Læsetid: 2 min.

Penge for ikke at bruge gift

30. juni 1999

Landmænd i Århus Kommune kan få betaling for at
skåne drikkevand

For at undgå fremtidig forurening af grundvandet har Århus Kommune indledt forhandlinger med 40 landmænd og jordejere, der til gengæld for at stoppe sprøjtning med ukrudtsmidler kan få udbetalt kontanter.
Det er første skridt mod en større handlingsplan for at beskytte arealerne over de mest følsomme drikkevandsressourcer i Århus-området.
"Vi er ikke nået til enighed om størrelsen af den kompensation, som landmændene vil have, men det skal nok lykkes," siger Lars Schrøder, der er ingeniør ved Århus Kommunale Værker.
Kommer aftalen i hus, vil det være det første sted i landet, hvor kommuner og vandværker bruger en ny lov, der fra årsskiftet gav dem mulighed for at bruge penge på at beskytte drikkevandsressourcerne - og lægge udgiften på vandregningen.
"Landmændene forsøger selvfølgelig at få så meget som muligt i kompensation," siger Lars Schrøder, der finder det lidt paradoksalt, at vandforbrugerne skal betale for, at forurenere holder op med at forurene.
"Jeg håber selvfølgelig, at man fra de centrale myndigheder strammer reglerne for brug af sprøjtemidler," siger han, og anslår, at de sprøjtefri zoner kommer til at koste hver århusianer 50-100 kr ekstra hvert år.
Fund af sprøjtemidler i 28 ud af 107 kommunale vandboringer har sat ekstra skub i Århus Kommunes plan for at beskytte drikkevandet. En større handlingsplan, skal op i byrådet efter sommerferien.
Hensigten er at bruge et meget detaljeret kort over den århusianske undergrund til at planlægge, hvor miljøfarlig industri må placeres fremover, og hvor det er nødvendigt at få landmænd til at stoppe med at bruge marksprøjten.
En slags ekkolod - opfundet af en forsker på Århus Universitet - har gjort det muligt at måle substansen af jordlagene ned til grundvandet. Apparatet afslører, hvor mange meter ler eller sand, der er ned til vandet. Jo tyndere lerlag, jo større risiko for, at forurenende stoffer siver ned til drikkevandet.
"Vi kan meget nøjagtigt se, hvor der er størst risiko for nedsivning, og de områder ser vi gerne fri for al forurening," siger Lars Schrøder.
Med kortet i hånden er det allerede lykkedes at overbevise Århus Amt om, at der ikke bør placeres et stort, nyt transportcenter i Hasselager over et følsomt område.
Kommunen vil med handlingsplanen fremover have præcise retningslinjer for, hvor der eksempelvis hellere bør satses på skovrejsning end byudvikling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her