Læsetid: 3 min.

Feminisme er ikke usexet

10. juli 1999

Den svenske bog Fittstim har rettet tæerne ud på rødstrømpernes døtre. Det er ikke længere pinligt at tale om feminisme og ligestilling

'Fittstimmet' eller på dansk 'fisseflokken' bag en ny svensk antologi markedsfører sig selv som "kølige, smukke, hårde, smarte, sjove og frem for alt feminister."
I bogen og i den efterfølgende debat stikker de unge kvinder en pæl igennem de opfattelser, der de sidste 20 år har fået de fleste unge til at tage stor afstand fra alt, hvad der har mindet om feminisme og ligestilling.
"Vi ved, at mange piger ikke tør snakke om feminisme, fordi det bliver opfattet som usexet," siger tre af bogens forfattere i et interview med en norsk avis.
De blev i dagene efter udgivelsen kimet ned af unge piger, der ville vide, om man skulle hade mænd for at være feminist.
"Pigerne siger rent ud, at de ikke vil kalde sig feminister, fordi de er bange for, at drengene skal tro, at de er "tørrfitter" og dårlige i sengen."
Negative reaktioner har forfatterne fået fra både kvinder og mænd, men mest mænd, som mener, at feministerne er sure, fordi de trænger til et knald. Eller at de er frustrerede, fordi de ikke vandt skolegårdens skønhedskonkurrencer.

Ligeløn på stand by
For nylig har den svenske debat i kølvandet på Fittstim drejet sig om analsex og gruppevoldtægter. Ungdomsskadestuer i Stockholm har oplyst, at skader som følge af analsex er det nye problem, og feministerne reagerer imod, at pigerne går med til analsex, fordi det er in, selvom de ikke har lyst.
Gruppevoldtægter bliver sjældent anmeldt.
Ifølge en svensk doktorafhandling fordi pigerne har lært, at næsten ingen tilfælde bliver vurderet som voldtægt. Pigen skal sige nej på den rigtige måde. Har hun været påvirket af alkohol, får hun selv skylden, mens fuldskab er en formildende om-stændighed for dem, der udfører voldtægten.
Ligelønsdebatten er sat på stand by, det er de helt unge, der er i fokus, og den virkelighed, de oplever, mens deres mødre diskuterer ligestilling i intellektuelle fora.

Lovapparat på plads
'Fittstimmet' har også oversvømmet Norge, hvor 'gammel-feminister' hilser opkomlingene velkommen: "Den gang kæmpede vi mere for formelle love og rettigheder. Nu hvor lovapparatet er på plads, må kampen gå videre med nye problemstillinger. Unge piger i dag reagerer på slankepres og kropsfiksering, de er rasende over at blive gjort til objekter. Nu er det dem, som må sætte dagsordnen, så kan vi gammelfeminister støtte op," siger Brit Fougner, tidligere leder af Ligestillingsrådet i Norge, til det norske Dagbladet.
Ikke alle norske gammel-feminister er enige i, at lovapparatet er på plads. I samme avis skiver Anne Ottersen, tidligere aktivist i Kvindefronten:
"Det var på tide! Det er let at latterliggøre det, vi stod for dengang, men der er stadig langt til ligestilling. Kvinder og mænd har stadig ikke samme lønbetingelser og ikke lige store arbejdsbyrder i hjemmet. Det er stadig mænd, der regerer."
På Dagbladets hjemmeside findes et forum, hvor man inviteres til at kommentere et udsagn fra 'Fittstim-feministerne': "Piger, som siger de ikke er feminister, er dumme."
En provokation, der tilsyneladende også kan få bløde drenge til tastaturet. Under overskriften "Feminisme = frihed for alle" har Thomas Gramstad skrevet:
"Kønsroller er en primitiv form for gruppepres, som kun appellerer til uselvstændige flokdyr, som er for lade til at tænke selv og skabe og leve et autentisk liv. Feminisme er ligestilling, og ligestilling er frihed og valgmuligheder for hver enkelt. Derfor indebærer feminisme frigørelse for både kvinder og mænd, og kan lede til et pluralistisk samfund, som støtter mangfoldighed og individuel kreativitet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her