Læsetid: 1 min.

Schweiz stemmer om udlevering af narkotika

11. juni 1999

Forsøgsordning med udlevering af gratis heroin til narkomaner skal ud til forkeafstemning

ZÜRICH - Efter at de schweiziske vælgere i 1997 klart sagde nej til et forslag om stramning af narkolovgivningen og i november sidste år lige så klart sagde nej til en fuldstændig liberalisering af denne lovgivning, skal de nu tage stilling til en videreførelse af den kontrollerede udlevering af heroin til et nøje fastlagt antal narkomaner.
Befolkningerne i de byer, hvor denne udlevering finder sted, blandt andet Zürich har ganske vist allerede i lokale afstemninger giver deres tilsagn til en sådan fortsættelse. Men den politiske højrefløj har forlangt en folkeafstemning om spørgsmålet i hele Schweiz. Denne bliver afgørende for, om den linje skal videreføres, som et klart flertal af de politiske partier har været enige om, nemlig at der sideløbende skal foregå politimæssig bekæmpelse af narkomisbrug og -salg, forebyggelse, afvænning og som det fjerde og mest omstridte element tillige overlevelseshjælp til de svageste grupper.
Denne midterlinjepolitik og dermed videreførelsen af den kontrollerede heroinudlevering støttes af tre af de fire regeringspartier: Socialdemokratiet, det Kristelige (katolske) folkeparti og det Frisindet-demokratiske parti samt af en række partier i midten af det politiske spektrum. For en standsning af heroinudleveringen kæmper derimod det fjerde regeringsparti, det Schweiziske folkeparti samt en række småpartier på den yderste højrefløj.
Når der er usikkerhed om resultatet skyldes det, at netop det Schweiziske folkeparti på sin forbudspolitik og sin unuancerede stempling af alle asylansøgere som narkohandlere har oplevet et utroligt opsving ved de seneste lokalvalg.
Modstanderne argumenterer med, at WHO og FN's narkokommission bekæmper heroinudleveringen. Fortalerne henviser derimod til, at der også fra den side er kommet mere positive signaler på det sidste.
Modstanderne fremstiller endvidere forholdet sådan, at et ja til den kontrollerede heroinudlevering betyder, at 30.000 narkomaner kan hente heroin på statens bekostning.
Fortalerne fremfører til gengæld, at et nej vil være ensbetydende med dødsdom over mere end 1000 mennesker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her