Læsetid: 2 min.

Pause på vej for gen-afgrøder i EU

23. juni 1999

Flere lande bakker nu op bag græsk erklæring om at stoppe EU-godkendelser af
gen-afgrøder

Meget tyder på, at EU i praksis vil sætte en flerårig stopper for godkendelse af nye gensplejsede afgrøder, når unionens miljøministre i morgen mødes i Luxembourg for at drøfte emnet.
På bordet i EU's Miljøministerråd ligger nu en formel erklæring fra den græske regering, hvori Grækenland "erklærer sin intention om at iværksætte en procedure for suspendering af nye godkendelser", indtil EU har vedtaget nye godkendelsesregler i form af et ændret gensplejsnings-direktiv, et direktiv der næppe kan træde i kraft de nærmeste par år.
Grækenland fremsendte forleden sin officielle erklæring til de øvrige EU-lande og appellerede til dem om at bakke op om teksten.

Politisk ladet sag
Ifølge Informations oplysninger har Italien og Luxembourg besluttet at bakke op om det græske initiativ, og hvis også Danmark og ét land til - f.eks. Østrig - gør det, så vil der i alle kommende behandlinger af indsendte ansøgninger i EU's gensplejsningskomite været tilstrækkelig mange stemmer til at blokere godkendelse.
Den østrigske forbrugerminister Barbara Prammer sagde tirsdag, at hun "grundlæggende stiller sig positivt" til det seneste græske udspil om en tænkepause.
Barbara Prammer tilføjer, at det er vigtigt at afklare, hvordan en tænkepause kan gøres juridisk forpligtende.
Thomas Schweiger, medarbejder på miljøorganisationen Greenpeaces Bruxelles-kontor, siger til Information, at den franske regering i dag, onsdag, ventes at tage stilling til forslaget om en tænkepause:
"I Frankrig har man i øjeblikket et reelt stop for nye gensplejsede afgrøder, og den franske miljøminister støtter det græske udspil. Men sagen er så politisk ladet, at den skal drøftes af den samlede regering onsdag," siger Thomas Schweiger.

Auken tøver
I Danmark har miljø- og energiminister Svend Auken endnu ikke taget stilling til den ny græske henvendelse.
Svend Auken har for nylig udtalt, at der er gode argumenter for en tænkepause, men hans problem er, at det vil være i strid med EU-lovgivningen direkte at sige - som den græske regering gør - at man nationalt har tænkt sig at suspendere godkendelsesarbejdet. Et agrokemisk firma, der på den måde får en ansøgning returneret, kan formentlig retsforfølge det pågældende land for at nægte sagsbehandling.
Et lands miljømyndighed kan derimod i praksis afvise eller udskyde godkendelse af konkrete, indkommende ansøgninger med f.eks. argumentet, at 'der er for ringe viden' på bestemte punkter. Miljøministeriet har således senest indstillet til Folketingets miljøudvalg, at Danmark siger nej til en ansøgning om en gensplejset majssort, netop med henvisning til at man ved for lidt i den pågældende sag.
EU har ikke givet nye godkendelser det seneste halve år, og med de forventede tilkendegivelser fra en række lande på Luxembourg-mødet i morgen er det næppe sandsynligt, at tilpas mange enkeltlande vil gennemtrumfe, at ansøgninger, der er blevet afvist på EU-komite-niveau, godkendes på næste niveau, dvs. EU's Ministerråd - selv om en godkendelse her kan sikres med færre stemmer end på komite-niveau.
Reelt tyder alt således på, at EU i praksis er ved at indlede en tænkepause for nye gensplejsede afgrøder.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu