Læsetid: 2 min.

Bonde og Camre slås om fransk højrefløj

6. juli 1999

Camre trækker formentlig det længste strå i dag og tilslutter sig ny højregruppe i Europa-Parlamentet med gamle Bonde-folk. Bonde danner ny højre-gruppe med det højrøstede franske jægerparti

Mogens Camre er i dag klar til at træde ind i en nydannet højregruppe i Europa-Parlamentet med den tidligere franske indenrigsminister Charles Pasqua i spidsen.
I går sendte Camre en liste over den nye gruppes medlemmer ud til godkendelse hos Dansk Folkepartis hovedbestyrelse, inden han i løbet af få dage giver sit endelige ja.
Dermed kuldsejler de forhandlinger, som JuniBevægelsen og Jens-Peter Bonde har haft med Pasqua om dennes deltagelse i en ny udgave af Nationernes Europa, den politiske gruppe som Bonde i øjeblikket er formand for i Europa-Parlamentet:
"Pasquas folk kommer næppe med i den her omgang, fordi de formentlig indgår i en anden gruppe. Men vi får forskellige signaler fra dem, derfor er det lidt forvirrende. Nogen vil gerne fortsætte med os, og andre vil hellere ind i højregruppen (Camres nye gruppe, red.)," siger Bonde.

Jæger-gruppen
Men ifølge Informations oplysninger havner de altså alle i højregruppen. Med sig ind i den nye højregruppe, som endnu ikke er navngivet, tager Pasqua også Philippe de Villiers og Georges Berthu, begge valgt ind i Bondes nuværende gruppe, Nationernes Europa, ved sidste valg. Og begge valgt ind for det franske parlamentsvalgs store vinder Samlingen for Frankrig og Europas Uafhængighed (RPFIE), som i juni fik valgt 13 medlemmer til Europa-Parlamentet og dermed blev den næststørste franske gruppering i Parlamentet.
Om den nye højregruppe siger Camre:
"Det er en gruppe, som samler mennesker, der er kritiske over for unionen med forskellige begrundelser. Det her er de gamle de Gaule folk."
Gruppen kommer ikke til at omfatte medlemmer fra Jörg Haiders højreorienterede frihedspart eller Le Pens Front National:
"Vi ville aldrig indgå et samarbejde med folk som Jörg Haider eller Le Pen, eller folk, der har den slags sympatier," siger Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet.
Også Jens-Peter Bonde danner i dag en ny gruppe i Parlamentet.
Det gør han først og fremmest med de seks indvalgte medlemmer fra det højrøstede og aggressive franske jæger-parti, som først og fremmest repræsenterer den franske jagt-lobby:
"Chasse, Pêche, Nature et Traditions (Jagt, Fisk, Natur og Traditioner, red.) er opstillet for at forsvare landdistrikterne. De svarer til de borgerligste, vi har i mange landkommuner i Danmark," forklarer Bonde.
Det er kun med lodder og trisser, at Bonde, Okking, Sandbæk og Folkebevægelsen mod EU's Ole Krarup kan danne den nye gruppe, som lige samler de obligatoriske 14 medlemmer, det formelt set kræver at lave en politiske gruppe i Europa-Parlamentet.

Sammen med calvinister
Det er økonomisk set afgørende at kunne danne en politisk gruppe, fordi der følger en række tilskud med - alt afhængig af antallet af sprog og nationaliteter i gruppen.
Udover de seks fra det franske jægerparti samler gruppen tre medlemmer fra det religiøse og calvinistisk orienterede hollandske parti, RPF.
Der foreligger endnu ikke et færdigt politisk grundlag for den nye gruppe. Jens-Peter Bonde, som i dag er formand for Nationernes Europa i Parlamentet, forventes også at kunne sætte sig i formandsstolen i den nye gruppe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her