Læsetid: 2 min.

Amerikas glemte folk

10. juli 1999

For første gang i et halvt århundrede sætter en præsident foden på et indianer-reservat i USA og opdager tilstande som i den 3. verden

BOSTON - "Besøge et indianerreservat? Du må være vanvittig..."
Det var den gængse reaktion fra hvide indbyggere i staten South Dakota, hvor Deres korrespondent tilbragte et akademisk år i 1974-75.
Året før, i 1973, havde en væbnet konflikt mellem USA og Oglala Lakota-stammen (også kaldet Sioux) udspillet sig i Wounded Knee, husket af indianerne for en massakre begået af en deling soldater mod 2-300 mænd, kvinder og børn i 1890.
I slutningen af sidste århundrede var Lakota-indianerne lige som andre nationer blevet pålagt at bo på reservater, i deres tilfælde Pine Ridge nær den mineralrige bjergkæde Black Hills i vestlige South Dakota, som guldjægere havde erobret fra berømte krigere som Crazy Horse, Sitting Bull og Red Cloud.
I Wounded Knee i 1973 var Lakota-indianerne anført af Russell Means.
Han var leder af den militante American Indian Movement og blandt hvide i staten anset for en regulær forbryder.

Glemt og overset
I resten af USA og verden blev Means og andre ledere i Wounded Knee opfattet som forsvarere af et undertrykt folk.
Trods advarsler besøgte jeg et reservat, var med til en årlig pow-wow dans og vekslede nogle ord med Russell Means.
Det er 25 år siden, og for Pine Ridge-reservatets 50.000 beboere er meget lidt ændret siden.
De 1,5 mio. indianere, som bor på reservater i USA, er og bliver et glemt og overset folkefærd. Mindst af alle interesserer politikere sig for deres skæbne.
Siden Franklin D. Roosevelt har ingen præsident sat foden på et reservat, og selv han snublede nærmest ind i Cheyenne-indianerne under en sommerferie.
Det vil præsident Bill Clinton råde bod på. For to år siden inviterede han høvdinge fra USA's ledende nationer - der er 435 - til storråd i Det Hvide Hus.

Clinton på besøg
I denne uge lagde Bill Clinton vejen om Pine Ridge i South Dakota og lovede at skaffe lån til bygning af 1.000 nye parcelhuse på reservatet.
Besøget var en etape på Clintons firedages rejse til landets fattigste egne - blandt andet Appalachia-bjergene, Mississippi-deltaet og bykvarteret Watts i Los Angeles.
Hertil er det økonomiske opsving aldrig nået, så Clinton foreslår skattelettelser for firmaer, som investerer i nye arbejdspladser.
Men det er tvivlsomt, om den republikanske Kongres vil bevilge pengene.
Under sit fire timer besøg måtte Bill Clinton sande, hvor vanskelig situationen er.
Ledigheden er 85 procent, levealderen 45, alkoholisme grasserende og halvdelen af familierne lever af en årsindkomst på 7.000 dollar. Boligerne er i en elendig stand.

Løsningen er jobs
Pine Ridge har intet pengeinstitut, og banker udenfor afviser at yde ejendomslån til indianere, fordi reservater formelt set er suveræne nationer.
"Den eneste løsning er jobs," sagde en 44-årig kvinde til præsidenten.
Især ældre indianere lider. De 15.000 på Pine Ridge kan ikke klare sig med en månedspension på 500 dollar, men flere og flere modtager heldigvis hjælp fra hvide amerikanere.
En fotojournalist startede i 1987 et program, ifølge hvilket folk kan 'adoptere' en bedsteforælder ved at yde penge eller materiel bistand.
Sidste år hjalp gruppen 250 pensionister.
Budgettet er 150.000 dollar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu