Læsetid: 3 min.

Von Trier: Film til folket

10. juni 1999

Zentropa går online - medietrip eller revolution?

Retten er sat. Med vanlig sans for medietække trommede Peter Aalbæk Jensen i går landets kulturpresse til messe for Zentropa-films grænseoverskridende påhit. Setting: Filmbyen i Avedøre. I en gennemført filmkulisse, forestillende en amerikansk retssal, som vi kender dem fra tv, placerer Aalbæk Jensen sig i dommersædet.
Pressen sidder på publikumspladserne, IT-firmaet Oracle sidder som jury og på vidnets plads står et stort tv-apparat, som Lars von Trier om kort tid vil dukke op på, live fra Trollhätten i Sverige, hvor de indledende optagelser til musical-filmen Dancers in the Dark er i gang.
Skal vi nu se porno? Dirty Harry renser ud i Filmhuset? Denne gang er det vildere: Vi skal overvære en revolution.
"Tv'et, billede og lyd-meddelelsen er lig med udviklingen af civilisationen på godt og ondt," siger en fattet Aalbæk Jensen, der læser op af et visionært manifest, forfattet af hjernen bag omstyrtelsen, von Trier.
"Den teknologiske udvikling er på vores side," fortsætter flammetalen, "alle kan snart producere film og tv på billigt, men fuldt lødigt udstyr. En sand demokratisering er på vej. Løgnen om det utilgængelige tilbagevises totalt i disse år af tiden selv!"
Endelig dukker von Trier frem på skærmen, og i grumset videogengivelse med dårlig lyd begynder han at destruere et lille svensk stengærde, der symboliserer muren mellem filmens økonomiske og produktionsmæssige magthavere og Folket.
"Åben filmby skal åbne portene op! Al viden og opdagelse, al tanke, der findes i dette erhverv, skal endevendes og gøres tilgængeligt for enhver, der måtte tænkes at gøre brug af det," lyder det fra von Trier.
Pressen forholder sig måbende. Er det bruset fra befriede masser, man hører udenfor, eller er det blot støjen fra den bevidst amatøragtigt opsatte videoforbindelse til von Trier?

Tiøre i slowmotion
Tiøren falder i slowmotion.
Zentropa og von Trier har opdaget internettet. Zentropa går online, og det kommer ikke til at spænde af i ubemærkethed. Et nyt underselskab, Elektropa, er etableret.
Projektet støttes af Kulturministeriets Udviklingsfond og sponsoreres af Oracle, der ifølge deres marketingdirektør Claus Fermann dels ser et enormt økonomisk potentiale i internettet, dels "gerne vil lære af folk, der er så dygtige som Zentropa til at få opmærksomhed hos pressen."
Ifølge Triers manifest skal www.armybase.com (projektets kommende webadresse) samtidig være "Åben Filmby", et online center for ekstern og ikke-kommerciel åben diskussion og studier til mediets fremme. Filmskolen har sagt ja til at deltage.
"Det skal ikke længere være en kamp i sig selv at nå frem til oplysningerne ... de skal være frie for enhver ... for kun på den måde kan demokratiseringen, som teknologien har påbegyndt, sikres," hedder det i Triers vision.
Sideløbende med demokratiseringen skal Elektropa fremelske nye interaktive programtyper, der skal holdes Masterclasses for åbent internet med de berømtheder og filmkapaciteter, der betræder Filmbyen i Avedøre, som skal lines op med hundredvis af online videokameraer, så Folket kan følge filmens verden både for og bag kameraet døgnet rundt, forever.

Kommercielt sigte
"Det her projekt er selvfølgelig tænkt kommercielt," erklærer Aalbæk Jensen fra dommersædet og tænder cigaren, "i løbet af få år er vi den største internet-tv-station i Skandinavien. Grin bare."
"Film ses bedst i virkeligheden," siger Elektropas direktør Niels Aalbæk Jensen og beskriver, hvordan al råfilm og live video fra optagelserne til Dancers in the Dark om få måneder vil blive lagt ud på nettet, "således at en 12-årig pige i Tyskland kan klippe en version af filmen, der overgår von Triers egen."
Thi kendes for ret:
Er Zentropas nye initiativ et smart reklametrip med medierne som statister, eller taler von Trier ud af et ægte demokratisk hjerte, når han siger: "Åben Filmby er en vision ... virkeligheden skylder vi det nye årtusind?"

*Afgiv din dom på Informations til lejligheden oprettede standret, online på: www.information.dk/stem.html.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu