Læsetid: 4 min.

Tænder du på EU

8. juni 1999

EU's lidenskabelighed blev diskuteret lidenskabeligt, da Ritt Bjerregaard i går ignorerede
partiprioriteringen og anbefalede Socialdemokratiets kandidat nr. 6, Helle Thorning-Schmidt

10. JUNI
Den interne socialdemokratiske valgkamp blev ført videre for fuld kraft, da partiets måske bedste bud på en kvinde i Europa-Parlamentet, Helle Thorning-Schmidt, i går fik valgkampassistance af miljøkommissær Ritt Bjerregaard på Café Amokka i København.
Flankeret af en stribe pro-europæiske kvindelige kendte - som forfatteren Hanne-Vibeke Holst, sangeren og sangskriveren Anne-Dorte Michelsen og skuespilleren Helle Virkner - kundgjorde Ritt Bjerregaard, at hun selv har tænkt sig at sænke blyanten en anelse på valgaftenen og sætte krydset ud for nummer seks på den socialdemokratiske liste:
"Jeg har ikke afkrævet jer, at I skal stemme på Helle Thorning-Schmidt for at komme her i dag," sagde hun til den håndplukkede kreds af kvinder: "Men jeg vil selv gøre det," tilføjede hun og undlod dermed at gøre som resten af partiet: Anbefale spidskandidat Torben Lund eller den kvindelige nummer et, Charlotte Fuglsang.
Helle Thorning-Schmidt pustede selv til den socialdemokratiske uenighed, da hun på mødet sagde nej tak til en særlig ligestillingskommissær og dermed lagde luft til Torben Lund, som få timer tidligere havde indledt sin slutspurt i Information mandag ved at foreslå netop en ligestillingskommissær.

Man klager over EU
At Thorning-Schmidt ikke ville have en ligestillingskommissær betød ikke, at hun ikke lægger vægt på ligestillingsspørgsmål. Iført en lyseblå habitjakke krævede hun færre mænd i grå habitter og flere kvinder, der deltager i EU's politiske liv:
"Danske kvinder skulle få sig en anden indkøbsliste, når det handler om EU: I stedet for at have 'jeg kan ikke lide EU' i kurven, skulle de putte et kilo nysgerrighed i. En pose 'jeg vil gøre det bedre' i stedet for ti poser 'jeg vil ikke blande mig i EU-spørgsmål'. Hvis man er utilfreds med en vare, så går man hen og klager over den i stedet for at smide den i skraldespanden," rådede den socialdemokratiske kandidat.
Anne Dorte Michelsen, som skød valgmødet i gang med en sang om "økolykkelogiske husdyr" bemærkede, at hun "selv sad der og drak gratis valgkaffe, mens de almindelige gæster inde ved siden af selv betalte for deres". Og at det måske var derfor, at mange kvinder ikke brød sig om det europæiske projekt.
Det mente Helle Thorning-Schmidt ikke og tilføjede, at der ikke er noget at være bange for:
"Man har formået at bilde danske kvinder ind, at EU er en trussel mod velfærdssamfundet. Jeg mener ikke, EU er en trussel. Når jeg møder kvinder i resten af Europa, så siger de aldrig: 'Vi vil have jer ned på samme niveau som os.' De vil op på samme niveau som os. Vi er forbilleder."

Tænder du på EU?
Det synspunkt gav ikke anledning til den store uenighed blandt de ca. 30 forsamlede kvinder med sympati for Helle Thorning-Schmidt. Til gengæld blev EU's lidenskabelighed diskuteret lidenskabeligt:
Forfatteren Hanne-Vibeke Holst udbad sig en redegørelse for Thorning-Schmidts lidenskab for det europæiske projekt:
"Kvinders forhold til EU har været meget 'jeg føler at' eller 'jeg mærker i min mave at'. Problemet er, at kvinder har et følelsesmæssigt forhold til EU, som der ikke er belæg for. Følelser har været afgørende for kvinders forhold til EU, som de har opfattet som for stort, abstrakt eller maskulint. Så hvad er det, der tænder dig ved EU?" spurgte hun.
"Man kan ikke lave politik på europæisk plan, hvis det er følelserne alene, der driver værket. Det skal ikke være sådan, at vi alle elsker EU-projektet om ganske få år. Men man kan godt have en lidenskab for EU på den måde, at det handler om at bevare nogen af de ting, vi sætter meget pris på," svarede Thorning-Schmidt.
Medarrangør Bjerregaard var mindre undvigende:
"Jeg er uenig med Hanne-Vibeke. EU er ikke noget særligt lidenskabeligt eller følelsesbestemt projekt. Det er et praktisk politisk samarbejde mellem lande, der har fundet ud af, at de klarer sig bedre ved samarbejde end ved at arbejde hver for sig. Og det skal vi være glade for."

Ligestilling
Kirsten Jensen, nuværende socialdemokratisk parlamentsmedlem opfordrede - vist nok med et glimt i øjet - Thorning-Schmidt til at love hende, at det første hun gjorde, når hun kom i Parlamentet, var at lukke Parlamentets kvindeudvalg. Det ville Thorning-Schmidt ikke love, selv om hun advarede mod at lade ligestillingsspørgsmål foregå i "lukkede fora, hvor der sidder en masse kvinder, der mener alt det rigtige." Ligestilling skal være en integreret del af alle politikområder, forklarede hun:
"Transport er et eksempel. Det er en kæmpe fordel for kvinder, hvis vi får en god offentlig transport. Kvinderne er dem, der sidder i busserne, mens mændene er dem, der sidder bag rattet," sagde hun.

FAKTA
Dansk-britisk EU-alliance
Hun er nummer seks på den socialdemokratiske liste til Europa-Parlamentsvalget den 10. juni og samtidig listens næsthøjst placerede kvinde efter listen nummer fem Charlotte Fuglsang.
Den 32-årige Thorning-Schmidt har selv tidligere arbejdet i Europa-Parlamentet og er i dag konsulent for LO.
Hun er gift med Stephen Kinnock, som er søn af den tidligere Labourleder Neil Kinnock, som i dag er transportkommissær i EU. Svigermor Glenys Kinnock sidder allerede i Europa-Parlamentet. The Sunday Times kalder Kinnockfamilien og Thorning-Schmidt for en europæisk udgave af Kennedy-familien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her