Læsetid: 2 min.

Esbjerg-terror fortsætter

5. juli 1999

Nye trusselsbreve mod lokalpolitikere skaber tvivl om, hvorvidt Esbjerg Politi sigter den rette mand for sidste års brandattentater. Et trusselsbrev er sendt, mens den 67-årige Vagn Kristensen sad isolationsfængslet

Strømmen af trusselsbreve mod lokalpolitikere og andre offentlige personer i Esbjerg-området fortsætter.
I ordvalg og detaljer afslører afsenderen et nøje kendskab til sidste års alvorlige brandattentater mod Ribes amtsborgmester Laurits Tørnæs, der var ved at brænde inde i sit hjem, og mod to andre amtsrådsmedlemmer samme nat, hvoraf den enes garage og to biler udbrændte.
Politiet mistænker fortsat den 67-årige Vagn Kristensen for at være gerningsmand til brandattentaterne, men et af trusselsbrevene er sendt, mens han sad isolationsfængslet.
Netop dette brev rejser fornyet tvivl, om han kan være gerningsmand. I så fald må der næsten have været flere om ugerningerne.
Esbjerg Politi erkender, at det vil være så godt som umuligt for en fange i isolation at skrive og afsende et trusselsbrev.
"Det bør ikke kunne lade sig gøre at sende et trusselsbrev, mens man sidder i isolation," siger kriminalinspektør Børge Baagø Hansen, Esbjerg Politi.
Esbjerg Politi har i samråd med de truede personer valgt ikke at oplyse offentligheden om brevene.

Et mønster af breve
Information har oplysningerne om trusselsbrevene fra anden hånd, men har fået dem bekræftet hos Esbjerg Politi.
Trusselsbreve og andre anonyme skrivelser udgør et fast mønster i den gådefulde attentatsag, der har forgreninger til tiden under Ri-Bus-konflikten i 1995.
Dengang blev Esbjergs borgmester, politimester og en menig betjent udsat for groft hærværk mod deres hjem.
Og siden har en lang række anonyme breve til mange forskellige personer hver gang indeholdt detaljer, som ikke har fremgået af pressens dækning af sagen. Derfor peger meget på, at afsenderen af disse mange breve selv er gerningsmand eller medsammensvoren.
Siden den dårligt gående folkepensionist Vagn Kristensen den 16. december sidste år blev isolationsfængslet i ti uger, mistænkt for at stå bag såvel hærværket i 1995 som brandanslagene i 1998, er der ifølge Informations oplysninger sendt tre trusselsbreve til to forskellige personer.
Politiet kom på sporet af Vagn Kristensen efter et tip fra Ri-Bus-aktivister, der et år før brandattentaterne var blevet ringet op af en mand, som bad om hjælpere til at udføre hærværk.
Aktivisterne fik opsnappet telefonnummeret, som viste sig at være Vagn Kristensens.
Selv nægter han enhver skyld, men vedgår, at en anden person, som han ikke kender, lånte hans telefon.

Er fortsat mistænkt
Efter syv måneders efterforskning sigter politiet fortsat Vagn Kristensen for alle seks tilfælde af hærværk og brandattentater, der af medier blev betegnet som rendyrket terror og et anslag mod demokratiet.
Trusselsbrevet sendt under hans isolation bryder noget af mønstret i den samling indicier på hans skyld, som Esbjerg Politi er ved at lægge sidste hånd på. Men det får ikke politiet til at droppe sigtelserne.
"Vi har ingen egentlige beviser mod manden, så når vi afleverer materialet til Statsadvokaten i Sønderborg om en måneds tid, er det op til ham, om der er grundlag for at rejse en straffesag," siger kriminalinspektør Børge
Baagø Hansen, som ikke ønsker at kommentere trusselbrevet, der ikke kommer til at indgå i sigtelsen.
Politiet har ikke mistanke til - og er ikke på sporet af - andre mulige gerningsmænd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her