Læsetid: 2 min.

Birte Weiss skærer igennem

17. juli 1999

Venstre og Kristeligt Folkeparti er utilfredse med de nye regler for tv-afstemninger og rystede over processen, der har ført til reglerne

På trods af at der er gået mere end to år siden sidste brugerafstemning blandt kabel-tv-modtagere, og Forskningsministeriet derfor har haft rigelig tid til at lave reglerne om oven på den farceagtige afstemning, er de nye regler kommet i sidste øjeblik.
Og nu kræves de ændret allerede før de træder i kraft.
Den nyudnævnte forskningsminister Birte Weiss er landet hovedkuls midt i sagen, der blev startet af daværende minister Jytte Hilden, der ikke kunne sidde den massive kritik overhørig.
Siden blev den overtaget af Jan Trøjborg, og nu må Birte Weiss tage skraldet for den bekendtgørelse, han sendte ud for kort tid siden.
Hun bliver mødt med hård kritik af Venstre og Kristeligt Folkeparti, der har forsøgt at presse hende til at udskyde de nye regler, der gør brugerafstemningerne vejledende i stedet for bindende.
Men Birte Weiss skar igennem i går i sit første samråd med Folketingets forskningsudvalg:
De nye regler træder i kraft den 1. august som planlagt og gælder dermed også for den store brugerafstemning, som Tele Danmark sætter i gang på mandag.
"Løbet er kørt," sagde hun.
Kristeligt Folkepartis ordfører Tove Videbæk er chokeret over den proces, der har ført til de nye regler.

Rende og hoppe
"Det er bare blevet besluttet i ministeriet uden at inddrage de andre partier og udvalget. Vi kan sådan set bare rende og hoppe, og det er vi egentlig ret rystede over," siger hun.
Tove Videbæk mener, området er så vigtigt, at det burde være lovstof og ikke bare noget, der kan fastsættes regler for i en bekendtgørelse.
"Det berører rigtigt mange mennesker og burde være genstand for en bred politisk debat i Folketinget. Det har godt nok været til høring, men høringsvarene så vi først i dag (i går, red) i samrådet," siger hun.
Også Venstres Jens Rhode er utilfreds: "Reglerne er ikke gode nok. Der er en del huller og processen har været elendig. Det har slet ikke været til debat," siger han.
De to partier er imod, at bruger-afstemningerne ikke længere er bindende.
"Hvad er meningen med at spørge folk i en afstemning, hvis man ikke skal rette sig efter resultatet," siger Tove Videbæk. Hun og Jens Rohde kræver, at reglerne bliver revideret og denne gang efter en bred politisk debat, og det har ministeren lovet, oplyser Tove Videbæk.
Motivationen for de ændrede regler er, at det skal være muligt for distributørerne at sammensætte en alsidig programflade og at forhandle sig frem til lavere priser med tv-stationerne, der har benyttet afstemningerne til at sætte priserne i vejret.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Birte Weiss. Ifølge Ritzau har hun bebudet en redegørelse om forløbet af afstemningen og lovet partierne indflydelse på, hvordan reglerne skal være i fremtiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her