Læsetid: 2 min.

Poul Nielson vred på FDB

18. juni 1999

Udviklingsministeren finder det dybt kritisabelt, at FDB har stoppet handel med varer fra
U-landsimporten

FDB's fravalg af varer fra U-landsimporten falder ikke i god jord hos udviklingsminister Poul Nielson.
"Jeg anser FDB for at være en bevægelse og ikke bare en forretning, og derfor har jeg en klar forventning om, at FDB ikke stopper salget af u-landsvarer," siger Poul Nielson.
Han understreger, at han og staten ikke direkte vil blande sig i en privat virksomheds dispositioner, men han ser sig i sin gode ret til at udtrykke sin vrede og skuffelse.
"U-landsvarer købt på fair betingelser bidrager til en folkelig forståelse for de problemer, u-landene har i det handelspolitiske spil," siger udviklingsministeren og henviser til, at u-landsvarer ofte har svært ved at trænge igennem på de vestlige markeder.
Som omtalt i gårsdagens Information er varer fra den idealistiske indkøbsorganisation, U-landsimporten, røget ud af hylder, efter FDB har indskrænket sit varesortiment.
De 350 brugsbutikker ejet direkte af FDB har fået forbud mod at købe uden om fødevarekædens centrale indkøbere.
Derfor kan de ikke som hidtil købe u-landskaffe, honning og andre af de økologiske niche-varer direkte fra U-landsimporten
De 550 selvstændige brugser er derimod ikke ramt af FDB's nye politik.

Øger forståelse
Alle u-landsvarerne bliver indkøbt fra kooperativer ud fra princippet om "fair trade". Det indebærer, at bønderne får en ordentlig pris, miljøet er belastet mindst muligt under produktionen, og varerne er så vidt muligt forædlet og pakket i hjemlandene.
Det er principper, som også den danske udviklingsbistand bliver ydet ud fra, understreger ministeren.
Men varerne skal også afsættes.
"Jeg har en klar forventning om, at FDB er en progressiv aktør på det marked, også selvom markedet er nok så lille," siger Poul Nielson over en skrattende mobiltelefon fra Sydafrika.
Han understreger, at det i sidste ende gælder om at få fair trade-varer til at klare sig på kommercielle vilkår - som det er lykkedes med Max Havelaar-kaffen.
"Men det kræver, at varerne er på hylderne, og det bliver gjort klart for forbrugerne, hvordan varerne er fremstillet, og hvor de kommer fra," siger ministeren.
"Når FDB åbenbart ikke længere vil påtage sig denne opgave, så håber jeg, at andre supermarkedskæder kan se en ide i at føre u-landsvarerne," siger Poul Nielson.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her