Læsetid: 1 min.

Dødsfald kan føre til uro

2. juli 1999

I går døde vicepræsident i Zimbabwe, 83-årige Joshua Nkomo. Nkomo var en af de le-dende skikkelser i Zimbabwes uafhængighedskrig, og han var indtil sin død en af de mest prominente personer i landet.
Præsident Robert Mugabe sagde i går i en følelsesladet tale: "Giganten er faldet, og nationen er grebet af sorg."
Mugabe begræder sikkert også dødsfaldet af politiske grunde. Nkomo, som kom fra Ndebele-folket, har været garanten for, at denne store befolkningsgruppe forholdt sig roligt. I 1980'erne førte de guerillakrig mod Mugabe-styret, hvilket endte med Nkomos tilbagevenden til regeringen. Analytikere mener nu, at Nkomos død kan føre til øgede spændinger og måske vold mellem Ndebele-folket og Mugabes bagland, Shona-folket. Mugabe er i forvejen under hårdt pres fra både ind- og udland på grund af stor arbejdsløshed, inflation, fattigdom og undertrykkelse af oppositionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her