Læsetid: 2 min.

Skiveskåret

22. juni 1999

Kulørte fjer
*Multiinstrumentalisten Carlinhos Brown har for længst slået sit navn fast som sangskriver og musiker med base i hjemlandet Brasilien. For sit samarbejde med navne som Daniela Mercury, Sergio Mendes og rockgruppen Sepultura og som stifter og leder af gruppen Timbalada. Hans andet soloalbum Omelete Man er som en påfuglehale i middagssolen. En palet med 15 vidt forskellige numre: portugisisk fado, funky dansenumre, reggae, samba og romantiske ballader i selskab med masser af afro-brasiliansk slagtøj. Og Carlinhos Browns karakteristiske, bløde stemme, som danner rammen om tekster, der er en skøn blanding af portugisisk, engelsk - og nonsens. Uforudsigelig og dybt original.
Carlinhos Brown: Omelete Man. Producer: Marisa Monte. EMI.

En ny gammel cubaner
*Da Ry Cooder i 1997 foretog sine musikalske udgravninger i Cuba til det, der skulle blive til Buena Vista Social Club, åbenbarede sig et sandt skatkammer af store kunstnere, som aldrig nåede ud til verden. Den 74-årige bolerosanger Ibrahim Ferrer er én af dem. Og han kan synge så det driver ned ad væggene. Stemmen er moden og nuanceret, om end lidt ulden i kanten. Hans første soloalbum rummer både elegante, bløde ballader og palmehavestemning. Desværre drukner han lidt for ofte i dominerende horn og percussion.
Buena Vista Social Club presents Ibrahim Ferrer. Producer: Ry Cooder. World Circuit.

Kammermusik for kora
*Maliske Toumani Diabaté, der gæstede Danmark i '96 under Images of Africa festival, er et af kontinentets fornemmeste nulevende koravirtuoser. Koraen er en slags harpelut bygget over en kalabas med 21 strenge i to rækker. På New Ancient Strings spiller han duet med koraspilleren Djelimoussa Ballaké Sissoko, der som Toumani er gået i sin fars fodspor. New Ancient Strings er deres hyldest til de afdøde fædre, som i 1970 indspillede pladen Ancient Strings, der er gået over i historien som et symbol på Malis nationale identitet. Pladen er sønnernes meget personlige gengivelser af de gamle klassikere - indspillet i ét hug uden nogen form for elektronisk sovs. Ren, instrumental koramusik. Blid, sprød og inciterende.
Toumani Diabaté & Ballaké Sissoko: New Ancient Strings. Producer: Lucy Duran. Hannibal/ Rykodisc (Import: Verdenshjørnet, MS).

Nye nubiske klange
*Den nubiske gruppe Salamat er en variabel størrelse under ledelse af multipercussionisten Mahmoud Fadl. Med sig har han de bedste nubiske musikere og sangere i Cairo. Guitarer, violiner - og et enkelt elorgel. Vokalisterne tæller croonere og bryllupssangere - og den sensuelle Salwa Abou Greisha fra den nubiske nouvelle vague i tilbageholdt duel med en tenorsax, elegant svøbt i diskret percussion. En lystig blanding af originale nubiske klange med rødder i forhistorien og moderne bymusik i frække arrangementer.
Salamat: Ezzayakoum. Producer: Dr. Hijaz Mustapha. Piranha Musik (Import: Verdenshjørnet, MS).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her