Læsetid: 1 min.

Peter Louis-Jensen død

10. juni 1999

Eks-kunstneren Peter Louis-Jensen vendte tilbage til kunstscenen for et par år siden efter 25 års fravær. Nu er han for altid borte

NEKROLOG
Han forlod kunstscenen i begyndelsen af halvfjerdserne. Da var han en af de fremmeste repræsentanter for den kunstrevolution, som Eks-Skolen gennemførte fra slutningen af 60'erne. Han skabte her sammen med Bjørn Nørgaard, Per Kirkeby, Poul Gernes, John Davidsen m.fl. en subversiv kunst, som skulle omdefinere intet mindre end livet og samfundet og underminere det borgerlige kunstbegreb. Og var der nogen fra det 'kobbel', der var radikal, så var det Peter Louis-Jensen, der i meget høj grad påvirkede kunstnere som Hein Heinsen og Stig Brøgger, og som drog konsekvensen af, at kunsten var død, og at den skulle føres ud af institutionen over i politikken og ud i livet, og droppede den. Desværre, for det betød, at dansk kunst blev en enfant terrible og en ubøjelig revolutionær fattigere.

Buddhist til sidst
For tre år siden vendte han imidlertid efter 25 års fravær og mange rejser, til blandt andet Østen tilbage til kunst-scenen med nogle smukke, tidskrævende og lagvise ornament-malerier, såkaldt Tanka'er, inspireret af Zen-buddhismen, som han selv var 'konverteret' til. Desværre blev det ikke ved ret længe, for Peter Louis-Jensen døde af et hjerteslag i tirsdags, 58 år gammel, i sit hjem på Lolland og efterlader sin thailandske kone, der har indført ham i buddhismen.
Han indrømmede i et interview her i bladet for nogle år siden, at han havde tabt kampen at bringe kunsten udover det repræsentative. Med hans nye billeder kom han rent faktisk tilbage til kunstinstitutionen, og det i den grad, for udstillingsstedet blev Galerie Mikael Andersen i Bredgade.
"Det direkte billede, folks egen selvaktivitet og den store revolution må vente," sagde han og konkluderede, at hans nye malerier godt nok gestaltede den store orden, men kun var en henvisning til Paradis, ikke Paradis selv. Måtte han selv komme der nu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her