Læsetid: 3 min.

Skrap trangsvurdering af torturofre

29. juni 1999

Traumatiserede flygtninge er syge mennesker, men når de skal have hjælp til behandling, vurderes behovet ud fra samme kriterier, som hvis de skulle have en ny vaskemaskine

Om du skal have en ny vaskemaskine eller psykologhjælp for krigs-, tortur- eller andre traumer er ligegyldigt for flygtninge.
I begge tilfælde skal kommunerne ud fra samme kriterier vurdere, om du selv kan betale en del af regningen. Derfor afkræves en del flygtninge betaling for den psykologhjælp, der er nødvendig, hvis de skal opnå et nogenlunde velfungerende liv igen.
Det forarger Amnesty Internationals generalsekretær i Danmark, Lars Normann Jørgensen.
"Dette er bare endnu et eksempel i en meget lang række på, at lovgivningen over for udlændinge er blevet alt for stram med umenneskelige konsekvenser til følge. Når der administrativt lægges op til, at mennesker, der skal rehabiliteres efter tortur, skal sidestilles med folk, der har behov for en ny vaskemaskine, viser, at man griber tingene forkert an," siger Lars Normann Jørgensen.

Trangsvurdering
Kommunerne skal vurdere om en flygtning kan betale en del af psykologhjælpen selv, fortæller kontorchef i Kommunernes Landsforening, Birgit Hedegaard.
Flygtninge har ikke et lovmæssigt krav på behandling for traumer. Hvis en kommune skal give tilskud til noget, en person ikke har lovkrav på, skal den lave to afvejelser: Er det en 'vare', som personen har behov for? Og kan familien helt eller delvist selv betale. Det kaldes en trangsvurdering, og er et begreb, der stammer fra sociallovgivningen. Det blev kopieret i regeringens integrationslov.
"Kommunerne må ikke bare betale penge til borgere uden, at der er en lovhjemmel. Det gælder også for en almindelig dansk statsborger, der ikke automatisk har ret til psykologbistand," siger Birgit Hedegaard.
"Så kommunerne har pligt til at gå ind og foretage en vurdering af, om traumatiserede flygtninge selv kan betale noget til psykologbehandling. Og det er en fuldstændig almindelig trangsvurdering, som hvis man skulle vurdere om en familie skulle have hjælp til en ny vaskemaskine," siger Birgit Hedegaard.
I 1997 betalte Vejle Kommune for, at en flygtning kunne komme i traumebehandling.
Det skete uden, at kommunen vurderede, om personen selv kunne betale en del af prisen. Og det fik de en anmærkning fra deres revision for.
"Plus at vi for et par måneder siden fik det konfirmeret fra Socialministeriet," siger socialdirektør i Vejle Kommune Kirsten Tønnesen.
"Så nu laver vi trangsvurderinger. Efter at vi er blevet bedt om det," siger hun.

Et helbredsproblem
Birgit Hedegaard mener, at problemet opstår fordi, der ikke er plads i det almindelige behandlingssystem til trau-matiserede flygtninge. Derfor må kommunerne bruge private centre og psykologer.
"Så kritikken burde rettes mod amterne for, at de ikke kan tilbyde denne behandling gratis," siger hun.
Hun får støtte fra Marianne Kastrup cheflæge ved Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre:
"Vi mener ikke, at torturofre selv skal betale for deres behandling. Man kan ikke sammenligne dem med folk, der står og mangler en vaskemaskine. Det er et helbredsproblem, som de er i den ulykkelige situation, at det officielle danske sygehusvæsen ikke kan varetage. Dermed bliver de ramt hårdere end andre menneske, der har et sundhedsproblem, som sundhedsvæsnet tilfældigvis har viden og erfaring med, og derfor er gratis at få behandlet. Det ville være lykkeligt, hvis man en dag kunne sige, at det etablerede behandlingssystem var klædt på til at klare dette problem," siger hun.

FAKTA
7.000 ofre
En undersøgelse, omfattende 10.000 asylsøgere med ankomst til Danmark i slutningen af 1980'erne, viste at:

*18,5 procent af mændene og 3,8 procent af kvinderne havde været udsat for tortur eller voldelige overgreb.

*Det skønnes, at der i dag i Danmark lever omkring 7.000 mennesker, der har oplevet tortur.

(Kilde: Sygeplejersken juni 1998).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her