Læsetid: 3 min.

UCK vil bytte våben for afstemning

16. juni 1999

UCK's politiske leder siger, at Kosovos Befrielseshær først vil nedlægge våbnene, når Kosovo-albanerne får løfte om en folkeafstemning om uafhængighed. Vores fremtid ligger ikke i Jugoslavien, siger han og er dermed på kollisionskurs med fredsaftalen

Kosovos leder Hashim Thaci kom i går under et besøg i København med en bizar byttehandel: Våben for selvstændighed.
"Hvis vi får et løfte om en folkeafstemning om selvstændighed, vil vi lægge vores våben ned," sagde Hashim Thaci, der er de Kosovo-albanske oprørere UCK's politiske leder og regeringschef i Kosovos midlertidige regering.
Et at de tågede punkter i den fredsproces, som er i gang i Kosovo, er netop om UCK skal nedlægge våbnene og i så fald hvornår. FN-resolutionen, der bemyndigede den NATO-ledede fredsstyrke til at gå ind i Kosovo, taler kun om, at UCK skal afmilitariseres, men siger ikke nærmere, hvad det indebærer.
En UCK-kommandant i det sydlige Kosovo sagde i går, at hans styrker ikke ville aflevere deres våben til NATO-soldaterne. Kun hvis Kosovos midlertidige regering beordrer ham til det, og det er daer altså ikke meget, der tyder på efter Hashim Thacis besøg i København.
"Ingen har bedt UCK om at aflevere våbnene. Men vores våben har aldrig været et problem. Vi er mest interesseret i at arbejde politisk. Vi vil bytte våben for en folkeafstemning om Kosovos fremtid," sagde UCK's politiske leder.

Vil selv bestemme
På et andet punkt viste Hashim Thaci også, hvor store problemer der bliver med at gennemføre fredsplanerne for Kosovo.
"Efter alt, hvad der er sket mod Kosovo-albanerne i de seneste ti år, har vi ingen fremtid i Jugoslavien. Vi mener også, at det er en universel rettighed at få lov til at bestemme sin egen fremtid," sagde han.
Fredsplanerne taler om, at Jugoslaviens suverænitet skal bevares, og det vil sige, at Kosovo skal forblive en del af Jugoslavien.
Derimod gav Rambouillet-aftalen fra marts i år Kosovo-albanerne løfte om, at de kunne udtrykke deres vilje efter et midlertidigt styre under Jugoslavien i tre år, men dette direkte, omend vage løfte er nu udeladt.
"Vi vil arbejde på at få en folkeafstemning. Jeg kan ikke vente til den dag, hvor vi har en afstemning," sagde Hashim Thaci.
Den 30-årige Hashim Thaci var i går i København, hvor han mødtes med både statsminister Poul Nyrup Rasmussen og udenrigsminister Niels Helveg Petersen: Det tog Kosovo-lederen som en anerkendelse af hans regering.

Invitation til Rugova
Hashim Thaci talte også i Det Udenrigspolitiske Selskab, hvor han virkede lidt genert over den verdensrolle, han pludselig har fået.
Han er uden tvivl den vigtigste figur i Kosovo, efter at den pacifistiske Ibrahim Rugova synes kørt ud på et sidespor.
Men Hashim Thaci ville gerne have Rugova og hans parti med i den midlertidige regering, som Rugova har anerkendt tidligere på året.
"Men spørgsmålet er, hvordan indbyggerne i Kosovo opfatter ham," sagde Thaci, og dermed hentydede han sandsynligvis til, at Rugova menes at have mistet støtte i befolkningen efter, at han mødtes med den jugoslaviske præsident Milosevic i april.

Russerne skader freden
Thaci sagde også, at hans regering var ked af civile Kosovo-albaneres angreb på flygtende civile serbere.
Men direkte adspurgt ville han ikke fordømme angrebene eller opfordre Kosovo-albanerne til at vise tilbageholdehed.
"Jeg håber og tror, at Kosovo-albanerne vil kunne lægge bånd på sig selv, og jeg tror snart, at episoderne er overstået," sagde han. "Vi kan leve med serberne - undtagen de serbere, som har begået overgreb," sagde Hashim Thaci.
Han kom også ind på et andet emne, som truer den skrøbelige fredsproces i Kosovo.
"De 200-300 russiske soldater i Kosovo har skadet fredsprocessen. Det er vigtigt, at de bliver bragt under NATO's kontrol, for ellers er de ikke velkomne i Kosovo," sagde Hashim Thaci, der satte lighedstegn mellem russere og serbere.
Han har tidligere sagt, at hans styrker ikke kan garantere russernes sikkerhed. De russiske soldater har indtaget lufthavnen ved Kosovos hovedby Pristina, mens der forhandles om deres rolle i NATO's fredsstyrke.
"Den amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright har lovet mig, at de russiske soldater vil blive bragt ind under NATO's kontrol."
Han kommenterede også den humanitære situation i Kosovo.
"Vi trænger til mad og medicin med det samme," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her