Læsetid: 5 min.

Den store politiske splejsningsnat

26. juni 1999

Så var der dømt gen-stop i EU. Så var der ikke alligevel. Men nu er der stop for nye gen-afgrøder. I hvert fald i praksis indtil nye regler bliver vedtaget

Klokken var omkring halv seks torsdag aften, da den tyske miljøminister, Jürgen Trittin med miljøkommissær Ritt Bjerregaard ved sin side på et velbesøgt pressemøde i Luxembourg lod den samlede verdenspresse forstå, at EU's miljøministre på deres møde netop var blevet enige om et stop for nye godkendelser af gensplejsede afgrøder, de såkaldt GMO' er.
Der var - lød beskeden - tale om en suspendering af godkendelserne, indtil nye retningslinier for kravene til sådanne godkendelser er kommet på plads. Det ventes at tage mindst tre år.
Den europæiske befolkning kunne således nyde torsdagens aftenkaffe foran fjernsynet til glade toner om et tre-års stop for nye gensplejsede afgrøder.

En bedre verden
Vores egen miljøminister, Svend Auken blev også glad, da han af en flok danske journalister blev konfronteret med nyheden om, at nu var gen-pausen en realitet. Det gav ham mulighed for via nyhedsudsendelserne på tv at berolige de gen-skeptiske danske forbrugere og slå fast, at det ikke er "de snævre hensyn i nogle få multinationale selskaber," der skal bestemme hastigheden for udviklingen og benyttelsen af den fagre ny teknik, "men vores allesammens behov," som Svend Auken sagde i TV-Avisen klokken 21.00 torsdag aften.
Dagen var næsten omme, miljøministrene havde slået bommen ned for nye genmodificerede afgrøder på de europæiske marker, og miljøorganisationerne jublede og slyngede om sig med ord som "fantastisk" og "gennembrud." De nåede lige at dele deres glæde med kontinentets journalister før deadline.
For dem, der er usikre på de gensplejsede afgrøder, blev verden lidt bedre torsdag. Og dem er der ikke blevet færre af efter, at en amerikansk undersøgelse har konkluderet, at gensplejset majs udgør en trussel mod sommerfugle og muligvis også andre insekter.
Og da en ny britisk rapport for nylig slog fast, at gensplejsede afgrøder oven i købet kan true økologien, fordi pollen fra de gensplejsede vækster spreder sig til andre planter og forurener dem med uønskede gener, blev skeptikerne antagelig endnu flere.
Men klokken var omkring 22.30, da Jürgen Trittin - denne gang alene og lidt mindre åbenmundet - måtte trække i land og fortælle, at der alligevel ikke var enighed om et såkaldt moratorium - altså en suspendering af nye godkendelser. Det som miljøorganisationer og gen-skeptikere har kaldt en tiltrængt tænkepause, var alligevel ikke nogen realitet. I hvert fald var det ikke så simpelt som hidtil antaget, at få sådan en tænkepause etableret, uden at den ville få jurister og andre embedsmænd til at se rødt.

Frisk Auken
Det var en indledende runde ved miljøministrenes møde, der havde nedsat en arbejdsgruppe, der skulle give udtryk for ministrenes (og befolkningernes) skepsis overfor genafgrøderne.
Gruppen skulle også overveje mulighederne for en genpause, og det fik Jürgen Trittin til på forventet efterbevilling at optræde som glædens budbringer. Men han var altså lidt for hurtig, og dermed blev også Svend Aukens glade sang på dansk TV lidt "for frisk," som en talsmand for en miljøorganisation kalder det.
Klokken 1.00 natten til fredag mødtes ministrene igen til fællesmøde for at drøfte arbejdsgruppens udkast. Der var ikke forudset den store spænding ved mødet, og flere miljøministre var af den opfattelse, at dagens gode gerning var gjort og var krøbet i seng og sendte i stedet deres embedsmænd. Men spænding det blev der.
Bordet rundt var der enighed om en erklæring, der udtrykte dyb skepsis for genafgrøderne og deres konsekvenser, og som lagde op til en forsigtig kurs, men som ikke eksplicit indeholdt ord som moratorium eller suspendering.
Mødet var ved at være slut, da den Frankrigs miljøminister, den grønne Dominique Voynet, pludselig meddelte, at erklæringen var for slap til at hun kunne støtte den. Debatten om GMO'erne er voldsom i Frankrig og en miljøminister fra landets grønne parti kan ikke holde til at vende hjem med så pauvert et resultat.
Hun erklærede, at Frankrig ikke kunne støtte en vedtagelse, der ikke klart og entydigt lagde op til en midlertidig genpause.
Hun trak i stedet et nyt papir frem fra mappen, der lægger op til en klar suspendering af GMO-godkendelser indtil de nye regler er på plads,
Den nye melding vakte ikke glæde bordet rundt, men repræsentanter for fire lande - Danmark, Grækenland, Italien og Luxemborg - rakte hænderne i vejret og støttede forslaget.
Dermed var det umuligt for miljøministrene at nå til enighed om arbejdsgruppens erklæring, der kun lagde op til forsigtighed og skepsis men altså ingen pause.
Klokken 5.20 måtte ministre og embedsmænd afslutte mødet uden at kunne udsende en fælles erklæring.

Alligevel ikke
Fredag morgen vågnede Europa således op til nyheden om, at der alligevel ikke var pause. Miljøfolkene der aftenen før var ekstatiske var nu dybt nede i kulkælder.
Men Frankrig og de andre fire fortalere for genpausen har udsendt en fælles erklæring, der slår fast, at de går ind for en pause. Disse fem landes stemmer i Ministerrådet udgør et blokerende mindretal, så reelt kan de indføre et genstop i EU, hvis de nægter at stemme for nye godkendelser til udsætning af gensplejsede organismer i EU-landene. Så genpause får de alligevel - hvis de vil.

Jubler igen
Miljøorganisationerne kan altså roligt juble igen - og det gør de.
"Vi glæder os over, at man reelt har forpligtet sig til at blokere for nye godkendelser i mindst tre år. Det vil give os mulighed for at lægge nye fakta på bordet, der forhåbentlig vil medføre et egentligt forbud," siger Dan Hindsgaul fra Greenpeace i Danmark til Information. Lignende toner kommer fra Danmarks Naturfredningsforening. Men direktøren Lone Johnsen havde dog hellere set en enig politisk beslutning om et genstop.
Svend Auken afviser, at den manglende fælles erklæring om gen-pausen er udtryk for politisk uenighed landene i mellem, og oplyser at Danmark også støttede det oprindelige forslag.
"Vi har arbejdet for at få en fælles løsning, men det er realiteterne, der er det positive. Det er nemlig, at vi får den tænkepause, som vi hele tiden har efterlyst. Der var en række lande, som ikke mente, man kunne nævne suspendering direkte, på grund af noget jura, selv om de gik ind for det, men det havde Frankrig brug for, og det støttede vi," siger han til Information.

Leder på forsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her