Læsetid: 3 min.

Syv pund skidt

7. juni 1999

For lidt skidt og snavs på kroppen kan måske øge risikoen for astma og allergier

Det gamle ord om, at man skal have syv pund skidt om året, rummer måske en del sandhed. Men hygiejnen har en pris - nemlig den store forekomst af allergier, hvor en immunreaktion udløses af harmløse partikler som katteskæl, og af autoimmun-sygdomme, hvor det er kroppens egne celler, det går ud over.
Det mener i hvert fald immunologen Graham Rook fra University College London, ifølge en artikel i New Scientist. Han er en af de mest entusiastiske fortalere for hygiejneteorien. Graham Rook - og mange andre immunologer med ham - mener, at vores adskillelse fra snavs og bakterier er skyld i den voldsomme vækst i astma og andre immundefekter i USA, Vesteuropa, Japan og Australien.
For 30 år siden var astma en forholdsvis sjælden sygdom. Nu lider mellem 20 og 30 procent af befolkningen i lande som England og Australien af astma. Også høfeber, eksem og autoimmun-sygdomme breder sig.
Hvorhen man end drejer sig, følger allergiske sygdomme i kølvandet på rigdom og modernisering. Men ingen ved med sikkerhed hvorfor. Generne har en del af skylden, men uheldige gener kan ikke brede sig hurtigt nok til forklare den eksplosive vækst i for eksempel astma i løbet af de sidste 30 år. Heller ikke husstøvmider - hvis antal er på retur - eller forurening kan alene bære skylden. I forholdsvis rene sydsvenske byer er der for eksempel flere allergitilfælde end i voldsomt forurenede polske storbyer.

Th-celler
Immunologer, der mener, at problemet er, at vi er for rene, er blevet opmærksomme på en mekanisme, der støtter hygiejneteorien.
Mekanismen involverer de såkaldte Th-celler, som er en del af immunforsvaret. Der findes to slags Th-celler, Th1 og Th2. Th1-cellerne sørger for, at immunceller, der er inficerede med bakterier eller virus dræber disse. Th2-celler dirigerer en helt anden type reaktion - for eksempel en hurtig reaktion, der skal hindre parasitter i at komme igennem tarmvæggen. Forskellige typer immunceller klumper sig sammen om den indtrængende parasit. Nogle celler frigiver giftstoffer for at dræbe parasitten. Andre udskiller histamin, som udløser en flod af slim for at skylle den døende parasit væk fra tarmvæggen.
Det Th-system, der stimuleres mest, får overtaget. Stimuleres Th1-systemet ikke af diverse bakterier, får Th2-cellerne overtaget. Mange immunologer mener ligefrem, at de påvirkninger en baby får i de første måneder af sit liv, er bestemmende for, om umodne Th-celler udvikler sig til Th1- eller Th2-celler. Udsættes babyen for mange bakterier, vil den udvikle mange Th1-celler, men er den altid skinnende ren, vil Th2-cellerne komme til at dominere. Og dermed vil risikoen for allergier være større. Harmløse allergener kan udløse en Th2-reaktion, og den frisatte histamin giver symptomer som kløende øjne, tåreflåd, løbenæse og stakåndethed.

Bakterievaccine
Eftersom vi ikke har lyst til at leve alt for beskidt og risikere at invitere farlige infektioner som kolera og byldepest indenfor, må problemet angribes på anden vis. Blandt andre Rook pusler med en idé om at lave en bakterievaccine. Problemet med mange nuværende vacciner er, at de kun stimulerer en del af immunforsvaret. Kan man lave vacciner, der også stimulerer Th1-systemet, vil man både kunne styrke immunforsvaret og nedsætte risikoen for at udvikle allergier. Rook har eksperimenteret med at injicere harmløse bakterier i mus og har kunnet stoppe allergiske anfald på denne måde. Så måske er bakterievacciner vejen frem - og lidt mindre hygiejnehysteri. Vi skal nok ikke være så bange for at få jord under neglene.
Maibritt B. Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Eberhardt

Hejsa Maibritt.
Rigtigt, det kan siges meget mere kort:
ALLE de vanvittige, bakterieløse madvarer der i dag produceres er med til at fremme ALLE infektionssygsdomme.
99% af alle bakterier er GODARTEDE, 1% ONDARTEDE.
NÅR man dræber den ene % slår man ALLE de GODARTEDE ihjæl.
Især dem der skulle bekæmpe grimme ting.
Ja, 7 pund skit, holder næsten alle modbydelige sygdomme væk.
Alle andre individer, drikker "foruret" vand direkte fra jorden, netop fordi,
FÅR AT OPARBEJDE DET NATURLIGE IMMUNFORSVAR.
oM 20 ÅR. DØR MENNESKE AF INFEKTIONSSYGDOMME, ingen IMMUNFORSVAR MERE.