Læsetid: 5 min.

Overblik

30. juni 1999

Öcalan dømt til døden
*Kurderlederen Abdullah Öcalan blev i går dømt til døden ved hængning. Dommen faldt ved en tyrkisk statssikkerhedsdomstol og Öcalan blev dømt for højforræderi, separatisme og mord.
Sagen mod Öcalan, der er 50 år, og som stod i spidsen for PKK i 14 år, vil nu blive overvejet af en appeldomstol. Dommen skal også bekræftes af parlamentet.

Forligsmanden udsætter konflikt
*Forligsmand Mette Christensen udsatte tirsdag eftermiddag en truende konflikt blandt 160 bioanalytikere ansat på Rigshospitalet i foreløbig 14 dage.
Strejken blandt bioanalytikerne - de tidligere hospitalslaboranter - skulle ellers være trådt i kraft ved midnatstid natten mellem tirsdag og onsdag.

Landsret omstøder udvisningsdom
*Højesterets afgørelser om at stoppe udvisninger af narkodømte i små sager er tilsyneladende begyndt at give resultater ved de andre domstolene.
Tirsdag besluttede Østre Landsret i hvert fald at omstøde en udvisning af en 20-årig mand, der i Københavns Byret var blevet idømt otte måneders fængsel samt udvisning af landet i ti år.
Manden - der ankom til Danmark som 11-årig fra Makedonien - har erkendt sig skyldig i ét gaderøveri, 15 tyverier fra biler samt overtrædelse af våbenloven.

Fredsfremskridt i Nordirland
*Der sker "reelle fremskridt" i de vanskelige forhandlinger om den skrøbelige nordirske fredsproces.
På den baggrund er det besluttet at udskyde fremlæggelsen af en med spænding ventet rapport om udsigterne for afvæbning af de paramilitære grupper i den uroplagede provins, oplyste embedsmænd tirsdag i Nordirlands hovedstad, Belfast.
Den overraskende udsættelse kom efter forhandlinger tirsdag mellem Storbritanniens premierminister, Tony Blair, hans irske kollega, Bertie Ahern, samt rapportens forfatter, den canadiske general John de Chastelain, som leder provinsens afvæbningskommission.

Politi efterforsker svensk nazi-miljø
*Svensk politi havde fortsat tirsdag ingen formel mistanke om, hvem der stod bag det bilbombeattentat, der mandag alvorligt sårede en journalist og hans otte-årige søn i Nacka ved Stockholm. Imidlertid havde man travlt med at kortlægge en række personer med tilknytning til det højreekstremistiske miljø.
Den sårede journalist havde i en årrække, sammen med sin samleverske, skrevet om de nynazistiske miljøer i Danmark, Norge og Sverige. Parret og har siden efteråret været under politibeskyttelse.

Dansker i spidsen for Kosovo-politi
*Det bliver en dansk politiinspektør, der kommer til at lede den ca. 2500 mand store politistyrke, der inden længe sendes til Kosovo for FN.
Chefen for ordenspolitiet i Glostrup, politiinspektør Sven Frederiksen, er blevet headhuntet til stillingen fra øverste plan i FN. Han har tidligere varetaget en række internationale opgaver.

Rejsebranche trodser påbud
*Foreningen af Rejsearrangører i Danmark meddelte tirsdag via sin advokat, at foreningen ikke agter at give Forbrugerombudsmanden det skriftlige tilsagn om tilbagebetaling af transport-tillægget, som Hagen Jørgensen har krævet.
Derfor vil Forbrugerombudsmanden fortsat opfordre charterkunder til at klage til Rejseankenævnet, hvis de er blevet afkrævet et ekstra-gebyr.
"Vi afventer nu, om rejseselskaberne foretager den lovede tilbagebetaling, og så må vi vurdere situationen om en god uge, når Forbrugerombudsmanden er tilbage fra ferie," siger jurist i Forbrugerstyrelsen, Lennart Fogh, til Ritzau.

