Læsetid: 3 min.

USA går forrest for at sikre ret til børnesoldater

19. juni 1999

Selv om FN's Arbejds- organisation har vedtaget en ny traktat, der forbyder de værste former for børnearbejde, er der efter amerikansk pres endnu ikke blevet indført et totalstop for brug af børnesoldater

FN's Arbejdsorganisation, ILO, har vedtaget en ny traktat, der forbyder "de værste former for børnearbejde," hvilket bl.a. omfatter børneslaveri, børneprostitution og børnesoldater.
Men traktaten er ikke god nok på det punkt, der handler om børnesoldater, mener Amnesty International og Human Rights Watch.
Begge organisationer kritiserer USA, som de mener har hovedansvaret for, at det ikke blev til et totalforbud mod mindreårige soldater. Med mindreårige menes personer under 18 år.
Traktaten forbyder nemlig kun "tvungen og obligatorisk rekruttering af børn til væbnede konflikter", og det betyder, at USA fortsat kan rekruttere 17-årige, som det sker i dag, så længe det sker på frivillig basis og med for-ældrenes accept.
"Børnesoldater er i forfærdelig fare ligegyldig, hvordan de er rekrutteret," siger Jo Becker, der er talskvinde for Human Rights Watch' afdeling for børnerettigheder.
Hun mener, at USA ofrer en stærk international beskyttelse af børn alene for at beskytte sin egen rekrutteringspolitik.
"Rekrutter under 18 år er en forsvindende lille del af den amerikanske hær," siger hun med henvisning til, at kun 7.000 ud af en hær på 1.5 millioner aktive soldater er mindreårige.
"Der er ingen grund til, at tusindvis af børn rundt om i verden skal udsættes for farer, bare fordi Pentagon ikke skal ulejliges."
Det amerikanske synspunkt fik dog under forhandlingerne støtte af Sverige, Tyskland, Finland, Østrig, Portugal og Belgien m.fl.
Heller ikke Amnesty International mener, at den ny traktattekst er god nok til at beskytte de mere end 300.000 børn under 18 år, der i øjeblikket deltager i krige rundt om i verden.
"Deltagelse i væbnede konflikter er farligt lige gyldigt om barnet er tvunget, rekrutteret eller har meldt sig frivilligt," skriver Amnesty International i en pressemeddelelse.
"En konvention om den værste form for børnearbejde burde beskytte alle børn fra at deltage i væbnede konflikter."

Et skridt på vejen
Alligevel er den ny konvention et skridt i den rigtige retning, mener Arbejderbevægelsens Internationale Forum, AIF, der dog heller ikke finder slutresultatet optimalt. Men det afgørende er, at de lande, der underskriver konventionen, forpligter sig til at starte nationale programmer, hvor der lægges vægt på et effektivt forbud kombineret med en social indsats. Bl.a. skal alle børn sikres undervisning.
"Jeg er sikker på, at det vil hjælpe, for det her er en konvention og ikke blot en tale eller en udtalelse. Det er stykke juridisk papir, og på grundlag af det kan det internationale samfund foretage nogle handlinger," siger Bent Christensen, forbundssekretær hos AIF. Han mener, at der er flere muligheder for at presse lande til at underskrive traktaten.
"Man kan udøve moralsk pres på disse lande. Eller man kan bruge guleroden, og dvs. at tilbyde fattige lande hjælp til at betale nogle af udgifterne. Og så er der pisken, som man selvfølgelig skal anvende med stor forsigtighed," siger han. Med 'pisken' mener han, at det internationale samfund kan lave nogle regler, der skal overholdes, for at de enkelte lande kan få adgang til det frie verdensmarked.

Clinton begejstret
USA's præsident, Bill Clinton, udtrykte i en tale til ILO begejstring for den ny traktat, som han kaldte for "en gave til vores børn, der er det nye årtusinde værdigt".
"(USA vil støtte konventionen. Når jeg kommer hjem, vil jeg sende den til ratifikation i Senatet, og jeg vil også bede andre lande om at ratificere den," sagde han.
Den ny traktat, der også kriminaliserer udnyttelse af børn til farligt arbejde i miner og på fabrikker, brug af børn til at smugle narkotika og pornografi, der involverer mindreårige, bygger ellers ovenpå FN's børnekonvention, som alle lande i verden har ratificeret, pånær USA og Somalia.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu