Læsetid: 2 min.

Storsats på solstrøm

16. juni 1999

Socialdemokratiet og SF bebuder flere penge og højere mål for solceller, der laver lys til strøm uden forurening eller CO2

Forureningsfri strøm fra solceller skal have mere støtte i fremtiden, og byggereglementet skal ændres, så fremtidens huse udnytter solenergien både til varme og strøm.
Det sagde energi- og miljøminister Svend Auken i går ved en konference på Christiansborg.
De danske vindmøllefabrikker er verdens førende. Branchen er nu industriens tredjestørste, med 14.000 beskæftigede og stærkt stigende eksport.
Så store er de danske ambitioner ikke på solcellernes område, hvor store, højteknologiske koncerner i Tyskland, Japan og USA er førende.
Men alle de midler, der blev brugt til at modne vindkraften, skal også tages i brug, når det gælder solcellerne, sagde Auken: Støtte til forskning og udvikling, til demonstrationsanlæg, tilskudsordninger og nyt byggereglement.
Pengene skal både komme fra finansloven og fra de systemansvarlige elselskaber.

Faste eller løse penge
Auken fik støtte fra socialdemokraten Martin Glerup og SF'eren Anni Svanholt, som foreslår et handlingsprogram med konkrete mål for sol-strøm frem til år 2005, for eksempel 10.000 danske tage med solceller og 50 millioner årligt i støtte.
De borgerlige partier var repræsenteret af Helga Moos fra Venstre og Kim Behnke fra Fremskridtspartiet. De var mere tilbageholdende. Helga Moos mener, at Danmark skal "koncentrere sig om at vente" indtil de store lande og firmaer har gjort teknologien billig.
"Det er tåbeligt at spilde penge på solceller nu, når der snart kommer et teknologispring," sagde Moos. "Men der er jo heldigvis så mange tåbelige mennesker, der har løse penge, som de brænder af på de mærkeligste ting. Lad os bare få dem med i nogle pakkeløsninger," tilføjede hun.
Både Helga Moos og Kim Behnke gik dog ind for at ændre byggereglementet, så fremtidens huse er forberedt på solceller. Og arkitekterne bør tage sig sammen og teg-ne nogle huse, hvor solcellerne er smukt indbygget i vinduer og facader, tilføjede de begge.

Håber på prisfald
For tyve år siden var prisen for solceller ti gange så høj som nu. Men i de sidste ti år er prisen kun faldet meget lidt. Kurven er næsten flad - omkring 30-40 kr. pr. spidswatt. Hvis prisen falder til det halve, begynder solceller at kunne konkurrere med traditionel strøm.
"Ikke den nuværende lave pris på 10-12 øre pr. kilowatt, for den hænger sammen med overproduktion og latterligt lave oliepriser. Men den reelle pris på bæredygtig strøm, hvor miljøomkostninger regnes med," sagde Auken.
Japan, USA, Tyskland og Holland har store støtte- og udviklingsprogrammer.
Selve solcellerne er ikke dansk industris stærke side. Men Danmark kan blive god til at integrere solceller i byggeriet og lave systemløsninger med den tilhørende elektronik til at omforme strømmen til almindelig vekselstrøm og slutte den til nettet, sagde flere af deltagerne.
Regeringens solenergiudvalg anbefaler, at solcellerne får deres egen kvote af de penge, elværkerne skal sætte af til nye miljøvenlige energikilder. Både som støtte til udvikling og støtte til udbredelsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu