Læsetid: 2 min.

Asbestsjusk blomstrer fortsat

8. juli 1999

Trods 14 års totalforbud mod asbest bliver der fortsat sjusket med asbest, advarer Arbejdsmiljøinstituttet og arbejdsmedicinere

"Mangelfuld rengøring og afdækning medfører, at personer unødigt udsættes for at indånde sundhedsskadelige asbestfibre."
Sådan lød vurderingen af asbestsaneringen på to afdelinger på Esbjerg Centralsygehus, da Arbejdstilsynet aflagde besøg den 6. april i år.
Selv om der er gået 14 år, siden Danmark indførte totalforbud mod brugen af asbest, sjusker håndværkere fortsat fælt, når de arbejder med det dødbringende stof, hvor selv ganske små mængder kan give lungekræft.
Seniorrådgiver Ole Jørgensen, Arbejdsmiljøinstituttet, advarer især håndværkere mod at tage for let på asbesten: "Asbestsanering er en meget alvorlig sag. Selv om man er forsigtig, kan det ikke helt undgås, at der ryger noget ved siden af. Men desværre tager mange håndværkere fortsat let på problemet," siger han til Information.
Også arbejdsmediciner Edith Raffn, Hillerød Sygehus, der har undersøgt Danmarks største asbest-virksomhed, Dansk Eternit, maner til fornyet opmærksomhed: "Det er vigtigt at indskærpe, at man fortsat skal passe meget på i forbindelse med asbestsanering. Og vigtigt at understrege, at risikoen for at få en kræftsygdom fortsat er til stede," siger hun.
Ole Jørgensen frygter, at asbestfaren er gået i danskernes glemmebog, men påpeger samtidig, at uvidenhed ikke er eneste årsag til, at der bliver sjusket med asbest.
"En asbestsanering er ikke nogen billig sag. Og da det for mange håndværkere er et spørgsmål om pris, ser de ofte stort på sikkerheden."

Intet overblik
Ingen myndigheder har overblik over, hvor store mængder asbest, der sidder i danske lofter. Men indtil midten af 70'erne blev der ofte brugt asbest. Især på sygehusene, da asbest er et godt middel til brandsikring. Alene på Esbjerg Centralsygehus er der ca. 20.000 m2 asbestloft.
Umiddelbart er asbestlofterne ufarlige. Sundhedsfaren opstår først, når asbesten brydes. Men det sker til gengæld ofte i forbindelse med reperationer og vedligehold.
Det har Esbjerg Centralsygehus nu taget konsekvensen af, fortæller direktør Hans Christian Thyregod: "I forbindelse med en igangværende nybygning og renovering bliver asbestlofterne fjernet for at komme ud over problemet. Det er fantastisk besværligt hver gang vi skal røre ved lofterne."
Det understreger vurderingen fra Arbejdstilsynet, der har skabt utryghed blandt læger på sygehuset. De er utilfredse med, at hverken patienter eller personale blev orienteret om rapporten, som medførte et såkaldt strakspåbud til firmaet, der udførte asbestsaneringen - Robi A/S.
Sygehusdirektøren afviser: "Vi mener ikke, at der har været nogen risiko og fare. Men for at være sikre, har vi nu bedt Arbejdstilsynet sikre, at alt er i orden."
Ifølge lektor Eva Støttrup Hansen, Panum Instituttet, er problemerne dog ikke løst med det: "Eksemplet fra Esbjerg bør tages frem, så man ikke risikerer noget tilsvarende. Det finder jo kun sted, fordi Arbejdstilsynet ikke farer rundt og kigger på de steder, hvor man renoverer asbest. Man kunne jo godt forestille sig, at tilsynet kommer på uanmeldte besøg," siger hun.

FAKTA
Asbest dræber
Indånding af asbest er hvert år skyld i flere hundrede dødsfald. Ingen ved, hvor meget asbest, der skal til, før man får kræft. Men selv små mængder kan føre til en af de fire forskellige lungesygdomme.
Der går 30-50 år, før kræften bryder ud, hvorefter overlevelseschancerne er ringe. Den mest kendte form er mesoteliom, hvor man dør syv-otte måneder efter tidspunktet for diagnosen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

13.2.2012 blev der afsagt en historisk dom i Torino: 16 års fængsel til den svejtsiske milliardær Schmidheiny, 65 år, og den belgiske baron De Cartier, 91 år. Begge ledede det multinationale selskab Eternit og fortsatte med for profittens skyld at drive Eternit-fabrikker i Italien, selv om de var klar over, at asbest dræber. De blev gjort ansvarlige for katastrofen og for forsætlig fjernelse af sikkerhedsforanstaltninger, brug af masker og handsker. De to er aldrig dukket op i retssalen.

Sagsøgerne var 6392 personer, næsten tretusinde er døde eller blevet syge på grund af dræberfiberen. Mindst 2300 i italienske virksomheder. Siden 1952 havde de arbejdet i Eternit-virksomheder i Casale Monferrato (Alessandria), Cavagnolo (Torino), Rubiera (Reggio Emilia) og Bagnoli (Napoli). 1500 døde i den største fabrik i Casale, der lukkede i 1986.

Kilde: Corriere.it