Socialdemokrater, radikale og venstrefløjen står vagt om Dybbøl som nationalt symbol og tager afstand fra Dansk Folkepartis grundlovsmøde. Men de er uenige om, hvordan man skal protestere
"Vi enige om, at det ikke skal være en valgfest. Der bliver faktisk ikke noget som helst, hvor der står Dansk Folkeparti - ikke en gang på talerstolen. Der er intet propagandistisk i det - bortset fra, at Pia taler, og det er vores arrangement."
Sådan siger Dansk Folkepartis pressechef Søren Espersen om lørdagens grundlovsmøde på Dybbøl Banke. Partiet har sikret sig Gråsten Statsskovdistrikts tilladelse til at holde sin "folkefest" på et areal syd for Dybbøl Mølle - ned til den lille bugt Vemmingbund - hvor en stor del af slagets 800 dræbte danske soldater faldt under stormen på Dybbøl 18. april 1864.
Og det bliver en festlig dag, lover Søren Espersen. På forhånd har 7-800 tilhængere tilmeldt sig de fælles busrejser, og hvis vejret bliver godt, håber arrangørerne, at 1.500 vil samles og hylde dagens festtalere: Pia Kjærsgaard, Mogens Camre og Søren Krarup.
Fædrelandssange
Dansktopsangeren Flemming Antony "synger for på de fire dejlige fædrelandssange" (som der står i partiets pressemeddelelse) og fungerer som konferencier. Og så er der det, Søren Espersen kalder de "kunstneriske indslag": Randers Pigegarde og Sønderborg Amts Folkedansere.
Der bliver imidlertid huller i rækkerne hos folkedanserne. Ifølge dagbladet JydskeVestkysten har nogle af folkedanserne på forhånd meldt fra, fordi de ikke vil danse for Pia Kjærsgaard.
"Vi synes, det er spændende, at Dybbøl Banke også bliver brugt til folkemøder," siger pressechef Søren Espersen.
Han mener ikke, at partiet misbruger et nationalt symbol, og fremhæver, at de konservative har holdt møder på Skamlingsbanken de sidste 28 år.
"Jeg kan ikke se, at det er et mindre nationalt symbol end Dybbøl Banke. Næsten uanset hvor vi holder møde i Danmark - uanset om det er på Samsø eller oppe på indlandsisen - vil der altid være nogle, der får ondt i røven," siger Søren Espersen.
Ondt i røven har man fået flere steder i Dybbøl og omegn.
Så ondt, at Sønderborg - købstaden for foden af Dybbøl Banke - i dag hjemsøges af adskillige landskendte politikere, der opfatter sig som Dansk Folkepartis modstandere: Socialdemokratiets Svend Auken, Det Radikale Venstres Naser Khader og Enhedslistens Søren Søndergaard taler alle lørdag i Sønderborg.
Og selvfølgelig har Dansk Folkepartis brug af Dybbøl-symbolet udløst en strid mellem modstanderne om, hvordan man bedst markerer sin modstand.
God afstand
Socialdemokrater og radikale er gået sammen om et grundlovsmøde på friluftsscenen i Mølleparken, der er placeret i den alsiske del af Sønderborg i god afstand af Dybbøl Banke.
Den lokale formand og folketingskandidat for de radikale i Sønderborg-kredsen, Nicolas Lund-Larsen, vakte i ugens løb opmærksomhed ved at udsende en pressemeddelelse under overskriften: "Alle dem der hader Pia kommer nu":
"Jeg er træt af, at Pia Kjærsgaard er stueren. Jeg vil gerne tage konfrontationskursen og den aggressive linje, for vi skal ikke glemme, at hun står for en ussel og fremmedfjendsk politik, som er uværdig," siger formanden for Sønderborg-kredsens 30 radikale partimedlemmer.
Han erkender, at initiativet til et stort grundlovsmøde i Sønderborg er en reaktion på Dansk Folkepartis erobring af Dybbøl og havde i øvrigt helst taget konfrontationen i selve Dybbøl Skanser ved at arrangere et konkurrerende grundlovsmøde i selve Kongeskansen, hvor Kong Christian X mødte de danske sønderjyder ved genforeningen i 1920.
"Men det opgav jeg, da jeg læste i JydskeVestkysten, at Skov- og Naturstyrelsen aldrig ville give lov til det," siger Nicolas Lund-Larsen.
Khader-plakater
I øvrigt har han allerede "klistret Dybbøl Banke til med Naser Khader-plakater", så den radikale kandidat nummer to ved valget til Europa-Parlamentet vil være hos folkepartisterne i ånden lørdag eftermiddag.
Sammen med de lokale socialdemokrater stillede Nicolas Lund-Larsen og hans radikale et grundlovsmøde i Mølleparken på benene, men da Alssund-områdets afdelinger af Enhedslisten (16 medlemmer) og Socialistisk Folkepartis Ungdom (11) i maj henvendte sig for at være med, sagde regeringspartiernes lokale folk nej.
Og det har ikke noget at gøre med, at socialdemokrater og radikale ikke gerne ville have andre partier med. Enhedslisten var bare for sent ude, siger Nicolas Lund-Larsen.
Det hele er endt med, at Enhedslistens aktivister og SFU'erne markerer, at der findes en anden EU-kritik end Dansk Folkepartis og triller tønder fra rådhuset ad gågaden op mod Mølleparken, hvor de overværer det socialdemokratisk-radikale møde. Undervejs holder folketingsmedlem Søren Søndergaard en tale.
Rebel på banen
Splittelsen om, hvordan man viser sin modstand mod Pia Kjærsgaard, går ikke bare mellem S/R og Enhedslisten/SFU. Aktivistgruppen Rebel (cirka 30 medlemmer i hele Sønderjylland) har helt egne planer om at byde Dansk Folkeparti Velkommen til Dybbøl Banke iført Ku-Klux-Klan-udstyr og naziuniformer.
Den strategi er Søren Søndergaard stærkt uenig i. Han mener, at en konfrontation med Dansk Folkeparti på Dybbøl Banke kan skabe unødvendig opmærksomhed om partiet ved torsdagens valg:
"De risikerer at bringe Mogens Camre i Europa-Parlamentet med alt, hvad det betyder af styrkelse af de højreorienteredes internationale forbindelser," siger Søren Søndergaard.
Han advarer også om, at Rebel-aktivisterne - selv om de forholder sig fredeligt - risikerer at få bank af Dansk Folkepartis sympatisører, hvorefter medierne vil fremstille det, som om Rebel er kommet for at lave slagsmål. Filip Soos fra Rebels gruppe i Haderslev fastholdt fredag over for Information aktionsplanen:
"Det hjælper ikke at holde sig væk fra Dansk Folkeparti og at forsøge at stjæle opmærksomheden med et møde et andet sted," siger Filip Soos, der ikke er bange for at få tæsk. Han sætter nemlig sin lid til rygterne om, at Sønderborg Politi skal have tilkaldt forstærkning helt fra Århus.