Læsetid: 7 min.

'Vi er trætte af mange børn'

25. juni 1999

Om 20 år vil der være dobbelt så mange jordanere, med mindre det lykkes at lære befolkningen, at det er bedre at få tre børn end ti

JORDAN - Under et oliventræ i landsbyen Al Muhkaibeh tæt ved grænserne til Israel og Syrien, sidder en gruppe kvinder koncentrerede i denne uges halve times studiekreds. Omgivelserne er paradisiske med udsigt til Golanhøjderne, høje palmer, strålende blomster og en stadig rislen fra de varme kilder, der giver byen en lille turistindtægt.
Det eneste, denne landsbys 286 huse har af paradisisk overflod, er imidlertid børn i alle aldre. Gennemsnitsindkomsten ligger omkring 1.000 kroner om måneden pr. familie, kun halvdelen har, hvad man kan kalde hygiejniske latriner og afløb, og en trediedel af mændene og to tredjedele af kvinderne over 15 år er analfabeter.
Derfor går studiekredsen under oliventræet frem efter en lærebog med tegninger af 12 forskellige vinkler på ægteskab, moderskab, familieplanlægning og prævention.
Samira, som underviser, kan læse og skrive. Det er et krav til de kvinder, som bliver uddannet i Noor Al-Hussein fondens Projekt Livskvalitet, og ulønnet giver deres viden videre til andre kvinder. Hun er lige så fattig som de andre kvinder, klædt som dem i lange gevanter og et tørklæde om håret, men underviser gratis fordi hun "kan lide at tale med folk og lære dem noget nyt."
Og kvinderne er glade for at lære:
"Vi var trætte af at få så mange børn. Vi bruger det, Samira fortæller os til at tale med hinanden og til at tale med vores mænd," forklarer en kvinde i kredsen.
"Vi begynder at se forskellen på store og små familier. Når man har færre børn kan man give dem bedre mad og bedre uddannelse," siger en anden.
Hvis befolkningen fortsætter med at vokse i nuværende takt, vil Jordans befolkning være dobbelt så stor om 20 år - og der vil være flest af den dyre aldersgruppe under 15 år, som allerede nu udgør 41 procent af befolkningen.

Lærer af teater
Landbefolkningens dårlige uddannelsesniveau gør det nødvendigt at bruge andre kommunikationsformer end ord på papir - for eksempel teater. Denne søndag er der slået et soltag af presenninger op i skolegården for at skåne tilskuerne for den stikkende sol, og to unge skuespillere dramatiserer konflikterne i en familie med det syvende barn på vej.
Den pædagogiske bagtanke er til at få øje på: Konen er slidt ned af mange graviditeter, manden tjener ikke penge nok til at købe tøj til alle børnene og ægtefællerne skændes - og publikum deltager med tilråb og forslag:
"Lad være med at få flere børn; du vil bare selv være stolt af mange børn, i stedet for at tænke på deres liv," og "pas på din kones helbred i stedet for kun at tænke på dig selv," lyder det fra et par af mændene.
Det er hel nye toner, fortæller generalsekretæren for den Nationale Befolkningskommission, Nabi Salameh:
"For ti år siden talte man end ikke om den slags i Jordan. Men befolkningskonferencen i Cairo i 1995 gjorde en stor forskel. Det var efter den vi oprettede befolkningskommissionen."
"Vi har en af verdens højeste fertilitetsrater. De sidste ti års økonomiske nedgang, fattigdommen, arbejdsløsheden og vandmanglen betyder, at vi må og skal tackle problemerne i sammenhæng," siger han og understreger, at meget er lykkes. Fertilitetsraten er faldet en hel procent i løbet af de sidste syv år - det er meget i den sammenhæng - i takt med at kendskabet til prævention er blevet større.
Sundhedscentrene og mødrecentrene, der efterhånden er spredt over landet, spiller en afgørende rolle i forsøget på at begrænse befolkningstilvæksten. Nogle er drevet og finansieret af NGO'ere, andre er drevet af sundhedsministeriet.

Ringe i vand
Princippet med at lade viden om familieplanlægning og prævention sprede sig som ringe i vand ved at uddanne kvinder til at opsøge andre kvinder bliver brugt af de fleste organisationer. Det er simpelthen den eneste måde, at overvinde mistilliden til fremmede mennesker og nye ideer, fortæller Taeko Kawamura fra Japan International Cooperation Agency. Hun har arbejdet på Queen Alia Funds mødreklinik i sydlige Ghour i to år.
Klinikkens fodtropper - fem unge lokale kvinder i fodlange frakker og blomstrede tørklæder - fortæller, at begyndelsen var svær:
"Kvinderne sagde, de havde for travlt med marken eller huset eller børnene. Men så begyndte nogle af mændene og sige til os 'kan du ikke gå hen til min kone og tale med hende....' og de sidste gange, vi har holdt store møder om mænds helbred og om kvinders rettigheder, har salen været fyldt," fortæller den ene af 'motivatorerne' - som er fodtroppernes stillingsbetegnelse.
Det sydlige Ghour hører til de fattigste, mindst uddannede og mest børnerige områder i Jordan. Kun to tredjedele af områdets voksne befolkning har hørt om prævention, kun 18 procent bruger det, og mange bruger det forkert. Den med at tage en p-pille før samlejet, og så holde op igen, fordi pillen ikke virker, er en klassiker, fortæller Taeko Kawamura.

