Læsetid: 1 min.

Barak-studier

29. juli 1999

Universitetsrektorersøger akut bygningshjælp og flere forskningsmidler, hvis institutionerne ikke skal skifte navn

Forudsætningen for at en læreanstalt kan kalde sig et universitet er, at undervisningen er forskningsbaseret.
Selv den mest optimistiske af landets universitetsrektorer melder om problemer med at leve op til det navn.
"Når undervisningen stiger og forskningen ikke gør det, så bliver det jo ikke forskningsbaseret undervisning, der bliver det ekstra, når vi opretter nye studiepladser," siger pro-rektor ved Aalborg Universitet, Jørgen Østergaard.
I alt har universiteterne optaget 1.400 nye studerende siden 1995, og Undervisningsministeriet forventer voldsom vækst fremover.
Problemet er ifølge rektorerne på landets fem store universiteter, at taxameterpengene, der udbetales hver gang en studerende har bestået et årsværk, kun dækker undervisningen, og ikke forskning, administration og byggeri.
Derfor kan universiteterne ikke oprette alle de pladser, som politikerne efterspørger.
"På journalistuddannelsen skulle vi have optaget 110 nye studerende, men måtte nøjes med 75, fordi vi ikke har kunnet bygge det radio-tv-studie, som de skal have. Vi har måttet nødindrette nogle lokaler, så de 75 kan blive undervist," siger rektor for Syddansk Universitet, Henrik Tvarnø, som eksempel på, at universiteterne ikke kan blive ved med at proppe flere studerende ind på den samme plads.

Totalt overfyldt
"Vi har totalt overfyldte institutter. Gange, hvor der står apparatur, og skurvogne udenfor, der bliver brugt som mødesale," siger rektor for Københavns Universitet (KU), Kjeld Møllgård.
KU har bygget barakker til bl.a. humaniora- og sygeplejestuderende. I Aalborg kalder man principielt barakkerne for pavilloner. I Odense er forskningspersonalet spredt på ti forskellige lejemål i byen og undervisningen fordelt på fem. Århus Universitet bygger nyt men må sandsynligvis også leje sig ud af de sidste års meroptag.
Folketinget beslutter hvert år at bevillige penge til nye studiepladser, og det kan de sagtens, mener Henrik Tvarnø:
"Alle ved, at de penge aldrig vil blive brugt. Man kan ikke lave den hurtige vækst på universitetsområdet, så længe forsknings- og anlægsmidlerne ikke følger med, så det er hul tale. Og SF bliver snydt hver gang.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu