Læsetid: 3 min.

Danske svin bliver flere

28. juli 1999

At svinebestanden vokser er udtryk for, at danske svineproducenter er effektive, siger formanden for producenterne. Nej, siger forsker - at øge svinebestanden svarer til at tisse
i bukserne for at holde sig varm

Sidste sommer dumpede verdensmarkedets priser på svin ned til 6,20 kroner kiloet. De danske svineproducenter klagede sig højlydt og forudså falitter på stribe. Men for to dage siden offentliggjorde Danmarks Statistik tal, der viser, at bestanden af svin er steget siden sidste år.
Hvordan hænger det sammen?
Gårdejer Bent Claudi Lassen, formand for svineproducenternes brancheorganisation, Danske Slagterier, mener, det "simpelthen skyldes at danske svineproducenter er så effektive."
Men Jan Holm Ingemann, lektor på AUC og leder af det landbrugsøkonomiske forskningsprojekt, ser den voksende svinebestand som udtryk for, at landbruget udskyder en nødvendig omstilling til kvalitetsprodukter.
Priserne på svin bevæger sig i kurver, der dykker og topper hvert tredje eller fjerde år. Priserne dykkede imidlertid usædvanligt langt ned sidste år. Dels på grund af svinepest, dels på grund af den økonomiske krise i Asien og Østeuropa, som gik hårdt ud over eksporten.
Og Claudi Lassen er helt på det rene med, at der er overproduktion af svinekød på verdensmarkedet:
"Jo, men gudskelov er de danske svineproducenters og slagteriers konkurrenceevne så god, at vi kan overleve sådan en bølgedal som sidste sommer, mens mange svineproducenter i Europa og USA må lukke ned. Og heldigvis tror pengeinstitutterne, som finansierer produktionen, på, at det bliver os, der kommer gennem krisen og styrket ud på den anden side, når produktionen er faldet globalt."

Ikke helt tilfreds
- Det er længe siden, jeg har talt med eller hørt en tilfreds svineproducent. I plejer altid at brokke jer og bede om økonomisk støtte?
"Arh, det er ikke helt rigtigt. Men hvis du har talt med svineproducenter inden for de sidste to-tre år, så har de haft underskud og stigende gæld. Det er ikke særligt sjovt. Så kan det godt være svært at finde en tilfreds svineproducent. Vi er da heller ikke rigtig glade for situationen endnu. "
- Priserne er røget op på 8,20 kroner?
"Det er stadig ikke nok til producenterne kan få overskud til afskrivninger, og indtjeningen dækker kun en del af renterne til banken. Så prisen skal lidt højere op før vi når et balancepunkt. Til gengæld er vi tilfredse med endnu en gang at få bekræftet, at danske svineproducenter er overlevelsesegnede."
Derfor er der ikke behov for at skære produktionen ned i Danmark:
"På verdensplan er der nogle, der skal holde op med at producere svin. Og dem, der har den ringeste effektivitet, det er dem, der holder først op. Så enkelt er det."

Logikken holder ikke
Det er landbrugsøkonom Jan Holm Ingemann nu ikke helt enig med ham i:
"Hovedparten af svineproduktionen foregår på enorme, specialiserede produktionsenheder. Disse storproducenter har bundet meget stor kapital i fuldstændig ufleksible produktionssystemer. Når priserne så falder, må de producere flere svin for at holde indtjeningen i vejret. Det er deres eneste overlevelsesmulighed."
Han kalder den logik for et "mantra i de seneste 30-40 år i dansk landbrugspolitik."
"Men logikken med at producere mere og mere til en mindre pris holder ikke på længere sigt. For i den logik går man ud fra, at efterspørgslen er ubegrænset. Det er den ikke. Den er konstant; ikke forstået som behov, men forstået som den økonomiske efterspørgsel. Den vokser ikke, fordi befolkningen i den købedygtige vestlige verden stagnerer, og fordi befolkningen dér i forvejen æder for meget."
"Når man bliver ved med at udvide produktionsmængden, falder prisnivauet igen, og så er man inde i landbrugets økonomiske trædemølle. Den bliver landmændene låst fast i, når de specialiserer sig og koncentrerer sig om masseproduktion."

Som at tisse i bukserne
Derfor mener Holm Ingemann, at det sådan cirka svarer til at tisse i bukserne for at holde sig varm, når svineproducenterne udvider produktionen: "Der er selvfølgelig nogle der klarer sig, mens andre får lungebetændelse og dør."
- Du tror altså ikke at danske svineproducenter overlever på effektivitet?
"Man kan ikke fuldstændigt afvise effektivitetsargumentet. Det løser imidlertid ikke det fundamentale problem med konstant overproduktion."
- Hvad er løsningen da?
"Hvis Danmark fortsat vil producere fødevarer til eksport, så er der kun den ene mulighed at satse på kvalitet, frem for kvantitet. Det vil sige, at man begynder at producere differentierede varer, som forbrugerne er villige til at betale en høj pris for."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu