Læsetid: 4 min.

Agurkernes eget showroom

7. juli 1999

Folk står op klokken to om natten og kan mærke, hvad agurker koster - Grønttorvet i Valby er en hektisk handelsplads, der er i fare for at forsvinde

Jørgen Klarskov er smart. Ved at være både producent og sælger af agurker gennem 30 år har han fingeren så meget på agurkepulsen, at han kan tjene penge på de grønne stænger.
Information møder Jørgen Klarskov på Grønttorvet i Valby en meget tidlig morgen.
I den kæmpestore torvehal, der omsætter for mellem en og halvanden milliard om året, har Klarskov & Søn en lille stand, hvor hovedattraktionen er danske agurker i kassevis og der handles konstant.
Grossister og grønthandlere, hvoraf de fleste har kulsort hår, besigtiger og befamler agurker med og uden plastiktøj og slæber af med den ene kasse efter den anden.
Jørgen Klarskov ved, hvad en agurk skal koste, i det øjeblik han kører ind gennem porten til Torvehallen klokken tre om natten. Alt efter vejret og sæsonen og det han selv har med på ladet, kan han mærke, om der er for lidt eller for meget. Og er han i tvivl, snuser han lidt rundt hos de andre agurkeudbydere, for at se, hvad de har at byde på.

100 kroner stykket
Denne dag er agurken oppe på at koste tre en halv. Plus moms. De allerførste danske koster 100 kroner stykket, men i højsæsonen, der strækker sig fra maj til oktober, kan prisen være helt nede på 1,60.
Dagens gode pris skyldes, at tiden er til omplantning hos næsten alle agurkegartnere. Agurker dyrkes i Danmark i to omgange, og lige omkring omplantningen er det småt med agurker i
Torvehallen.
Det ved Jørgen Klarskov, og derfor har han udskudt omplantningen en smule i sit eget gartneri ved Avedøre, syd for København.
Klokken lidt over syv ringer han hjem. 30-40 tusinde agurker regner de med at høste i dag. Med tjek på dagens høst kan han begynde at sælge agurker over telefonen. Efter et enkelt opkald er han kommet af med 12 paller. Det er 12.000 agurker.
En af Klarskovs storkunder er Netto. Og selv om hylderne sidst på ugen giver indtryk af noget andet, får de faktisk agurker leveret hver dag, og prisen er aftalt fra ugen før.
Klokken halv otte forsvinder Jørgen Klarskov fra sit stade i Torvehallen. Sammen med en partner følger han med i prisen på agurker hos Gasa i Odense. Er den tilpas lav og kan tåle transportprisen fra Odense til København, kan han godt finde på at købe flere agurker til videresalg dagen efter. I dag er prisen næsten en krone højere i Odense, og det er Klarskov ikke ked af.
Grønttorvet i Valby er det eneste af slagsen i Danmark. Bygningerne, der dækker 70.000 m2, ejes af KGT - Københavns Engros Grønttorv, som lejer ud til diverse importører, grossister og specialforretninger.
Torvehallens ene halvdel er fyldt med blomster og planter i alverdens farver og dufte.
Her kommer blomsterbindere og forhandlere fra hele landet og fra Sverige efter inspiration og de sidste nye skud på stammen.

Skoleagurk
Også i hallens anden halvdel, der er reserveret til frugt og grønt, er der plads til nyheder.
Det sidste nye inden for agurker er den såkaldte "skoleagurk," der passer lige ned i børnenes madkasser.
Sorten er hentet i Mellemøsten og er endnu ikke særlig udbredt i Danmark, men hvis den bliver det, skyldes det i høj grad det specielle handelsmiljø i Torvehallen, hvor der både sælges stort og småt, og hvor varernes kan tages i åsyn for indkøbet.
I KGT frygtes tendensen til direkte salg fra producenterne til de store kæder, der i værste fald kan gøre Torvehallens frugt og grønt-afdeling overflødig - agurker kræver ikke i samme omfang som blomster at blive set før indkøb.
Derfor forsøges de handlende fastholdt ved en rationaliserings-indsats på logistik-området og på markedsføring og handel via internettet. Men det er erkendt, at grøntsagerne rent fysisk ikke i længden vil kunne findes i Torvehallen.
Det skulle da lige være, hvis den nye Øresundsbro kan tiltrække så mange svenske grossister, som man håber på. I Sverige skal man nemlig helt til Stockholm for at finde et grønttorv i Valby-kaliber.

Få nystartere
Om agurken er svensk eller dansk er hip som hap for KGT.
Begge lande er til biologisk bekæmpelse af skadedyr, hvilket indebærer brugen af rovmider, der æder de mindre mider, der ellers ville æde agurkeplanten.
Så der er ingen sprøjtemidler at finde i Jørgen Klarskovs agurker, og heller ingen mider.
Derfor er de også generelt lidt dyrere end de udenlandske. Men ikke meget, og man skal ifølge KGT være mere end almindelig smart og arbejdsom for at tjene gode penge på agurker.
Derfor er der også forsvindende få nystartere i branchen - de færreste unge mennesker har lyst til en 14 timers arbejdsdag med start klokken to om natten.
Den slags lader ikke til at bekymre Jørgen Klarskov, der henad klokken ni stadig fiser rundt nede i hallen med en cigarstump i munden.
Hans farfar startede forretningen op i 1927 og hans søn og svigerdatter er allerede fedtet ind i faget til op over albuerne.
Besøger man Torvehallen som privatperson, og det er der nogle få, der gør, kan man være heldig at score en af Klarskovs de krumme til en daler, dvs. to kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her