Læsetid: 2 min.

Undskyld

3. juni 1999

Aldrig er en krig ført med så mange undskyldninger

RUSHDIE
Salman Rushdie er på vej fra Norge til Danmark, måske er han her allerede, eller også kommer han i morgen, for trods tilsyneladende mildere iranske vinde træffes der stadig visse sikkerhedsmæssige foranstaltninger. Dog er der langt fra det politiopbud, der blev mobiliseret i '96, da Rushdie modtog den europæiske Aristeion-pris i museet Arken.
Rushdie har siden været i Danmark for at reklamere for Maurerens sidste suk, og også det aktuelle besøg er en pr-rejse for en ny roman, Jorden under hendes fødder. Er der end til dels gået 'hverdag' i et Rushdie-besøg, så er han dog fortsat en mand med skarpe meninger. I et interview til Morgenbladet siger han bl. a.:
"Det, som sker nu, er vældig mærkeligt. Den ene side, Milosevic', udfører en grusom, etnisk udrensning. Antagelig er mindst 200.000 kosovo-albanere dræbt i løbet af de sidste to måneder. Dette gør Milosevic uden at blinke, samtidig med at han bruger CNN til at klage over, hvordan en og anden bombe rammer ved siden af. NATO, på den anden side, er så optaget af at være de gode, at de undskylder sig hele tiden. Jeg har aldrig set en krig, hvor man undskylder sig så meget. Det er vanskeligt at fatte. De, som ikke har nogen grund til at undskylde sig, undskylder sig ustandseligt, mens de, som begår massemord, ikke undskylder sig i det hele taget. Det er en forvirret krig, og det værste, der kan ske, er, at man gentager Saddam Hussein-fejlen og lade Milosevic slippe."
Salman Rushdie har også tænkt over globaliseringen og den ser han som noget absolut positivt: "Alle klager og bekymrer sig over globaliseringen. De mener, verden bliver erobret af McDonalds, Nike, tøjbutikkerne og mærket The Gap. De ser ikke den anden side - at det fører til frit flow af informationer. Den vil gøre det umuligt for et land at censurere pressen, fordi alle informationer vil rase gennem telefonnettet alligevel. Den vil gøre det umuligt for mennesker som Milosevic at holde fast ved tanken om, at man kan have rene kulturer, fordi det vil blive åbenbart, at noget sådant slet ikke eksisterer."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu