Læsetid: 4 min.

Stort ansvar til lille løn

16. juni 1999

Jordemødrene har ansvaret for at bringe omkring 70.000 nye borgere vel til verden om året; de står til rådighed for deres arbejde døgnet rundt og tjener mellem 17.000 og 21.700 kroner om måneden

Han ligner det, han er - et væsen, der lige er ankommet fra en anden verden. Kraniet er kegleformet, ansigtet på en gang rørende barneblødt og rynket som en gammel mands; blikket er fuld af visdom ... eller er det lykkelig uvidenhed, der glimter kort ud under de søvnige øjenlåg på fem timer gamle Gustav?
Benoît Verstraete ser blankt bevæget på sin førstefødte, som han sidder med i armene på kanten af sin kones seng.
Lisbeth Hansen ligger lidt mat ovenpå sin hurtige - fem en halv time - men hårde første fødsel, og taler med jordmoderelev Rie Landsvig, som bragte Gustav til verden, om praktiske ting og blanketter, mens de nybagte forældre ind i mellem sender hinanden indviede smil, og jordmoderen småsnakker om, hvor hurtigt Gustavs kranie finder sin form og hans fine farver.
Kun blodpletterne på fødebriksen bryder rummets milde stemning som erindring om, at hvert eneste nye liv kæmper for at blive til. At kampen ender vel, er landets 1.280 jordmødre ansvarlige for: de bringer omkring 70.000 nye borgere til verden hvert år, og.
"I tre fjerdedele af fødslerne står vi med ansvaret alene," siger chefjordemoder på Frederiksberg hospital, Jette Andersen.
Det er dette ansvar kombineret med anstrengende arbejdstider og arbejdsforhold, som har fået jordmødrene til at varsle de første strejker i Jordemoderforeningens 97-årige historie - de synes ganske enkelt ikke, at deres løn står mål med den opgave, de udfører.

Mest skiftehold
Jordemødrenes begyndelsesløn ligger mellem 17.472 kroner og 18.640 kroner, afhængig af hvor i landet, hun bor. Slutlønnen ligger på mellem 19.919 kroner og 20.749 kroner.
Fordi børn vælger at komme til verden døgnet rundt, har jordemødre mere skifteholdsarbejde en nogen anden faggruppe. Men tillæggene for nat- og weekendarbejde er heller ikke imponerende: 16 kroner og ni øre i nattillæg og 20 kroner og 38 øre i lørdagstillæg.
Fordi fødsler er uforudsigelige, må jordemødrene stå til rådighed uden for deres vagtskema. Det er ikke bare et overenskomstspørgsmål, men en del af jordemoderløftet, at man ikke må sige nej til at være fødselshjælper. Og selvfølgelig også en kollegial solidaritet - "man skal bare en gang prøve at være to jordemødre på vagt og have fire fødsler i gang, så kommer man på sin fridag, når en kollega ringer og fortæller det brænder på," siger Lillian Bondo, formand for jordemødrene i H.S. - Hovedstadens Sygehusfællesskab - og Jette Andersen tilføjer:
"Lige som at man kan være nødt til at blive, når vagten slutter klokken 16.00 - uanset at ens egne børn skulle hentes i børnehaven. Det koster mange penge i taxaer - og pizzaer, når man ikke har fået tid til at købe ind."
Arbejdet er i det hele taget fysisk og psykisk krævende, understreger Anna-Katrine Olsen, som er tillidsrepræsentant:
"Vi bliver ofte tænkt i forbindelse med det livgivende, men vi kommer også tæt på døden. Det er følelsesmæssigt hårdt, når man oplever en mor eller et barn komme helt op og hilse på Vorherre og ned igen - eller opleve en dødfødsel, og få øjeblikke efter gå ind til næste fødsel og virke smilende uberørt."

Kvindelig intelligens
I det omfang gennemsnittet på studentereksamensbeviset afspejler intelligens, har faget en stærk koncentration af kvindelig intelligens - man skal have 10,2 i snit for at komme ind på jordemoderskolen:
"Det hænger ikke sammen, at der på den ene side er så skrappe adgangskriterier og store krav om viden, ansvar og fleksibilitet i jobbet - og så på den anden side et nattillæg på 16 kroner," siger Anna-Katrine Olsen.
Med til billedet hører, at jordemødrenes løn ofte skal dække tilbagebetalingen af en større studiegæld, fordi eleverne har en 37 timers arbejds- og studieuge med mødepligt, og kun fem ugers ferie i modsætning til andre studerende, som har mulighed for at tjene penge under studiet.
Kortet ned til et enkelt ord handler den varslede konflikt for 130 jordemødre på sygehusene i Herning, Hillerød, Gentofte og Viborg altså om: penge. Selv om Amtsrådsforeningen i det forlig, der blev indgået den 31. maj, accepterede jordemødrenes krav om en lønstigning på et skalatrin, var det i bytte for større fleksibilitet både geografisk og arbejdstidsmæssigt.
Samtidig afskaffede forliget den såkaldte 37/2 ordning, som betyder, at jordemødrene optjener to timers overarbejde for 37 timers normalvagt i aften- og nattetimerne.
For de grupper af jordemødre, der hovedsageligt arbejder i aften- og nattetimerne, betyder det, at de mister, hvad de tjener på at hoppe et trin op af lønskalaen.

Konflikt om fire uger
Forhandlingerne mellem Jordemoderforeningen og H. S. er også gået i hårdknude, og på Frederiksberg Hospital er der varslet konflikt for de tyve jordemødre om fire uger.
Men hvorfor først nu, når utilfredsheden med lønnen har ulmet i mange år?
"Vi er en meget samvittighedsfuld faggruppe. Når man står med liv og død mellem hænderne, går man ikke ud bagefter og tænker: Det skal jeg have mere i løn for. Man tænker først og fremmest på at gøre et godt stykke arbejde." siger Anna-Katrine Olsen. "Vi er vågnet sent op. Vi bryder os ikke om at skulle i strejke, men vi har ikke andre våben."
Strejken kommer ikke til at ramme selve fødslerne, men alt jordemoderarbejdet før og efter fødslen.

FAKTA
Løn for liv
Jordemødrene har varslet den første konflikt i Jordemoderforeningens historie fra natten mellem onsdag og torsdag. De vil have mere i løn.
*En nyuddannet jordemoder får mellem 17.471 kroner og 18.640 kroner afhængig af, hvor i landet hun bor.
*En jordemoders slutløn er mellem 19.919 kroner og 20.749 kroner afhængig af bosted.
*Herudover indbetaler arbejdsgiveren 12 procent af lønnen til pensionskassen.
*Tillægget pr. time for natarbejde mellem klokken 17 og 06 er 16 kroner og ni øre.
*Tillægget pr. time for lørdage mellem klokken 12 og 24 er 20 kroner og 38 øre.
*For søndagsvagter afspadseres 50 procent af timerne

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu