Læsetid: 3 min.

I skidt til halsen

26. juni 1999

Marco Pantani er ikke, som oplyst, blevet frikendt for dopinganklager, men er blevet yderligere belastet

Cykling
ROM - Den italienske olympiske komites, CONI's, særlige 'dopingdomstol' opgav i torsdags videre undersøgelser af den dopingmistænkte cykelrytter Marco Pantani, således som det oplystes i et Ritzau-telegram bragt i Information i går. Men det er også det eneste korrekte i den historie.
"Ifølge kommissionen er der intet tegn på, at toprytteren fra Mercatone Uno har dopet sig," skriver Ritzau og konkluderer, at det var "godt nyt" for Pantani.
Således forholder det sig ikke. Marco Pantani blev nægtet start på næstsidste etape af Giro d'Italia fordi hans såkaldte hæmatokritværdi - mængden af ilttransporterende røde blodlegemer - var 52 og dermed to procent højere end den fast satte grænse for, hvornår det indebærer helbredsrisiko at køre cykelløb. Det er ikke i sig selv et bevis for doping, og rytteren kan få lov til at køre igen efter to uger, hvis hans hæmatokritværdi er faldet til under 50. CONI har ved afhøringer af blandt andre Pantani selv, hans sportsdirektør og holdets læge søgt at skaffe bevis for, at den høje værdi skyldtes doping, men har intet kunnet bevise, og derfor han man været nødt til at henlægge sagen.
Men i sin officielle udtalelse siger CONI, at der er alle tegn på doping og at den høje hæmatotokritværdi "med allerstørste sandsynlighed (skyldes) eksterne faktorer og behandling, som er i strid med det gældende anti-dopingreglement." Tværtimod at være en god nyhed for Pantani er det første gang, at hans høje blodværdi officielt kædes sammen med doping, og han får en alvorlig påtale fra CONI: "Der eksisterer fortsat stærke tvivl om hans sportslige loyalitet, han har ikke afgivet seriøse forklaringer i sagen, og han har ikke villet samarbejde, som han burde."
Pantani har hidtil hævdet, at han må have været offer for et komplot eller en grusom fejltagelse. Men dopingdomstolens undersøgelser fastslår, også offentliggjort i torsdags, at blodprøver og analyse er foretaget i fuld overensstemmelse med alle regler.
En sag mod Pantanis sportsdirekør Martinelli er også blevet opgivet på grund af mangel på bevis, men dopingdomstolen anklager ham for dålig opførsel: Under afhøringerne har han hævdet at doping ikke eksisterer i cykelsport, og han har med sine flabede svar "krænket de afhørendes intelligens."
Ifølge Ritzau skulle også holdets læge, Roberto Rempi, slippe for videre tiltale. Det er ikke korrekt. Lægen er fortsat genstand for undersøgelse. Hans sag skal behandles af det italienske cykelforbunds disciplinærudvalg, og han vil fortsat blive afhørt af en civil domstol. Under CONI's afhøringer demonstrerede lægen en så stor uvidenhed om Pantanis mest almindelige data, at de afhørende drog to mulige konklusioner: Enten er han fuld af løgn, eller også er hans faglige kompetence så lille, at det er uforsvarligt at lade ham praktisere.
Roberto Rempi kunne ikke give fyldestgørende forklaring på, hvorfor mindst fem af Mercatone Unos ryttere til alle løb medbringer et lille apparat, en såkaldt centrifuge, hvormed de selv kan måle deres hæmatokritværdi, og han kunne ikke forklare, hvorfor indholdet af jern i Pantanis blod - en bieffekt af epo-brug - var så høj som 1.163 nanogram per milliliter. (normalt er 20 til 250 ng/ml).
Samtid med CONI's henlæggelse af Pantani-sagen er det fra dommerundersøgelsen i Torino sivet ud, at Pantanis hæmatokritværdi efter det biluheld i 1995, der kostede ham mere end et års cykelpause, var så høj som 60,1.
Så torsdagen bragte ikke særlig godt nyt for eller om Marco Pantani.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her