Læsetid: 3 min.

Ungt på P1

5. juni 1999

Nedrivningen af skillevæggene mellem DR's fire kanaler skal trække unge producenter og lyttere til P1. En gammel P1-mand advarer mod ensretning

DR
DR's nye struktur skal forberede Public Service-radioen på en barsk fremtid og samtidig gøre det muligt at lave endnu bedre radio.
Det forsikrer Jesper Grunwald, den nye chefredaktør for alle fire radio-kanaler. Radioproduktion på tværs af kanaler og udsendelser på Internettet bliver en stor del af den nye virkelighed på DR.
"I den nye struktur ligger en mulighed for, at andre kan producere til f.eks. P1. Og det gælder for alle. Hvis vi på P3 finder ud af, at Satiren bedre kan produceres af Radioteatret end af Nordisk Film, så vil vi gøre det, for vores opgave er at lave den bedste radio," siger Jesper Grunwald.

Uden blodigt opgør
"DR har problemer med at nå de yngre lyttere og vi har tabt mange til nærradiosystemet. Vi synes ikke, at nye licensbetalere skal betale for noget, de ikke vil bruge. Og derfor kunne det være spændende, hvis man kunne frigøre noget af den formidlingsevne, som kan ligge hos de yngre medarbejdere på P3 eller P4. Men det er ikke analogt med at spille pop på P1."
Chefredaktionen med redaktørerne for de forskellige kanaler skal sørge for, at kanalerne bevarer deres profiler, selvom medarbejderne flytter rundt.
"Vores opgave er at skabe denne nye dynamik, så nye redaktioner kan producere på tværs, uden at man laver et blodigt opgør med dem, der har produceret til de enkelte kanaler," siger Jesper Grunwald.
Strukturomlægningerne, der trådte i kraft 1. juni, har ifølge P1-tillidsmand Jens Frobenius især skabt uro og nervøsitet blandt radioens løsarbejdere.
"Produktion på tværs af kanaler er en glimrende idé, det er kun et spørgsmål om, hvordan det bliver håndteret i praksis. Om det bliver sådan, at folk kommer til at leve med enorm usikkerhed fra det ene halvår til det andet på, om de overhovedet kan komme ud med deres ting. Det hele afhænger af, om der bliver spillet med gefühl og forståelse for, at det skal fungere og at folk ikke skal have det for dårligt," siger Jens Frobenius.

Central mastodont
Generelt hersker der optimisme blandt radiomedarbejderne og en vilje til at få den nye struktur til at fungere.
Kritikken af den såkaldte strukturalisme kommer især fra P1'ere og går på frygten for at skylle barnet ud med badevandet. P1-medarbejder gennem 25 år, Frederik Dessau, formulerer det sådan:
"Fra at være en tungtarbejdende, men forholdsvis demokratisk kombination af kreativ og administrativ virksomhed med gamle idealforestilinger som alsidig folkeoplysning, er DR nu ved at blive pumpet op til en centraliseret mastodont, hvor radio og tv skal forenes med Internettet til et stort og ensrettet supermarked."
"De mennesker der nu skal overskue hele denne enorme mængde af programvirksomhed, hvilke forudsætninger har de for at trække linjer og skabe et mønster og føre en programpolitik med et formål? Er det ikke mere, end man kan skræve over centralt? Er det ikke grunden til, at man har uddelegeret det i sin tid, at ingen kan overskue en sådan mangfoldighed uden at den bliver ensrettet," spørger Dessau.
Jesper Grunwald mener ikke, at radioen skal stå stille i en tid, hvor hele medieverden ændrer sig.
"Men hvis vi løber efter udviklingen og kommercialiserer os, så gør vi det meningsløst at få licens. Så dumme er vi ikke. Og hvis vi er ligeglade, så gør vi DR til noget, som bliver mindre og mindre synligt, selvom alle danskere skal betale. Så dumme er vi heller ikke."
"Jeg har ansvaret for at sikre, at vi udkommer i formater, der i den ene ende er et disc jockey-program for unge og i den anden ende et stykke moderne dansk radioteater. Det her er ikke en omprogrammering af indholdet, det er en ny måde at arbejde på," siger Jesper Grunwald.
"Og så har vi selvfølgelig et grundigt stykke arbejde i den kommende tid, for at få den tillid, der gør, at folk ikke er utrygge i deres arbejde, for det har vi ingen interesse i."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her