Læsetid: 2 min.

Strid om børns lange dage

3. juni 1999

Socialforskningsinstituttet og BUPL betvivler, at de fleste 3-5-årige er 49 timer i børnehave om ugen - men KL fastholder sine tal

Forældrenes dårlige samvittighed er endt i en strid om tal.
Hvor lang tid lader forældre egentlig deres børn være i børnehaven hver ugen?
60 procent af børn mellem 3 og 5 år er mindst 49 timer i institution om ugen, lyder en opgørelse fra Kommunernes Landsforening, KL, som blev offentliggjort i går.
"Det lyder af alt for meget. De fleste børnehaver har åbent ti timer dagligt, og det vil sige, at 60 procent af børnene er der hver dag fra den åbner til den lukker," siger seniorforsker Dines Andersen fra Socialforskningsinstituttet.
Han peger dog på, at der omvendt ikke er belæg for at tro, at børnefamilier er begyndt at arbejde mindre og prioritere tid med børnene højere.
Men han kan ikke genkende så høje tal for børns tid i institution, som KLs rundspørge til 100 kommuner kommer frem til.
Også pædagogernes fagforening, BUPL, rejser tvivl om undersøgelsen. Foreningen tror i højere grad, at kommunerne har svaret på, hvad forældrene har angivet af muligt behov for pasning.

KL afviser kritik
Men det afviser KLs cheføkonom Jan Olsen, der står bag undersøgelsen.
"Vi har spurgt kommunerne meget tydeligt, og det vi har offentliggjort er, hvad kommunerne har svaret," siger Jan Olsen.
Han vil ikke udelukke at enkelte kommuner kan have svaret forkert, men det er der taget højde for.
"Efter kritikken blev rejst i går, så tjekkede vi en række af kommunerne igen, og det viste sig, at et par havde svaret for højt, men nogle havde også angivet for få timer," anfører cheføkonomen.
Han har selv for nylig haft egne børn i børnehave.
"Det var min klare oplevelse, at børnene var der meget længe," siger han.
BUPL mener, at KL har en interesse i at kunne fremvise en stor udnyttelse af børnehaverne, når kommunernes økonomi skal forhandles med regeringen.
"Vi undersøger hvert år forholdene i børnehaver, og har i år taget dette ekstra spørgsmål med, men opgørelsen er helt uden betydning for forhandlingerne med regeringen," siger Jan Olsen.
Derimod er der udsigt til at højere institutionstakster og nye betalingsformer kommer til at indgå i denne tids forhandlinger mellem KL og regeringen.
En arbejdsgruppe under Finansministeriet og Socialministeriet har i en ny rapport skitseret fire betalingsmodeller. En af dem går på, at taksten skal kunne sættes efter, hvor længe børnene er i institutionen.
"Men udvalgets modeller har hverken finansministeriet eller KL endnu taget til sig som deres forslag," siger Jan Olsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her