Kramer vil have rigere borgere
*Københavnske politikeres bestræbelser på at lokke solide skatteborgere og børnefamilier til hovedstaden kan gøre det sværere for folk med små indkomster og socialt belastede grupper at få en bolig, skriver Berlingske Tidende tirsdag.
Kommunen overvejer at opfordre alle boligselskaber til at sætte deres ventelister ud af kraft for i stedet at benytte sig af en lov om forsøgsudlejning. Det vil gøre det muligt at vælge nye beboere efter særlige kriterier - f.eks. børnefamilier eller folk med job. Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) understreger, at det ikke handler om at skifte svage borgere ud med stærke.

Nyt energimærke til ejerlejligheder
*Energistyrelsen har lavet nye regler for energimærkning af ejerlejligheder, som træder i kraft til august.
De nye regler betyder, at energimærkningen af varme i fremtiden vil være baseret på den samlede energimæssige tilstand for hele den ejendom, som ejerlejligheden ligger i, fremgår det af Energinyt.

Sygehus brød gen-regler
*Génmanipuleret influenzavirus har i strid med sikkerhedsreglerne kunnet sprede sig fra et kræftforsøg på Århus Kommunehospital, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag. Forskere på hospitalet har gennem de seneste måneder i flere tilfælde sprøjtet virus ind i kroppen på uhelbredeligt syge kræftpatienter uden at forhindre patienterne i at udgøre en smitterisiko for andre mennesker. Dorte Harning, génteknologisk fagspecialist i Arbejdstilsynet, fastslår, at Kommunehospitalet har overtrådt sikkerhedsforskrifterne.
"Vi havde krævet, at patienterne skulle ligge på særlige enestuer i tre døgn efter behandlingen. Det er ikke sket, og det er uacceptabelt. Men fordi hospitalet nu selv med øjeblikkelig virkning har sat forsøget i bero, vil vi ikke umiddelbart tage retslige skridt i sagen," siger Dorte Harning

Grønt lys for tv-reklame
*En reklamekampagne i TV 2 for bilmærket Ford Cougar strider ikke mod god markedsføringsskik. Det mener Radio- og tv-reklamenævnet. Miljøorganisationen NOAH havde klaget over kampagnen, fordi man fandt, at den opfordrede til mere fart og vildskab i trafikken - ifølge NOAH er der brug for det modsatte.
Tv-reklamen viser skuespilleren Dennis Hopper, der i sin nye bil kører side om side med en motorcykel.
Til tonerne fra Born to be wild overhaler Hopper med et overbærende smil motorcyklen, som kunne være den selvsamme, han sad på i filmen Easy Rider.

UCK holder sin del af aftalen
*Det ser ud til, at medlemmerne af Kosovos Befrielseshær (UCK) er indstillet på at nedlægge våbnene.
I hvertfald kunne en talsmand for NATO i går oplyse, at UCK havde overholdt første del af en plan for demilitarisering inden 20. september. 576 våben var blevet afleveret på centrale opsamlingssteder, som indtil videre er under UCK's kontrol.
"Vi har enhver grund til at tro, at UCK lever op til aftalen," sagde Major Kenneth Pickles fra den internationale KFOR-styrke
De albanske oprørere har samtidig givet løfte om kun at bære våben i de områder, hvor deres våben skal indsamles.
Kun UCK-kommandanter og deres vagter har lov til at være bevæbnede uden for disse områder.
Samtidig må UCK-soldaterne ikke bære uniformer eller andre symboler for oprørshæren. Afvæbningen af UCK skal ske gradvis over tre måneder.
Nogle medlemmer af UCK er dog trådt frem og har sagt, at de vil beholde deres våben, og at de er parat til at kæmpe for provinsens fuldstændige uafhængighed.

Kritik af Palme-efterforskning
*En særlig kommission, der har undersøgt det svenske politis efterforskning af Palme-mordet, rettede i går en sønderlemmende kritik af hele forløbet. Konklusionen lyder i den korte version, at der har været en påfaldende mangel på overblik. "Det er forbavsende, at arbejde inden for retsvæsenet kan gennemføres på denne måde," sagde kommissionens formand Lars Eric Ericsson i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her