Læsetid: 2 min.

Radiosymfonikerne på vej i sikker havn

28. juni 1999

Komponist Poul Ruders og generalsekretær Inge Genefke fra Internationalt Rehabiliteringsråd for Torturofre deler en vision

Koncert
"Tillad mig at berette en lille historie. Det er ikke nogen særegen historie; den finder ofte sted mange steder i verden. Det er det, der gør den så frygtelig..." Sådan indleder Isabel Allende en kort fortælling om en kvinde, der vender hjem efter 19 års torturprovokeret eksil, kun for at måtte lide den tort at se manden, der voldtog og mishandlede hende, sidde ustraffet og hygge sig med sin familie på en restaurant. Sir Derek Jacobi læste fortællingen, så ingen undgik at lytte efter ved gallakoncerten, der markerede FN's internationale dag til støtte for torturofre.
Man væmmedes, og gav Allende og generalsekretær i Internationalt Rehabiliteringsråd for Torturofre, Inge Genefke, ret i, at kun retfærdighed kan rehabilitere torturofre og give dem psykisk oprejsning. Det var velgørende, at Genefke i sin velkomst meldte klart ud, at Pinochet skal dømmes for sine forbrydelser. Ingen - heller ikke statsoverhoveder - må kunne føle sig trygge ved misgerninger.

Trods alt ...
Indledningen på Allendes historie gav ekko i musikken. Anden verdenskrigs ghettoer i Warszawa og Theresienstadt blev nærværende i kompositioner af Schönberg og kz-fangen Viktor Ullmann (1898-1944).
Mens Ullmanns 2. symfoni - en orkesterbearbejdelse af en klaversonate komponeret i lejren - svingede fra smil til sønderbrækket dødedans, er Schönbergs A Survivor from Warsaw en udelt rædselsfuld oplevelse på højt kunstnerisk niveau. Det er et af de værker, der bør spilles igen og igen, så vi kan huske og væmmes. Konflikten i Kosovo med dens 4000 torturofre nævntes ikke med en tone eller et ord.
Sammen med Sir Derek og andre honoratiores beklædte komponist Poul Ruders æresrækken i Tivolis Koncertsal. Han fik lov at indlede koncerten med en symfonisk vision om håb trods alt. Palle Mikkelborg havde lagt melodisk udgangspunkt til, og trådte selv op som alvorlig solist sammen med makkeren Helen Davies på harpe.
Radiosymfoniorkestrets chefdirigent anno 2000, tyske Gerd Albrecht, glæder man sig mere og mere til for hver gæstekoncert. Sjovt valg, ganske vist, at slutte aftenen med Beethovens Eroica, der var tilegnet en diktator - selv om Beethoven flåede dedikationen til Napoleon i stykker, da diktatoren kronede sig selv. Men energisk, stram og kongenial var Albrechts udgave af Beethovens heltedyrkende symfoni. Beroliget konstaterer man, at Radiosymfoniorkestret er på vej i sikker havn efter det ulykkelige valg af Ulf Schirmer som chefpindeholder.

*Poul Ruders: "Trods alt...", Arnold Schönberg: A Survivor from Warsaw, Viktor Ullmann: Symfoni nr. 2, Beethoven: Symfoni nr. 3, 'Eroica'. Palle Mikkelborg (trompet), Helen Davies (harpe), Aage Haugland (recitator), Radiosymfoniorkestret og Radiokorets herrer, dirigeret af Gerd Albrecht. Tivolis Koncertsal, lørdag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her