Læsetid: 3 min.

Engell forspilder partiets chancer

12. juli 1999

I dag er Dansk Folkeparti det danske konservative parti - De konservative har forspildt de historiske muligheder, mener iagttagere

I stedet for en afklaring på sidste uges interne slagsmål i det konservative folkeparti er der lagt op til nye magtkampe efter den tidligere partiformand Hans Engells hjemkomst fra et OECD-møde i Sct. Petersborg. Og det er efterhånden svært at få øje på en konservativ politik bag de personlige slagsmål. Hvad skal der til for at partiet kan rejse sig af asken?
"Partiets problem er, at de ikke vil være deres egentlige vælgerpotentiale bekendt," siger Henning Fonsmark, direktør og forfatter.
"For øjeblikket er vi vidne til en modsigelse i den forstand, at de ægte konservative - det vil sige Engell-fløjen, som bedst ville være i stand til at samle højrestrømningen i samfundet op - har gjort sig personligt og karaktermæssigt umulige," siger han til Information.
Fonsmark mener, at de øjeblikkelige konservative ledere ønsker at være "et socialdemokrati for borgerskabet, eller et centrumdemokrati":
"De vil ikke være det reaktionære, kontinuitetsbevarende højreparti, der altid er en vis kvote vælgere til. Derfor bliver højrestrømningen samlet op af Dansk Folkeparti, der i dag er det konservative parti - og de konservative kan ikke overgå det ved at være en mellemproportional. De konservative mærkesager ligger nu hos andre partier, det har intet at gøre med enkelte personers dygtighed, det er et stykke historie, hvor mulighederne er forspildt."
"Derfor får vi denne personstrid, det er ... patologisk, der er tale om et had, som ikke hører under politik, men under psykiatri."

Filosofisk konservatisme
Kultursociologen Jean Fischer mener, at partiet burde række tilbage til den filosofiske konservatisme:
"I den filosofi er det vigtigste samfundet - det, man i dag kalder civilsamfundet, som hverken er markedet eller staten. Og med samfundet som det overordnede begreb har konservatismen traditionelt lagt vægt på dels det forpligtende fællesskab og på traditionen."
"På hver sin måde har der i flere år været mere konservatisme i S og SF. De konservative burde være tilhængere af, at samfundet har pligter. Socialdemokratiet har talt om pligter i forhold til rettigheder, de senere år, men det uheldige ved det nuværende socialdemokratiske projekt er, at pligterne især tildeles de svage grupper. Mens man som konservativ jo sådan set godt kunne tale om pligter for dem, der investerer."
"Den engelske filosof John Grey peger på, at konservatismen burde føle sig i familie med grøn tænkning, fordi den traditionelle konservatisme lægger vægt på slægternes kæde - vi har forpligtelser for andre end os selv, for de næste generationer. Og derfor bør man være skeptisk over for tilliden til markedet og fremskridstoptimismen."
"Det er længe siden, jeg har hørt Det konservative Folkeparti tale om sådanne ting. "
Jean Fischer er enig med Fonsmark i, at Dansk Folkeparti samler konservatismen op:
"Der sker det tilsyneladende paradoksale, at Pia Kjærsgaard har både tidligere konservative og socialdemokratiske vælgere, fordi et fællesskab ikke bare er en hovedbanegård, hvor folk myldrer ud og ind, men indebærer nogle forpligtelser, som hun er god til at sætte ord på. Hun fremstår som en, der forsvarer fællesskabet."

Gode borgerlige ideer
Wilhelm Topsøe, forfatter og kronikredaktør, mener der er håb for de konservative, hvis partiet satser "på en god borgerlig lidt kontroversiel ide hver måned":
"Hans Engell prøvede altid at profilere partiet gennem særstandpunkter. Det fik partiet til at fremstå yderligere isoleret. Mens Per Stig Møller var leder, forsøgte han at få partiet til at fremstå som et troværdigt led i et V-K samarbejde, der kan være basis i en borgerlig regering. Det er dét vælgerne ønsker."
"I den sammenhæng er det ideerne, der regerer verden. Venstre er efterhånden blevet så stort, at de skal appellere til alle. Hvis de får for mange ideer, bliver vælgerne usikre. Derfor er der blevet plads til gode borgerlige ideer fra de konservative."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu