Læsetid: 2 min.

Politi genoptager PFA-sag

12. juni 1999

PFA-sagen trækker ud. Der kommer ikke som ventet et anklageskrift i næste uge. Tidligst i slutningen af juli, siger politiet. Retsekspert kritiserer

Politiet opgiver sin ambitiøse målsætning om at have et anklageskrift klar i PFA-sagen den 15. juni.
Det oplyser kriminalinspektør Bent Hansen fra Københavns Politis Bedrageriafdeling til Information.
Anklager Merete Vestergaards gennemgang af sagen har kastet en række nye spørgsmål af sig, som politiet nu bliver nødt til at følge op på. Politiet havde ellers erklæret efterforskningen for afsluttet i midten af maj.
Med svindel for 3,8 milliarder kroner er PFA-sagen én af Danmarks-historien største sager om økonomisk kriminalitet.
"Når man gennemlæser de store dynger, så ser man, at der skal lukkes nogle huller. Med andre ord så er kriminalpolitiet i gang igen," siger Bent Hansen.
- Hvornår kan et anklageskrift være klar?
"Det bliver tidligst i slutningen af juli," vurderer Bent Hansen og understreger samtidig, at efterforskningen ikke er genoptaget, fordi politiet er stødt på store overraskelser.
"Det er generelle ting, der skal samles i sagen, for at man kan sige, at efterforskningen er tilstrækkelig i sin helhed. Detailspørgsmål, genafhøringer, og lignende."
Information erfarer, at genafhøringerne omfatter centrale personer i sagen. Heriblandt PFA-chefen André Lublin, som var offer for omfattende forfalskninger af sin underskrift. Forfalskningerne blev udført af den nu tidligere direktør i PFA Byg, Rasmus Trads - ifølge politiets opfattelse med hjælp fra byggematadoren Kurt Thorsen.
Blandt de mange detaljer, som fortsat skal på plads, er udleveringen af forfalskede dokumenter fra banker i Spanien og Liechtenstein. Det er ikke sket endnu.
Lektor Lars Bo Langsted fra Handelshøjskolen i Århus, der er ekspert i økonmisk kriminalitet, betegner det som forventeligt, at politiet nu får brug for mere tid.
"I samme sekund man bliver nødt til at gå uden for landets grænser, så tager det tid at få dokumentationen hjem."
Lars Bo Langsted tvivler derfor på, at politiet kan have afsluttet sagen i slutningen af juli.
"Jeg ville være skeptisk for, om man lige på den anden side af sommerferien kan være klar med et anklageskrift, hvis det beror på noget fra udlandet. Der kan godt gå længere tid."
Dermed har ingen af de to sigtede foreløbig udsigt til at få afklaret deres skæbne i sagen.
Rasmus Trads bliver næsten helt sikkert tiltalt, fordi han har erkendt, at han forfalskede Lublins underskrift. For Kurt Thorsen er udgangen mere uvis. Han har hele tiden nægtet sig skyldig.
En udsættelse af anklageskriftet er derfor en belastning for byggematadoren, påpeger Lars Bo Langsted.
"Det er selvfølgelig en utrolig belastning at være under. Især for Kurt Thorsen, fordi han ikke ved, om de frafalder sigtelsen eller rejser tiltale. Men belastningen for ham er jo ikke større, end den er for så mange andre sigtede."
I samme åndedrag kritiserer Lars Bo Langsted dog politiets håndtering af PFA-sagen:
"Det er bestemt ikke et eksempel til efterfølgelse, fordi de har været så ekstremt åbenmundede om, hvad de ville og kunne. Det skal man lade være med."
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra de to sigtede eller deres forsvarere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her