Kondomer ingen succes
De fem unge kvinder vidste heller ikke meget om de sager, da Taeko Kawamura mødte dem for to år siden i en klub for unge kvinder.
Taeko Kawamura har svært ved at beherske smilebåndene, da hun fortæller, at de ugifte kommende motivatorer den gang var i tvivl om helt basale ting, så som hvor mange kropsåbninger kvinder har mellem benene, hvordan de mandlige kønsorganer ser ud, og om de forskellige typer prævention. Især kondomet var en prøvelse at stifte bekendtskab med:
"De var ved at synke i jorden, da de skulle lære, hvordan man bruger det," siger Taeko Kawamura.
Kondomer er imidlertid aldrig blevet et hit i Jordan. Efter et års forløb er groft sagt kun de kvinder, der har fået en spiral, som bruger den prævention, de har fået udleveret på klinikken, viser en undersøgelse, som det japanske projekt har lavet.
Spiraler er da også den mest anvendte form for prævention blandt de 27 procent gifte kvinder i Jordan, som bruger en form for moderne præventionsmetoder. Mange bruger den gammeldags metode: forlænget ammeperiode til at udskyde næste graviditet - og det anbefales af klinikkerne, selv metoden ikke er særlig sikker.
Først inden for det sidste halvandet års tid er nogle - ikke alle - klinikker begyndt at give kvinder spiraler uden at kræve ægtemandens tilladelse. Det er meget norm-overskridende i et land, hvor kvinder have deres mands tilladelse for at få et pas.

Nyde sex?
Mest overskridende er imidlertid selve det at få viden om, at man ikke behøver at få et nyt barn hvert år, og beslutte sig for at bruge den viden, fortæller dr. Wofa Tahboub, læge på Mahatta klinikken i Amman, der er drevet af Den Jordanske sammenslutning for Familieplanlægning og Beskyttelse.
Klokken 10 om formidagen har der allerede været 32 klienter forbi lægens bord, og venteværelset er stadig fyldt af kvinder, de fleste med et barn på armen.
"Først og fremmest har de brug for hjælp," siger Wofa Tahboub. "Før de kommer her, ved de ingenting og frygter både, at prævention gør dem infertile og for omverdens reaktion. Især deres mænds. Derfor gør vi meget ud af at invitere manden med til en konsultation."
Klinikken tilbyder også før-ægteskabelige undersøgelser - "udenpå, kun udenpå," understreger Wofa Tahboub og nikker i retning af scanningsapparatet, "vi går altid ud fra, at en ugift pige er jomfru."
Den mere praktiske og psykologiske ægteskabs-rådgivning tager socialrådgiver Basma Ibrahim Al Ayesh sig af:
"Man kan vel sige, at jeg giver dem en elementær sex-uddannelse og retter op på den meget store uvidenhed, der hersker blandt ugifte kvinder om deres egen, men især om mandens krop."
Om kvinderne nyder sex?
"Arh" - Basma Ibrahim Al Ayesh virrer med hovedet - "nogle lærer det. Men vi har en høj rate af kvinder, som ikke har fornøjelse af sex."

Mødom er tabu
Hun er ikke meget for de kildne spørgsmål, og ser nærmest bekymret ud ved spørgsmålet om ugifte kvinder kommer her for at få undersøgt om deres mødom er intakt:
"Vi bryder os ikke om at blive involveret i de problemer. En kvinde, som har mistet sin mødom og skal giftes vil gå til en privat læge og få en ny."
Meget er forandret i løbet af de otte år, hvor Basam Ibrahim Al Ayesh har arbejdet på klinikken:
"I begyndelsen kom her kun kvinder med mange børn; nu kommer der også nygifte kvinder, som vil vente med det første. Undertiden kommer her endda unge kvinder med et barn eller to, sammen med deres mor, som i 40 års-alderen har ti børn og stadig kan få flere."
"Typisk har kvinden på 40 først fået lov af sin mand og sin svigermor, mens den unge kvinde selv beslutter at komme her."

Fakta - Jordans befolkning fordobles på 20 år

*Befolkning: 4,6 millioner
*Andel af befolkning under 15 år: 41 procent
*Fertilitetsrate: 4,4 - hvilket betyder, at Jordans befolkning fordobles på 20 år
*Bybefolkning: 78 procent
*Landbefolkning: 22 procent
*En tredjedel af befolkningen lever under den officielle fattigdomsgrænse.

*FN afholder Cairo+5 konference i New York i næste uge, som er en opfølgning på befolkningskonferencen i Cairo i 1994.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her