Læsetid: 2 min.

Dansk dobbeltspil om gensplejsede roer

13. juli 1999

Danmark vil have EU til at håndhæve pause for godkendelse af nye gen-afgrøder, men søger samtidig selv om at få godkendt gensplejset foderroe

Netop som EU's miljøministre har vedtaget en 'de facto' pause for godkendelse af nye gensplejsede afgrøder, tager EU's embedsmænd hul på en dansk ansøgning om at få godkendt en gensplejset roe.
"Det ville være naturligt, at Danmark trak sin ansøgning tilbage, når miljøministeren samtidig anbefaler en pause for nye godkendelser," siger direktør i Danmarks Naturfredningsforening, Lone Johnsen, der har sendt samme opfordring i et brev til miljø- og energiminister Svend Auken.
Efter EU-miljøministrenes møde den 24. og 25. juni fremhævede Svend Auken, at nu var der reelt givet håndslag på en pause for nye godkendelser.
Siden har miljøorganisationer rejst tvivl om aftalens holdbarhed. NOAH betegner den således som grumset og uklar.
Ikke mindst fordi også Danmark har opretholdt sin ansøgning om at få godkendt en gensplejset roe, udviklet i et samarbejde mellem Danisco-koncernen, frøfirmaet DLF-Trifolium og den multinationale sprøjtemiddelkoncern Monsanto.
Men der er ingen aktuelle planer om at trække ansøgningen tilbage, fastslår kontorchef Søren Kjær fra Skov- og Naturstyrelsen.

Vil stemme imod
Styrelsen står for den danske del af godkendelsen, og allerede i efteråret 1997 sendte styrelsen sin anbefaling af roen videre til EU, der skal sige endeligt god for, at den må slippes løs til fri dyrkning og handel.
Og netop nu er der ved at komme skred i tingene.
"Vi forventer, at ansøgningen bliver behandlet i løbet af sen-sommeren, og derefter er det op til medlemslandene, om de vil give den endelige tilladelse," siger kontorchefen.
Fem lande, inklusiv Danmark, har forpligtet hinanden til at stemme imod alle nye godkendelser, indtil strammere EU-regler på området er blevet vedtaget om forventet cirka to år.
Indtil da gælder de gamle godkendelsesregler fortsat, men de fem lande, Danmark, Grækenland, Italien, Frankrig og Luxembourg, har lige netop stemmer nok til at blokere en flertalsbeslutning.
"Det er en noget aparte situation, at vi fra dansk side sender en ansøgning, som vi bagefter skal blokere for," sige Lone Johnsen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Usikkert veto
Om Danmark vil stemme imod sin egen ansøgning, er endnu uklart, da miljø- og energiminister Svend Auken holder ferie - også fra pressen. Men Lone Johnsen mener, at Danmark slet ikke burde bringe sig i den situation.
"Jeg forventer selvfølgelig, at Danmark og de fire øvrige lande står ved deres aftale om at stemme imod alle nye ansøgninger, også den danske. Men det ville da være langt mindre risikabelt at stille ansøgningen i bero, til de bedre regler var indført," mener hun.
I øjeblikket bliver den gensplejsede foderroe, der er modstandsdygtig over for
ukrudtsmidlet Roundup, dyrket på 14 mindre forsøgsmarker landet over, men en lang venteliste af landmænd står allerede klar til at købe roefrø, når og hvis de bliver givet fri.
18 gensplejsede afgrøder er allerede godkendt af EU til fri dyrkning og markedsføring i EU-landene.
Danmarks Naturfredningsforening og miljøorganisationen NOAH anbefaler, at alle tidligere tilladelser i det mindste bliver genvurderet efter de mere skrappe regler, som EU er ved at indføre. De kræver ikke mindst bedre dokumentation for, at genafgrøder ikke indebærer en risiko for mennesker, dyr og natur.
Den danske gensplejsede roe skal godkendes efter de gamle regler, men kontorchef Søren Kjær fra Skov- og Naturstyrelsen skønner, at den danske foderroe også vil kunne opfylde de kommende, strengere krav.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her