at blive vedtaget.
Da Ministerrådet sidste år drøftede en tænkepause, kom der ikke noget konkret forslag på bordet fra Auken eller nogen anden af miljøministrene.
"Vi har ikke meget tillid til pæne erklæringer og frivillige aftaler med industrien. Der er brug for en klar politisk tilkendegivelse i form af et forbud mod nye EU-godkendelser de næste tre år. Det mangler vi at se Svend Auken arbejde konkret for. Og det benarbejde skal gøres, inden han mødes med sine kolleger i næste uge," siger Henning Mørk Jørgensen.
Svend Auken har de seneste daget været til international miljøkonference i London med en række af sine europæiske kolleger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her