Læsetid: 2 min.

Venstre levede ikke op til meningsmålinger

11. juni 1999

Venstre står til at få fem medlemmer ind i Europa-Parlamentet

Venstre ser ud til at vinde et mandat og få fem ind i det nye Europa-Parlament, selv om partiet ikke ved valget kunne omsætte den store fremgang, partiet har haft i foråret til stemmer.
Partiet har i landspolitiske meningsmålinger kunnet lune sig med meningsmålinger, der gav partiet op omkring 33 procent af stemmerne. I starten af valgkampen for en måned siden gav Gallups meningsmålinger partiet over 31 procent.
Men ifølge de exitpolls, som Gallup og Megafon præsenterede i går valgte kun 20,7 ifølge Gallup og 24,4 ifølge Megafon at stemme på partiet.
Det skal man dog ikke lægge for meget i, advarer lektor Steen Sauerberg fra Københavns Universitet.
"Det er ikke et udtryk for, at luften er gået ud af ballonen for Venstre. Det er snarere, at Venstre stadig har en masse vælgere, der er imod EU og som går til modstanderne eller slet ikke stemmer," siger han.
Partiets spidskandidat, Bertel Haarder, afviser også at se det som et tilbageslag:
"Ingen har jo troet på, at de meget fine meningsmålinger holdt. Mindst af alt os selv. Det eneste, der betyder noget er, at det er en fremgang i forhold til sidste valg, hvor vi fik 19 procent," siger Haarder.
"Det er jo ikke nogen hemmelighed, at der også hos Venstre er et stort Europa-skeptisk element. Og vi er som alle andre partier ramt af, at de stemmer på modstanderne," siger Bertel Haarder og hæfter sig ved, at Venstre ser ud til at blive største parti i Parlamentet.
"Det var vores mål: Fremgang og at blive det største parti ligesom sidst," siger Bertel Haarder.

Mimi er afventende
Venstre er i valgforbund med Det Konservative Folkeparti og CD. Hverken Gallup eller Megafon spåede CD's Mimi Jakobsen en plads. Med 3,9 hos Gallup og 4,3 hos Megafon ligger hun forholdsvis langt fra at få et mandat, når tallene tælles sammen søndag nat.
Mimi Jakobsen selv er dog stadig afventende:
"Bliver jeg ikke valgt, så er jeg stadig så glad for politik og Folketinget, at jeg selvfølgelig bliver. Jeg har jo hele tiden sagt, at den største opgave for europatilhængerne ligger herhjemme, fordi mange danskere ikke interesserer sig for det," siger Mimi Jakobsen.
Til gengæld kan det lykkes Det Konservative Folkeparti kan få et ret godt valg.
Mange frygtede, at den ringe tilslutning, partiet har oplevet som resultat af interne stridigheder, ville smitte af på valget og måske fratage dem alle tre mandater.
Men Gallup giver partiet 8,1 procent af stemmerne og et sikkert mandat. Megafon spår dem 9,1 procent og to mandater.
Uanset hvad det bliver, erklærer spidskandidat Christian Rovsing sig tilfreds.
"Derved har partiet i sin vanskelige situation fastholdt sin position i EuropaParlamentet. Hvis vi får to mandater, er det flot. Men det afgørende er, at vi stadig er medlem af den konservative gruppe i parlamentet," siger Christian Rovsing.
Han indrømmer, at det var urealistisk at håbe på at fastholde de tre mandater partiet har haft i denne valgperiode.
"Af de tre mandater, må vi altså sige, at det ene mandat var Poul Schlüters. Før han stillede op, havde vi to, og nu kan vi så måske komme op på det niveau igen. Skulle vi så kun få 1,7 mandat er det alligevel en indikation af, at det åbenbart er der, vi skal ligge i europavalgene," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her