Læsetid: 3 min.

Barak tager sig tid til fred

2. juli 1999

Ehud Barak ved, han har sit bagland bag sig, og vil tage sig tid til at forberede fredsprocessens første skridt, vurderer politolog

Efter alt at dømme vil Israels nye regering have 69 af Knessets 120 mandater bag sig, når landets nyvalgte premierminister Ehud Barak tirsdag eller onsdag i den kommende uge præsenterer sit kabinet.
Kort før tidsfristens udløb indgik Barak med udgangen af denne uge den sidste koalitionsaftale - med det ultraortodokse parti Shas. Seks ud af parlamentets 15 repræsenterede partier er således med i regeringssamarbejdet.
Udover Arbejderpartiets egne 26 mandater kan han mønstre venstrefløjspartiet Meretz (10), det sekulære russiske immigrantparti Israel BaAliya (6), samt de tre religiøse partier med tilsammen 27 mandater.

Balance
Lige til det sidste var Shas med valgets massive mandatfremgang fra 10 til 17 det springende punkt. Shas pegede tidligt i forløbet på undervisnings- og indenrigsministerierne, som Barak sørgede for at tildele henholdsvis Meretz og Israel BaAliya. I stedet lod Shas sig nøje med fire mindre betydningsfulde ministerier, hvoraf dog ministeriet for religiøse anliggender skaffer indflydelse i en af Baraks mærkesager, udskrivningen af ultraortodokse til militær værnepligt.
"Barak har valgt sig en række koalitionspartnere, for hvem fredsprocessen ikke har højeste prioritet. Den religiøst-sekulære kløft og sociale spørgsmål var valgets temaer, og med både religiøse og sekulære partier omkring bordet har han skabt balance," siger politolog ved Ben Gurion Universitetet i Beersheva, Joel Peters, til Information.
"Barak har sammensat en bred koalition med en mandatmæssig tyngde, som gør det umuligt for et enkelt parti at vælte den, og kan nu koncentrere sig om initiativer for igangsættelse af fredsprocessen."
Ehud Barak har beholdt premierministerposten og forsvarsministeriet til sig selv. Der har været spekuleret i, om dette kunne betyde, at han måske stadig holder døren åben for nogen. Likud-partiets konstituerede leder Ariel Sharon forsøgte til det sidste at skaffe sig indenfor i varmen.
Analytikeren Uri Dan skriver i dagens udgave af The Jerusalem Post, at "når Barak møder (Syriens præsident) Assad for at forhandle om Golan-spørgsmålet, vil han komme til at mangle den diplomatisk og sikkerhedspolitisk mest erfarne blandt Israels politiske ledere."
"Den køber jeg ikke," siger Joel Peters.
"At tage Sharon med, f.eks. på finansministerposten, som det var på tale, ville jo være at skyde sig selv i foden lige fra starten."

Langsom fredsproces
"Vi kommer ikke til at se nogle hurtige initiativer fra Barak," fortsætter Peters.
"Han ved, han har sit hjemlige bagland i orden, og vil tage sig tid til at forberede de første skridt. Sagen er, at hans opgave ikke blot er at omprioritere nogle ting og bygge videre på noget. Efter tre år med Netanyahu skal mange ting bygges op helt fra starten."
Hvad fredsprocessen og Israels internationale relationer angår ligger tre fede sagsmapper på Ehud Baraks skrivebord.
Den første indeholder Libanon-spørgsmålet, hvor Barak allerede har lovet en israelsk tilbagetrækning indenfor et år. Til dette er knyttet forholdet til Syrien og spørgsmålet om Golanhøjdernes fremtidige status.
Herudover vil han skulle tage sig af den videre implementering af aftalerne fra Wye Plantation, og med dette ny dialog med palæstinenserne.
Endelig skal Israels internationale omdømme forbedres. Egyptens præsident Hosni Mubarak udtalte under den forløbne uges besøg i Washington, at han ikke agter at besøge Israel før Barak udviser initiativ på vegne af fredsprocessen, og også forholdet til både Jordan, Marokko samt EU og USA trænger til forbedring.
"Barak ville uden tvivl vælge at tage fat på Libanon-spørgsmålet først, men det er han ikke ene om at bestemme. Så længe Madelaine Albright har Kosovo om ørerne er jeg ikke sikker på, hun er interesseret i et nyt, stort udenrigspolitisk engagement, og palæstinenserne vil uden tvivl protestere, hvis de ikke kommer i første række," siger Joel Peters.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu