Læsetid: 3 min.

Film

15. juli 1999

*Philip Kaufman har her lavet en rumfilm, der stadig står isoleret og originalt som en satirisk, lyrisk og psykologisk indfølende skildring af de syv første amerikanske astronauters rolle i landets rumoffensiv, der strækker sig fra Mercury-programmets start i '57 til afslutningen i '63. Vist rummer den tre timer lange film lysende smukke, henførte flyver- og rumoptagelser, men den er først og fremmest en menneskelig historie om at være udvalgt, komme under pres og kæmpe for at bevare værdighed og personlig integritet i en kværnende medie- og pr-maskine. Astronauterne håndplukkes blandt dristige testpiloter, men i rummet bliver de mere forsøgskaniner end piloter. Hvorfor den dristigste og hurtigste pilot af dem alle, Chuck Yeager - spillet af Sam Shepard - allerede fra starten siger fra. De øvrige går gennem mange professionelle og private prøvelser, ofte snurrigt pointerede af Kaufman, der baserer manuskriptet på Tom Wolfes bestseller. Ed Harris, Scott Glenn, Fred Ward og Dennis Quaid har de største astronautroller og er alle perfekte. På spindesiden ses bl. a. Barbara Hershey og Kim Stanley.
The Right Stuff/ Mænd af rette støbning. DR 2, fredag kl. 19.55-22.55

*Clint Eastwood tog en chance, da han i '90 filmatiserede Peter Viertels inciterende romanportræt af den legendariske instruktør John Huston og placerede sig selv i hovedrollen. Denne John Wilson er en excentrisk, selvrådig kunstner, der bruger en filmoptagelse i Afrika til at gå på elefantjagt - som Huston gjorde det under optagelserne til Afrikas dronning. Eastwood giver figuren en vis farlighed, men den ordrige forførelseskraft har han slet ikke dækning for, når han kæmper med de lange replikker. Den naturlige overskuds-charme mangler, men filmen giver som helhed et ganske interessant og egentlig forbløffende sobert kig ind bag en begivenhedsrig filmoptagelses kulisser. For eksempel anvendes der ikke konventionel underlægningsmusik, men udelukkende afrikansk musik med trommer og blæseinstrumenter.
White Hunter, Black Heart/ Hvid jæger, sort hjerte. TV2, fredag kl. 22.25-00.15

*Steven Spielberg udvidede i '87 sit register med denne filmatisering af J.G. Ballards selvbiografiske roman om den 11-årige engelske Jim, der må klare sig på egen hånd, da japanerne i 1942 invaderer Shanghai. Evakueringen af byen udløser nogle af de mest bjergtagende sekvenser,
Spielberg til dato har optaget - en mesterlig udmaling af krigens malstrøms-kaos og uhyggelige nedbrydning af vante rammer. - Jim er en forkælet fyr fra et rigt hjem, men med hjælp fra et par amerikanske overlevere lærer han at holde sig oven vande, delvis med ufine midler. Han ender i en fangelejr, hvor han oplever både brutalitet og heroisk ekstase. Ganske afklaret er filmen ikke, men især dens første halvel står som noget af det mest visuelt markante og sært poetiske, Spielberg har præsteret. Og Christian Bale er fremragende som Jim.
Empire of the Sun/ Solens rige. DR 1, lørdag kl. 20.40-23.05

*Paul Schrader forsøger sig i Light Sleeper fra '92 med en slags opdateret version af sit manuskript til Taxi Driver. Igen står en ensom New Yorker-outsider i centrum - Willem Dafoes narkosælger og misbruger LaTour, der arbejder for en bagkvinde, som gerne ved ud af geschæften for i stedet at gå over i kosmetik-brancen. Hun spilles af Susan Sarandon, hvad der ikke er nok til at rimeliggøre en temmelig kunstig rolle. - Filmen handler om LaTours tøvende vej mod sjælelig frelse, mens han apatisk kører sine runder mellem kunderne og ender med at møde den kvinde, han engang har elsket og stadig brænder for. Men fortiden lader sig ikke genoplive - heller ikke for Paul Schrader, der gang på gang risikerer at forvandle tilskueren til en light sleeper med sin selvimponerede, stillestående fortælling fra luksus-narkomaniens halvsmarte verden. Kun Willem Dafoes passagevist hypnotiserende spil sørger for, at de dybe søvn holdes stangen.
Light Sleeper. TV 2, lørdag kl. 22.45-00.30

*Peter Falk går over i bedstefar-faget i dennne stilfærdige hverdagshistorie fra '95 om en gammel, lidt krakilsk polsk invandrer og hans forhold til en sønnesøn, den til gengæld meget amerikanske Michael. Falk optræder med skaldet isse som den velholdte olding, der nærmer sig hundrede år, men alligevel er engageret nok til at blande sig i Michaels liv, da han forelsker sig i en socialrådiver. - Peter Yates, der normalt står for solid veteran-kunnen, har instrueret efter et delvis selvbiografisk manuskript af Max Apple, men det er Falks bravour-præstation som bedstefaderen, som er filmens attraktion. Som Michael ses D, B. Sweeney, og kvinden, han gifter sig med, fremstilles af Julianne Moore, der her er sød som candy, men ellers har vist spændende talent i Boogie Nights og Vanya på 42. gade.
Roommates/ Værelseskammerater. DR 2, søndag kl. 20.50-22.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her